Geros žinios Pravieniškių komendantui: artėjančio jubiliejaus jam už grotų pasitikti neteks | kl.lt

GEROS ŽINIOS PRAVIENIŠKIŲ KOMENDANTUI: ARTĖJANČIO JUBILIEJAUS JAM UŽ GROTŲ PASITIKTI NETEKS

  • 1

Kauno apylinkės teismas leido suimti vieną iš šešių Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos Turto valdymo skyriaus komendantų A.A., įtariamą piktnaudžiavimu tarnyba siekiant turtinės naudos ir dokumentų klastojimu, tik dešimčiai dienų.

Kaip jau rašyta, prašydama suimti 59-erių A.A. maksimaliam pirminiam trijų mėnesių terminui ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti prokurorė akcentavo, kad jis įtariamas ne tik sunkiu bei apysunkiu nusikaltimu, kurie truko ilgą laiką – beveik trejus metus, bet ir jo vaidmuo buvo itin aktyvus. Be to, nėra nustatyti visi šios bylos įtariamieji ir galimi A.A. bendrininkai. Nerasti ir visi svarbūs tyrimui dokumentai bei dar neapklausta apie 50 itin svarbių liudytojų, kurie yra tiesioginiame A.A. pavaldume ir priežiūroje. Todėl būdamas laisvėje jis gali trukdyti procesui, paveikti kitus įtariamuosius ir svarbius liudytojus bei klastoti įrodymus.

Prašymas dėl A.A. suėmimo svarstytas nuotoliniu būdu. Jis teismo posėdyje dalyvavo surengus vaizdo konferenciją su Kauno policijos areštine, į kurią buvo uždarytas po trečiadienį Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje ir kai kurių jos darbuotojų gyvenamosiose vietose vykusių kratų. A.A. buvo vienintelis po jų sulaikytas šios įstaigos darbuotojas. Aštuoni jo kolegos apklausti specialiaisiais liudytojais.

Viduriniajai šios įkalinimo įstaigos grandžiai priskiriamam A.A. yra pareikštas įtarimas organizavus ir vykdžius fiktyvų nuteistųjų įdarbinimą į Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 1-ojo sektoriaus ūkio dalį, reikalaujant ir gaunant už tai piniginį atlygį – ne mažiau kaip 1500 eurų per mėnesį. Ir tai darius beveik trejus metus – nuo 2018-ųjų birželio iki 2021-ųjų kovo, t.y. galimai gavus per tą laiką iš nuteistųjų neteisėtą 49 500 eurų atlygį.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, A.A. įtariamas ir gavęs dovanas iš nuteistųjų artimųjų. Pavyzdžiui, – kvepalus. Ir palaikęs su keliolika iš jų neformalius santykius. Tiriama ir versija, ar jis neįnešdavo nuteistiesiems už grotų draudžiamus daiktus.

Be to, A.A. pareikštas įtarimas ir padarius didelę žalą valstybei klastojant dokumentus bei pateikiant juos tvirtinti vadovybei. Fiktyviai įdarbintiems nuteistiesiems ne tik buvo mokama alga, bet jie tokiu būdu rinko ir papildomus balus, lėmusius jų perkėlimą į švelnesnes įkalinimo sąlygas ar net lygtinį paleidimą į laisvę anksčiau laiko.

Teigiama, kad A.A. iš dalies prisipažįsta dėl jam ikriminuojamų nusikaltimų.

Už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi siekiant turtinės naudos gresia laisvės atėmimas iki septynerių metų. Už dokumentų klastojimą padarant didelę žalą valstybei – iki šešerių.

Šį ikiteisminį tyrimą atlieka Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos valdyba. Jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė.

Prašymą dėl A.A., kuriam grėsė liepos viduryje už grotų pasitikti savo 60-metį, suėmimo nagrinėjęs Kauno apylinkės teismo teisėjas Dominykas Rusonis šiandien jį patenkino tik iš dalies, leisdamas suimti įtariamąjį tik dešimčiai dienų. Motyvuota tuo, kad tiek laiko pakanka paimti būtiniausius daiktus bei dokumentus ir nustatyti asmenis, su kuriais įtariamasis būtų įpareigotas neieškoti ryšių. Teisėjo nuomone, suėmimo paskyrimas neturi tapti bausme įtariamajam, o ikiteisminis tyrimas turi būti atliekamas operatyviai.

Šią teisėjo D.Rusonio nutartį prokurorė dar gali apskųsti aukštesnės instancijos Kauno apygardos teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

H

Kas isdryso pries jubilieju pravienikiu komendantui nuotaika gadint ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS