Garsaus aferisto byloje – visas teisinis elitas | kl.lt

GARSAUS AFERISTO BYLOJE – VISAS TEISINIS ELITAS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, generalinio prokuroro pavaduotojas, Vilniaus apskrities policijos Kriminalinės žvalgybos valdybos vadovas. Tokios pareigos minimos Kauno apygardos teisme nagrinėjamoje pagarsėjusio sukčiaus Viktoro Vilkausko byloje.

Trys viename

Į šią bylą sugulusių įvykių metu teisiamasis buvo Viktoras Leonovas. Juo tapo atlikęs bausmę už panašius nusikaltimus, už kuriuos dar buvo nuteistas kaip Kęstutis Vilkauskas.

Tačiau po skyrybų su sutuoktine, kurią vedė su pirmaisiais laisvės gurkšniais ir kurios pavardę buvo pasiėmęs, jis vėl susigrąžino savąją. Bet naująjį savo vardą – Viktoras – pasiliko.

Viena iš jau septynis kartus teisto 47-erių V.Vilkausko aukų šioje didelio masto sukčiavimo byloje – buvusi kriminalinės žvalgybos pareigūnė D.F.

Ir jai po tarnybos tapusiai verslininke – atidarius kavinę Saugumo departamento kaimynystėje, kaip ir kitoms moterims iš įvairių Lietuvos miestų, V.Vilkauskas siūlė užsiimti įvairiausiais verslais. Ir vienas apžavėjęs savo kalbomis, kitas – kaip vyras, apgaulės būdu iš jų pasisavino dideles pinigų sumas.

"Pastaruosius ketverius metus gyvenau tik V.Vilkausko organizuotą savo klaikų gyvenimą – esu nukentėjusi nuo jo ir fiziškai, ir psichologiškai. Tačiau išsiaiškinau, kad iš viso nuo jo Lietuvoje nukentėjo 35 žmonės. Dar tokių yra ir Rusijoje", – tokia buvo D.F. parodymų teisme pradžia.

Pastaruosius ketverius metus gyvenau tik V.Vilkausko organizuotą savo klaikų gyvenimą – esu nukentėjusi nuo jo ir fiziškai, ir psichologiškai.

Ji pasakojo, kad pažintis su V.Vilkausku prasidėjo nuo netikėtos jo žinutės pažinčių svetainėje draugai.lt. Kaip vėliau paaiškėjo, iki tol jis buvo surinkęs apie ją nemažai informacijos, nes jau per pirmą susitikimą viską apie ją žinojo.

Iš pradžių V.Vilkauskas D.F., kaip buvusiai pareigūnei, pasiūlė bendrą verslą – esą plečiant jo Londone turimos saugos tarnybos veiklą, įkuriant šios biurus kitose šalyse. D.F. neslėpė, kad jai net nekilo įtarimas, kad V.Vilkauskas galėjo suklastoti šios, kaip vėliau paaiškėjo, neegzistuojančios tarnybos puslapį internete. Jis dėvėjo kažkokią nematytą uniformą, kurią, kaip paaiškėjo vėliau, jam pasiuvo viena Prienų siuvėja. Ir važinėjo automobiliu su herbais bei švyturėliais, kuriuos jam įrengė vieno Jonavos autoserviso darbuotojai. Patikėjusi su Norvegijoje gyvenančiu savo broliu šiuo V.Vilkausko įvaizdžiu, ji nuvežė šiam į Marijampolę 15 tūkst. eurų – bendro verslo pradžiai, įkuriant padalinį Norvegijoje.

Mįslingos konsultacijos

Tačiau didžiausius nuostolius D.F. patyrė, susigundžiusi pirkti V.Vilkausko siūlomus mobiliojo ryšio telefonus, kurių kaina buvo beveik perpus mažesnė už rinkos. Dėl to ji ne tik sumokėjo 5 tūkst. eurų avansą, bet ir surinko per V.Vilkausko nurodytą terminą likusius 29 tūkst., kuriuos skolindamasi net užstatė mamos butą.

Šią sumą ji vežė V.Vilkauskui kartu su draugu iš Irako. Tačiau buvo V.Vilkausko sekama nuo pat Vilniaus, nes vos pasiekus Kauną, šis paskambino ir ėmė priekaištauti, kodėl ji veža pinigus ne viena. Esą jos palydovo niekas į sandėlį, kuriame yra telefonai, neįleis. Po šio skambučio ji išlaipino savo bendrakeleivį degalinėje. Ir tęsė kelionę į susitikimą su V.Vilkausku viena. Šis netrukus perskambino, kad pats atvykti negalės – esą atvažiuos telefonų savininkas. Jai laukiant jo V.Vilkausko nurodytoje vietoje – prie terminalų, esančių už "Megos", atėjo kitas šios bylos teisiamasis – 60-metis vilnietis Alfredas Grigutis, kurio ji iki tol nepažinojo. Šis, įsėdęs į jos automobilį, išsitraukė pistoletą. Ir liepė važiuoti tiesiai. Ji važiavusi 120 km/val. greičiu, kol bendrakeleivis liepė sustoti. Ir, pagrobęs jos turėtus 29 tūkst. eurų, pasišalino.

Apie šį įvykį moteris pranešė policijai tik po konsultacijų su buvusiu savo viršininku iš Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės žvalgybos valdybos bei tuometiniu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku Vytautu Baku. Tačiau tik beveik po metų, kai V.Vilkauskas buvo sulaikytas dėl kito nusikaltimo. Bylos duomenimis, per tą laiką jų galimai įvykdęs dar apie dešimt.

Laiku sustabdytas?

Be D.F., nukentėjusiomis šioje byloje yra pripažintos dar devynios moterys.

Anot ikiteisminį tyrimą atlikusių pareigūnų, bylon sugulę įvykiai prasidėjo 2015-aisiais, kai V.Vilkauskas buvo paleistas į laisvę ir netrukus įtikino vieną iš savo aukų tapti dalininke, statant tariamą globos įstaigą. Vėliau šiai moteriai pasiūlyta investuoti į džiovintų vaisių verslą. Tačiau tam jau ankstesnės kelių šimtų eurų investicijos buvo per maža. Jau reikėjo kelių tūkstančių eurų. Iš viso iš šios aukos sugebėta išvilioti daugiau kaip 30 tūkst. eurų.

Kitai nukentėjusiajai buvo pasiūlyta pirkti Švedijoje vištieną ir perparduoti ją brangiau Irane. Ir ši, patikėjusi tokiais V.Vilkausko svaičiojimais, prarado beveik 40 tūkst. eurų. Be to, susigundė ir kita jo idėja – tapti neva Latvijoje steigiamo etnografinio žvejų kaimo dalininke. Ir investavo į tai dar didesnę pinigų sumą.

Be D.F. brolio, į V.Vilkausko pinkles įkliuvo ir dar porą jo verslo idėjomis patikėjusių vyrų.

V.Vilkauskas buvo sulaikytas 2018-ųjų rugsėjį. Ir taip galimai užbėgta už akių jo planuotiems naujiems nusikaltimams, nes tada jis vos prieš savaitę pagal Darbo biržos siuntimą buvo įdarbintas Lietuvos samariečių draugijoje socialiniu darbuotoju.

Neatmetama, kad V.Vilkauskas tada taikėsi slaugyti pasiturinčius senelius. Bet iš pradžių buvo pasiųstas dirbti su socialinės rizikos šeimomis. Tačiau eiline jo auka tada teigė tapo 40-metė verslininkė, su kuria V.Vilkauskas taip pat susipažino pažinčių portale draugai.lt. Ir po vos kelių pažinties dienų iš naujosios savo pažįstamos, anot šios, apgaule išviliojo 12 tūkst. eurų. Nukentėjusioji tada policijai teigė, kad, įgavęs jos pasitikėjimą, interneto draugas pasisiūlė padėti įsigyti verslui reikalingas patalpas. Esą žino tokias nebrangiai parduodamas iš varžytinių. Minėti 12 tūkst. eurų tebuvo avansas. Verslininkė suprato, kad yra apgauta tą pačią dieną. Jai kreipusis į policiją, įtariamasis buvo sulaikytas jau kitos dienos pavakarę.

Chameleonas su fantazija

Minėtai savo aukai V.Vilkauskas tada prisistatė vienos užsienio kovos su kontrabanda tarnybos darbuotoju. Ir net rodė savo nuotrauką su kažkokia, anot apgautosios, svetimos valstybės uniforma.

Ankstesnėms savo aukoms V.Vilkauskas buvo prisistatęs ir JAV lietuviu, ieškančiu moters nuo 40 iki 60 metų verslui ir šeimai kurti, ir prekeiviu deimantais, ir teisininku. Viena iš aukų net pardavė tėvų namą ir nunešė su šiuo aferistu pareiškimus tuoktis. Tačiau jaunikis į vestuves neatvyko.

V.Vilkauskas yra studijavęs Policijos akademijoje ir tarp ankstesnių savo teistumų baigęs Lietuvos sporto universitete edukologijos bakalauro studijas, Šiaulių universitete studijavęs Socialinės globos ir negalios skyriuje, o tarptautiniame Ukrainos universitete įgijęs socialinio darbo magistro laipsnį.

Kauno apygardos teismui perduotoje naujojoje savo byloje V.Vilkauskas, kuriam gresia laisvės atėmimas iki dešimties metų, laukia nuosprendžio suimtas. Kartu su juo teisiama ir viena moteris – sukčiavimu, turto pasisavinimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu kaltinama 55-erių Raminta Aleknavičienė. Jau minėta nukentėjusioji D.F. teisme teigė, kad ir ši teisiamoji – V.Vilkausko auka, nesuvokusi, ką daro. Jis pats jai kartą apibūdinęs R.Aleknavičienę, kaip vištą, dedančią jam auksinius kiaušinius.

Kartu su V.Vilkausku su antrankiais į šios bylos posėdžius atvedamas ir Alfredas Grigutis, kuris šiuo metu atlieka prieš porą metų jams skirtą bausmę už sukčiavimą. Kaltinimai sukčiavimu šioje byloje pareikšti ir nuosprendžio laisvėje laukiančiam 48-erių Dariui Bacevičiui iš Kauno rajono. Viena liudytoja teisme pasakojo, kad V.Vilkauskas jai šį asmenį pristatė kaip generalinio prokuroro pavaduotoją. Su V.Vilkausku ją, tuo metu besibylinėjančią su kitais verslininkais ir ieškojusią pagalbos, supažindino D.F.

V.Vilkauskas jai tada prisistatė Interpolo specialiuoju agentu ir už paslaugą paprašė 3 tūkst. eurų. Vėliau pasisiūlė suvesti su tuo metu ne per seniausiai generaliniu prokuroru paskirtu Evaldu Pašiliu. Bet, kai ji prasitarė, kad šį pažįsta, nes abu – iš Ukmergės, atvedė jai minėtą "E.Pašilio pavaduotoją". Šis pažadėjo padėti, po ko V.Vilkauskas jai pareiškė, kad tai kainuos jau 10 tūkst. eurų. O jai pasakius, kad mokės tik tada, kai bus pasirašyta sutartis, V.Vilkauskas atsakė, kad reikės atsiskaityti grynais. Vėliau skambino jai be perstojo, kol galiausiai pareiškė: "Tu supranti, kad čia rimti žmonės?! Duok pinigus!" Į ką ji atsakiusi, kad dar pagalvos ir daugiau telefonu V.Vilkauskui neatsiliepė.

Ikiteisminio tyrimo metu dėl kai kurių jam inkriminuojamų nusikaltimų V.Vilkauskas iš dalies prisipažino. Tačiau, stojęs prieš teismą, jau buvo linkęs jų skaičių mažinti.

GALERIJA

  • Garsaus aferisto byloje – visas teisinis elitas
  • Garsaus aferisto byloje – visas teisinis elitas
  • Garsaus aferisto byloje – visas teisinis elitas
  • Garsaus aferisto byloje – visas teisinis elitas
  • Garsaus aferisto byloje – visas teisinis elitas
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Anonimas

Pries 18m ir man siule versla daryt ,zenytis, uzstatyt buta.modelis aferu tas pats.taip pat turiu info apie kitus veikimo modelius,draugyste su vidmantu sadausku. istorijos vertos romano.

Kis

moteris,jus (atsiprasau uz atviruma)niekada netapsite vyrais.Pagulejus kelis kartus lovoje jus gatavos parduoti viska?Suprantu,zmones pasedeje kalejimuose i varpas ivaro tokiu guoliu,nuo kuriu jus pametate ne tik pinigus ,bet ir galvas.Man nei kiek jusu negaila.nes pinigus saugoti ir galvuoti reikia ne tarpukoju.Skaitykite ir darykite isvadas?

Zygmas

pažvengiau nuo dūšios - kriminalinės žvalgybos višta išsidylgino dupą... :-DDD
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS