GMP tarnybos vadovas: tai viena didžiausių avarijų Kaune | kl.lt

GMP TARNYBOS VADOVAS: TAI VIENA DIDŽIAUSIŲ AVARIJŲ KAUNE

Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybos generalinis direktorius Nerijus Mikelionis šio ryto avariją Raudondvario pl. įvardijo kaip vieną didžiausių, kada nors nutikusių Kaune. Šiai vienai nelaimei prireikė net pusės visų Kauno mieste ir rajone dirbančių brigadų.

Šešiolika sužeistųjų

Raudondvario plente ankstų trečiadienio rytą susidūrus žmonių pilnam mikroautobusui ir sunkvežimiui, Kauno policijos pateiktais patikslintais pirminiais duomenimis, nukentėjo net šešiolika žmonių.

Tarp jų – šią avariją galimai sukėlęs sunkvežimio vairuotojas ir penkiolika keleivinio mikroautobuso keleivių. Pastarųjų amžius – nuo 45 iki 70 metų.

Į pagalbą nukentėjusiesiems išsiųsta trylika greitosios medicinos pagalbos brigadų ir masinių nelaimių valdymo logistikos automobilis.  Įrangos ir priemonių jame pakaktų padėti 50-iai asmenų. Šis automobilis pasitelkiamas, kai per įvykį nukenčia daugiau kaip dešimt žmonių.

Mikroautobuso ir krovininio automobilio avarija Kaune

Justinos Lasauskaitės, Greitosios medicinos pagalbos stoties nuotr.

Išskirtinis įvykis

Rugsėjo 6-osios ryto avarija neabejotinai išskiria sužalotų asmenų gausa. N. Mikelionis atkreipė dėmesį, kad aplinkybės teikti pagalbai susiklostė gana palankiai.

„Buvo labai ankstyvas rytas. Gatvėse nebuvo didelių spūsčių. Tai leido pagalbą suteikti labai operatyviai. Į įvykio vietą atvykome labai greitai. O šiaip tai kiekvienas įvykis iš dalies yra išskirtinis, kiekvienas turi savų niuansų“,  – komentavo GMP tarnybos vadovas.

Nerijus Mikelionis (E. Ovčarenko/BNS nuotr.)

Kauno policiją žinia apie nelaimę pasiekė 5.44 val.

Atskirti ir informuoti

Masinės nelaimės suvaldymo iš medicininės pusės specifika – panaši kaip ir žvelgiant iš kitų specialiųjų tarnybų pusės.

„Tikslas – kaip įmanoma greičiau identifikuoti pacientus, kuriems reikia pačios skubiausios pagalbos. Informuoti gydymo įstaigas, kiek ir kokios būklės, su kokiomis traumomis pacientai atvežami. Suteikus pirmąją pagalbą pacientus kuo greičiau pristatyti į atitinkamo lygio stacionarinę gydymo įstaigą. Visa tai ir buvo padaryta“, – vardijo N. Mikelionis.

Šiaip tai kiekvienas įvykis iš dalies yra išskirtinis, kiekvienas turi savų niuansų.

Didžioji dalis sužeistųjų nuvežti į Kauno klinikas, dar keturi pristatyti į Kauno ligoninės Priėmimo skubios pagalbos ir traumų skyrių (traumatologijos punktą), esantį miesto centre.

Masinių nelaimių atveju yra labai svarbios visos pagalbos grandys. Pradedant GMP tarnybos pamainos vyresniuoju gydytoju, pajėgas valdančiu, skambučius priimančiu dispečeriu, pirmąja brigada, atvykusia į įvykio vietą, kaip greitai ir tiksliai ji įvertins situaciją, kiek paprašys paramos, tolimesnio vadovavimo struktūra, kuo tikslesniu ir operatyvesniu vaidmenų paskirstymu atvykstančioms brigadoms ir t.t.

Feisbuko grupės „Kur stovi policija Kaune“ nuotr.

Palapinės neprireikė

Aplinkybės lėmė, kad pagalba daugiausiai buvo teikiama GMP automobiliuose.

„Masinių nelaimių palapinės nebuvome išskleidę. Pagalba teikiama priklausomai nuo paciento būklės. Pirmiausia atrenkami pacientai, kuriems reikalinga  skubiausia pagalba. Tai – vadinamieji raudoni pacientai, kuriems greitai nesuteikus pagalbos gali grėsti sveikatos problemos ar net pavojus gyvybei. Jiems pagalba teikiama iškart nelaimės vietoje. Po to, esant reikalui, pagalba teikiama automobilyje ar specialiai įkurtoje pagalbos teikimo vietoje, pavyzdžiui, palapinėje. Nėra taip, kad pagalba teikiama tik lauke arba vien tik automobilyje. Priklauso nuo situacijos“, – detalizavo pašnekovas.

Greitosios medicinos pagalbos stoties nuotr.

Kokios galimybės?

Kokios yra GMP tarnybos galimybės? Kaune ir Kauno rajone kiekvieną dieną budi 26-27 brigados. Tai yra dirbant įprastiniu režimu. Kiekvieną dieną dar turime rezervinį automobilį. Esant reikalui tarnyba gali išsikviesti papildomų pajėgų.

Priklausomai nuo aplinkybių vienu metu išvykusių į iškvietimus brigadų skaičius būna labai skirtingas. Tą sunku numatyti.

Vidutiniškai per parą Kaune GMP sulaukia 220-300 iškvietimų. Daugiausiai jų būna žiemą.

Rytai būna vieni sudėtingiausių, nes vyksta pasikeitimas pamainomis. Procesą reikia suderinti tai, kad vienu metu keistųsi tik dalis brigadų, kad kiti dar arba jau dirbtų.

Itin svarbus ne tik pačios GMP tarnybos darbuotojų profesionalumas, bet ir sklandus visų tarnybų darbas.

„Visada labai džiaugiamės bendradarbiavimu su kitomis tarnybomis. Tikslas – dirbti pagal vieningą ir vienodą sistemą, kad visi suprastume, ką daryti tokios nelaimės atveju. Tam organizuojami kursai, mokymai. Beje, kaip tik šiuo metu GMP tarnybos darbuotojams masinių nelaimių valdymui skirti kursai, kurie truks iki kitų metų“, – pasakojo N. Mikelionis.

Daugiau apie nelaimės aplinkybes rasite čia.

 

 

GALERIJA

  • GMP tarnybos vadovas: tai viena didžiausių avarijų Kaune
  • GMP tarnybos vadovas: tai viena didžiausių avarijų Kaune
  • GMP tarnybos vadovas: tai viena didžiausių avarijų Kaune
  • GMP tarnybos vadovas: tai viena didžiausių avarijų Kaune
  • GMP tarnybos vadovas: tai viena didžiausių avarijų Kaune
  • GMP tarnybos vadovas: tai viena didžiausių avarijų Kaune
  • GMP tarnybos vadovas: tai viena didžiausių avarijų Kaune
E. Ovčarenko/BNS, feisbuko grupės „Kur stovi policija Kaune“, Greitosios medicinos pagalbos stoties nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Šiaurės vėjui

Tai žinok jie algą gauna

siaures vėjas

Pagarba medikams,gelbėtojams,policijai. Visiems,kurie skuba į pagalbą sunkią valandą!

Kaunietei

ne Vadovas čia ne prie ko. Viską sureguliavo TSRS laikų santechnikas (bendraja prasme). Vadovai dabar visai nereikalingi, svarbiausia, kad būtų pakankamai klaviatūros barškintojų, laikančių savę kauniete.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS