Kauno rajono gyventojas paminklais ketino grįsti vietinį keliuką | kl.lt

KAUNO RAJONO GYVENTOJAS PAMINKLAIS KETINO GRĮSTI VIETINĮ KELIUKĄ

  • 9

Kauno aplinkosaugininkai gavo skundą, kad vieno gyventojo sklype mato suverstas krūvas kapų paminklų ar paminklų dalių. Pareigūnams nuvykus į vietą, paaiškėjo, kad Kauno rajono gyventojas paminklais ketina grįsti vietinį keliuką.

Kaip praneša LNK, Kauno rajono gyventojas nusprendė susitvarkyti ilgai netvarkytą savo žemės sklypą, išsikasti tvenkinį, o, kad prie jo privažiuotų, išgrįsti keliuką. Kaip žemės savininkas pasakoja, pažįstamas jam atvežė akmenų, kad kelias būtų tvirtesnis ir suvertė juos šalia. Problema ta, kad akmenys – ne paprasti, o paminkliniai. Paminklinės granitinės plokštės – tiesiai iš kapinių.

„Žmogus, kuris keičia paminklus, tas ir atvežė išmetė. Kai kelią darysim, sudėti ant kelio būtų. Aš jam buvau pasakęs, kad nebūtų jokių didelių akmenų. Nesudaužė, o atvežė pilnus“, – teigė žemės savininkas Antanas Vilkaitis.

Akmenų keliui grįsti atvežta 11 tonų.

„Ne kryžius, o paminklas sudaužytas į gabaliukus. Surinko jis ir išvežė“, – sakė A. Vilkaitis.

Žemės savininkas teigė, kad žinojo, kas tai per akmenys. 

Ne kryžius, o paminklas sudaužytas į gabaliukus. Surinko jis ir išvežė.

Aplinkiniai gyventojai, pastebėję krūvas akmenų, pranešė aplinkosaugininkams. Šie vardija, ką rado atvykę.

„Tai buvo statybinės atliekos: betonas, plytų gabalai, taip pat asbestinis šiferis ir paminklų dalys su likusiais apsitrynusiais užrašais“, – teigė Aplinkos apsaugos inspekcijos vyr. specialistė Orinta Vaitkutė.

Žemės savininkas nemato jokios problemos kelią grįsti paminkliniais akmenimis.

„Mes nieko negalvojam, kad ten kas blogo nutiks. Visi senus antkapius, tvoreles daužo ir kur jas dėti? Ar geriau numesti į patvorį ir tegul guli? Juk jas atiduoda, sumala ir viskas, o čia smulkiai sudaužo“, – savo poziciją išsakė A. Vilkaitis.

Po aplinkosaugininkų apsilankymo pradėtas tyrimas. Kauno rajono gyventojas per dvi savaites įpareigotas savo valdą sutvarkyti – paminklinius akmenis utilizuoti pagal įstatymus. Visgi žemės savininkas sukruto greičiau – aplinką ėmėsi tvarkyti iš karto.

„Liepė sutvarkyti, išvežti viską, tai ir išvežėm viską. Šiferius visokius surinkom, pridavėm 1,5 t. Paskui šiukšles visas į aikštelę ir tos davė 11 t.“, – sakė žemės savininkas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Žmona skundžiasi, kad jų valdose ir šiaip prašalaičiai pratę tempti ir palikti visokį šlamštą, tad po aplinkosaugininkų apsilankymo teko gerokai apsikuopti.

„Atvažiavom, pamatėm, kad čia tiek visko primesta, tiek visko pridaryta, kad mes, 8–9 žmonės čia dirbom dvi dienas. Rinkom, traukėm va tuos visus maišus, visa pakelė vien bambalių numėtyta“, – teigė žemių bendrasavininkė Dalia Česnulevičienė.

Tačiau panašu, kad išvežta ne viskas, nes čia atsirado šviežios smėlio krūvos, o iš po jų kyšo granitinės plokštės.

„Kurie buvo paminkliniai, visus išvežėm. Ir plytgalių čia buvo“, – sakė A. Vilkaitis.

Visgi tikėtina, kad naujas kelias, grįstas paminklais, nebeatsiras, tačiau aplinkosaugininkai įspėja: už tokį nusižengimą, kai atliekos išpilamos ne vietoje, priklausomai nuo jų rūšies (pavojingos, ar nepavojingos) teršėjams gali grėsti baudos nuo 120 iki 6 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Trojus

Žmonės masiškai keičia senus paminklinius , iš betono pagamintus, antkapius, betoninius paminklus. Juos krauna prie kapinių. KLAUSIMAS: tai kur juos dėti toliau ? steigti buvusių, pakeistų betoninių paminklų muziejų? O jie vistik, nuolat iš kapinių, iš jų prieigų išvežami? KUR? Į vietas kur sustrupinami ir naudojami kaip gruzas. Pasivaikščiokite po gruzo išpylimo vietas. daug raidžių pamatysite...Juk ir čia ne nuo kapo paėmė ar pavogė.

JONAS

Kodėl mes tampam tokiais kaip tas pabaisa tas siūlau tai sulaukėje o gal proto invalidai tokie turbut ir žūdyti eisu su šypsena

onute

Man tai tokie kaip tas žmogysta yra vaikščiojantis dvi kojis gyvulys Ir tokiam amžiūje ir ta boba du baisuokliai prarade žmoniškuma teisinasi nes nesupranta ka norėjo padaryti tokio nulinio auklėjimo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS