Išvengti grotų R. Jakščiui nepavyko, tačiau bausmė jam sušvelninta | kl.lt

IŠVENGTI GROTŲ R. JAKŠČIUI NEPAVYKO, TAČIAU BAUSMĖ JAM SUŠVELNINTA

Kauno apygardos teismas, kuriam skandalingasis Remigijus Jakštys su savo advokatais apskundė dar pernykštį birželį jam skirtą daugiau kaip trejų metų įkalinimą už jaunesnių negu šešiolikos metų asmenų tvirkinimą, šių veiksmų atlikimą už atlygį ir sukeliant nesunkų sveikatos sutrikdymą bei lytinės aistros tenkinimą pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę, pagaliau paskelbė savo sprendimą, kurį žadėjo dar prieš Velykas. Tačiau galiausiai leido jas skandalingajam jaunimo mentoriui praleisti laisvėje. Kaip teisintasi, dėl šios bylos sudėtingumo.

Prisistatė generaliniu direktoriumi

Kaip jau ne kartą rašyta, šioje 26-erių R. Jakščio byloje nukentėjusiaisiais pripažinti trys nepilnamečiai, kuriuos jis, kaltinamajame akte įvardijamas kaip VšĮ „Mokinio karjera“ generalinis direktorius, susirado įvairiuose renginiuose. Dalis nukentėjusiųjų buvo susiję su minėtos įstaigos veikla. Du iš jų bylon sugulusių įvykių metu buvo penkiolikos, vienas – septyniolikos metų.

VšĮ „Mokinio karjera“, įkurta prieš šešerius metus ir registruota viename Šarkuvos gatvės daugiabutyje, internete skelbėsi esanti moksleiviams skirta karjeros ugdymo agentūra, kurios veikloje – ir edukacinių ekskursijų organizavimas.

Nusikaltimai, inkriminuojami šioje byloje R. Jakščiui, apima laikotarpį nuo 2021-ųjų rugpjūčio iki 2022-ųjų vasario. Tačiau ją teismui rengę teisėsaugininkai prisipažįsta, kad jiems tikrai nepavyko nustatyti visų nusikaltimų, kuriuos per tą laiką galimai padarė R. Jakštys. Bet pavyko išsiaiškinti, kad minėtas septyniolikmetis buvo seksualiai išnaudotas Varšuvos viešbutyje, o kiti nukentėjusieji tvirkinti Kaune – „Žaliakalnio terasų“ apartamentuose, kuriuos R. Jakštys tada buvo išsinuomojęs.

Demaskavo kaimynai

Ikiteisminis tyrimas šioje R. Jakščio byloje buvo pradėtas Kauno apylinkės teismui dar nagrinėjant pirmąją jo bylą dėl keturių jaunesnių negu šešiolikos metų berniukų tvirkinimo Varšuvos bei Berlyno viešbučiuose. Ją vainikavo 2021-ųjų gruodį paskelbtas nuosprendis, kuris buvo pakeistas po garsiai nuskambėjusių pernykštės balandžio 12-osios įvykių Pasimatymo akligatvyje. Jame R. Jakštys buvo išsinuomojęs kotedžą, kuriame tada, padedant visuomenei, buvo aptiktas, kaip įtarta, slepiamas keturiolikmetis, nors bendrauti su tokio amžiaus berniukais skandalingajam mentoriui, minėtu 2021-ųjų gruodžio nuosprendžiu skiriant laisvės apribojimą, buvo uždrausta.

Konstatavus, kad R. Jakštys šio apribojimo nesilaikė, Probacijos tarnybos, prižiūrėjusios kaip jis vykdo minėtą teismo bausmę, teikimu, šis nuosprendis buvo sugriežtintas, pakeičiant laisvės apribojimą į 90-ies parų areštą.

Naują ikiteisminį tyrimą R. Jakščio atžvilgiu, dar nebaigus teisme nagrinėti pirmosios jo bylos, teisėsaugininkai pradėjo, gavę dar vieno galimo nukentėjusiojo tėvų pareiškimą, kad jis vėl tvirkina panašaus amžiaus berniukus. Vėliau į teisėsaugininkus kreipėsi ir kitų dviejų nukentėjusiųjų tėvai.

Ginčai per baigiamąsias kalbas

Pradėjus naują ikiteisminį tyrimą, R. Jakštys parodymų jį atlikusiems teisėsaugininkams nedavė. Tačiau perdavus šią bylą teismui, kuri, kaip ir ankstesnė, nagrinėta neviešai, prabilo. Ir, sprendžiant iš teismo suteiktos informacijos, pripažino savo kaltę, nes buvo nuspręsta nagrinėti šią jo bylą sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka. O tai reiškė, kad turėtų būti trečdaliu sumažinta ir teismo skirta bausmė R. Jakščiui, jeigu jis bus pripažintas padaręs inkriminuojamus nusikaltimus. Į baigiamąsias šios bylos kalbas dviejų advokačių lydimas R. Jakštys jau atvyko su apykoje, kuri jam buvo uždėta tenkinant prokuroro prašymą sugriežtinti jam šioje byloje skirtą kardomąją priemonę po jau minėtų pernykštės balandžio 12-osios įvykių Pasimatymo akligatvyje. Prokuroras siūlė teismui baigti šią bylą R. Jakščio įkalinimu puspenktų metų. Tačiau, kadangi jis pripažino savo kaltę, sumažinti šią bausmę iki laisvės atėmimo trejiems metams.

Nukentėjusiųjų atstovų advokatas pritarė prokuroro siūlomai bausmei. Tačiau R. Jakščio advokatės, po ginamojo prisipažinimo jau negalėjusios prašyti jį išteisinti, siūlė teismui, jeigu šis nuspręstų skirti laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidėti.

Teismo posėdis dėl teikimo sugriežtinti bausmę R. Jakščiui

Justinos Lasauskaitė nuotr.

Išlindo pro adatos skylutę

Bylą nagrinėjusi Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėja Vita Padriezaitė pernai birželio pradžioje skyrė R. Jakščiui trejų metų ir vieno mėnesio laisvės atėmimo bausmę. Ir priteisė iš jo nukentėjusiesiems 22 tūkst. eurų (vienam – aštuonis tūkst., dviem – po septynis) bei jų atstovavimo teisme išlaidas, t. y. už jų advokatų suteiktas paslaugas.

Tačiau, kol R. Jakštys atliko taip pat bandytą skųsti jau minėtą iki 90-ies parų arešto sugriežtintą bausmę jo pirmojoje byloje, antrosios bylos nuosprendis, kuriuo jau jis buvo įkalintas keliems metams ir kuris buvo paskelbtas vos už kelių savaičių po minėtos arešto bausmės įsiteisėjimo, iki šio pabaigos įsiteisėti nespėjo, nes jį apskundus prasidėjo dar įdomesni dalykai. Minėta arešto bausmė baigėsi jau kitą dieną po nepavykusio bandymo surengti pirmąjį teismo posėdį dėl apskųsto R. Jakščio įkalinimo. To priežastimi tapo didelis jo advokatų užimtumas. Ir kitą dieną skandalingasis jaunimo mentorius vėl buvo paleistas į laisvę. Laimė, kad su apykoje, kaip jau užsiminta, uždėta jam po įvykių Pasimatymo akligatvyje, kuri, nusprendus jam skirti kelių metų įkalinimą, buvo palikta iki šio nuosprendžio įsiteisėjimo.

Teisiniai išsidarinėjimai

Pradėti nagrinėti skundą dėl R. Jakščiui skirto įkalinimo Kauno apygardos teismui pavyko tik ketvirtuoju bandymu, t.y. pernai gruodį, nors šis skundas buvo gautas dar birželį. Du posėdžiai, suplanuoti po pirmąjį sužlugdžiusio jo advokatų užimtumo, neįvyko dėl mįslingų paties R. Jakščio, prašiusio jam skirtą įkalinimą atidėti arba pakeisti jį į švelnesnę bausmę, ligų. O galų gale konstatavus, kad nebėra kliūčių pradėti šį skundą garsinti, R. Jakščio advokatai dar bandė nušalinti jį nagrinėjusią teisėjų kolegiją.

Per vieną iš pertraukų iki kito šios bylos posėdžio – prieš pernykštes Kalėdas teisėsaugininkai pranešė perdavę teismui dar vieną R. Jakščio bylą dėl jaunesnių negu šešiolikos metų asmenų tvirkinimo. Remiantis nukentėjusiųjų bei liudytojų apklausomis, 2018 metų lapkričio – 2020 metų vasario mėnesiais jis galimai padarė seksualinius nusikaltimus prieš dar tris nepilnamečius. Ir už šiuos nusikaltimus Baudžiamasis kodeksas taip pat numato laisvės apribojimą, areštą arba laisvės atėmimą iki penkerių metų.

Ar neteks ir vėl ieškoti?

Naujausioji R. Jakščio byla dėl didelio ją gavusios Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėjos užimtumo dar neatversta. Pirmasis jos posėdis, kuris taip pat vyks už uždarų durų, numatytas balandžio viduryje.

Tačiau skundo dėl R. Jakščiui skirto įkalinimo nagrinėjimas buksavo ir po to. Dėl vieno iš dviejų jo advokatų užimtumo neįvyko dar vienas šios bylos posėdis. Kol galiausiai skundą nagrinėjusi Kauno apygardos teismo teisėjų Vaido Vasiliausko, Juditos Sungailaitės ir Laimos Šeputienės kolegija šiandien paskelbė, kad tenkina jį iš dalies. Nors ir pripažįsta, kad R. Jakščiui pagrįstai skirta laisvės atėmimo bausmė ir pagrindo šios atidėti nėra, tačiau pašalina vieną jo kaltę sunkinančią aplinkybę – kad jam inkriminuojamus nusikaltimus R. Jakštys padarė būdamas recidyvistu. Todėl jam Kauno apylinkės teismo skirta bausmė sumažinta iki pustrečių metų laisvės atėmimo.

Šis Kauno apygardos teismo sprendimas įsiteisėjo, vos jį paskelbus. Tačiau Kauno apygardos teismas dar turi grąžinti R. Jakščio bylą jį už grotų pasiuntusiam Kauno apylinkės teismui, kad šis ne vėliau kaip per tris dienas nuo nuosprendžio įsiteisėjimo arba bylos grąžinimo surašytų patvarkymą nuosprendį vykdyti ir persiųstų jį Kauno policijai. Ši, savo ruožtu, turi tai įvykdyti per dešimt dienų.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Belieka priminti, kad Kauno apygardos teismui pernai gegužę paskelbus, kad atmeta R. Jakščio skundą dėl jam skirto 90-ies parų arešto, Kauno policijai teko skandalingojo jaunimo mentoriaus ieškoti ilgiau, nes jis pats į Kauno kalėjimą per pareigūnų nurodytą laiką neprisistatė. Neatvyko R. Jakštys šiandien išklausyti ir teismo sprendimo dėl jo skundo.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

garantuotai

kvies i seskines 20 ir gero vakaro sou pasidalint savo patirtim

oj

Turbut nebus sunku jam persiorientuoti i bendravima su diedais kalejime? Pripras

Reziume

Issigemeliui palikuonys nebudingi. Yra tokia procedura kaip kastracija . . .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS