Kolumbijos ir Venesuelos pilietėmis Kaune prekiavę užsieniečiai – nepavydėtinoje situacijoje | kl.lt

KOLUMBIJOS IR VENESUELOS PILIETĖMIS KAUNE PREKIAVĘ UŽSIENIEČIAI – NEPAVYDĖTINOJE SITUACIJOJE

  • 16

Dar trims mėnesiams pratęstas nuo spalio pabaigos už grotų laikomų 39-erių metų Kolumbijos piliečio ir 37-erių metų Venesuelos pilietės, įtariamų prekyba žmonėmis, organizuojant Kaune, o galbūt ir kituose Lietuvos miestuose, prostitucijos verslą, suėmimas. Nors nė vienas iš jų kaltės nepripažįsta, ankstesnio savo suėmimo maksimaliam pagal Lietuvos įstatymus terminui jie neskundė.

Panašu, kad šiems svečiams iš Pietų Amerikos Lietuvos valstybės paskirtos advokatės paaiškino, kad jie, pagal mūsų įstatymus, įtariami labai sunkiu nusikaltimu, už kurį gresia didesnė negu dešimties metų laisvės atėmimo bausmė – galimas įkalinimas iki dvylikos metų, ir neturi Lietuvoje nei socialinių ryšių, nei gyvenamosios vietos, todėl nėra galimybės jiems taikyti net intensyvios priežiūros apykojės pagalba.

Taigi, panašu, kad neskųs suimtieji jiems šią savaitę Kauno apylinkės teismo pratęstos minėtos griežčiausios kardomosios priemonės ir šį kartą. Tačiau pasibaigus šios pratęsimo terminui, jų likimą jau galės spręsti tik Kauno apygardos teismas, nes apylinkių teismai gali suimti asmenis tik iki pusės metų.

Tačiau šį ikiteisminį tyrimą atliekanti Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdyba ir jam vadovaujantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras viliasi, baigiantis suėmimo pratęsimui, jau perduoti šią bylą teismui.

Kaip jau rašyta, ši šokiruojanti byla pradėta po dviejų Venesuelos piliečių pareiškimo policijai, kad jos prievarta laikomos viename Kauno Savanorių prospekto bendrabutyje, kur verčiamos teikti seksualines paslaugas už pinigus, nes atimti jų dokumentai, turėti pinigai bei asmeniniai daiktai.

Pareiškimo autorės turi šioje byloje nukentėjusiųjų statusą. Jos teigė, kad buvo priverstos teikti Lietuvoje seksualines paslaugas apgaule – atsiviliojus jas čia žadant gerai apmokamą darbą bare ar fabrike.

Už grotų tebelaikomi įtariamieji prekyba žmonėmis buvo sulaikyti pernai – spalio 25-ąją Kėdainiuose, kur nuomojosi butą. Jie buvo linkę dėtis, o galbūt iš tikrųjų yra pora. Venesuelos pilietė teigė, kad ji ir pati dirbo prostitute. O ne pardavinėjo su draugu iš Kolumbijos, kuris tik atvyko į Lietuvą jos aplankyti kaip turistas, judviejų tautietes už pinigus. Nors neatmetama, kad tokia taktika pasirinkta, žinant, kad Lietuvoje už prostitucijos paslaugas gresia tik administracinė, o ne baudžiamoji, kaip savadavimo atveju, atsakomybė.

J. Kalinsko/BNS nuotr.

Turistu, neturinčiu nieko bendro su prostitucijos verslo Lietuvoje organizavimu, buvo linkęs dėtis ir Kolumbijos pilietis.

Portalo kauno.diena.lt duomenimis, abu jie iki šiol laikosi tokių pačių parodymų. O ikiteisminį tyrimą atliekantys teisėsaugininkai tebesiaiškina, kaip jie pateko į Lietuvą. Be to, per tarptautines organizacijas bandoma sužinoti, ar jie neturi kriminalinių uodegų tėvynėje bei kitose šalyse.

Kartu su suimtaisiais buvo nustatytos ir keturios prostitucijos paslaugas Lietuvoje teikusios Pietų Amerikos pilietės – Venesuelos pilietybę turinčios 23-ejų bei 30-ies metų moterys ir 25-erių bei 26-erių Kolumbijos pilietės. Panašu, kad šios, kaip ir įtariamieji prekiavę jų kūnais, pateko į Lietuvą per Ispaniją, kurioje apstu tokias paslaugas teikiančių Pietų Amerikos moterų.

Nebuvo sulaikytos, o tik apklaustos, kaip viešnios iš Venesuelos, ir kolumbietės, kurios teigė maniusios, kad Lietuvoje verstis prostitucija nedraudžiama.

Tačiau Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksas už tai numato baudą nuo 90 iki 140 eurų. Įkliuvus pakartotinai, jau gresia bauda nuo 140 iki 300 eurų. O už prekybą žmonėmis (moterų pardavinėjimas už atlygį – tik viena iš jos formų), kai aukos – dvi ar daugiau, Baudžiamasis kodeksas grasina laisvės atėmimu nuo ketverių iki dvylikos metų.

Nors įtarta, kad suimtieji galėjo turėti bendrininkų, o šie – lietuviai, nes skelbimai internete apie jų teikiamas paslaugas buvo lietuvių kalba, o minėtas butas Savanorių prospekto bendrabutyje, kuriame Venesuelos pilietės teigia laikytos prievarta, buvo išsinuomotas, daugiau niekam įtarimai šioje byloje nėra pareikšti.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Geras \\\\\.../////

biznis,kiaulę bent užauginti reikia,o čia tik parduoti.

klaidosas

>zaliakalnietis ,dabar chana ,tex smaukyt ,taip kad pirmyn i stripaka

Kada ši situacija spręsis ?.../

nuo tų užsieniečių nelabai kuo skiriasi Dalia Grybauskaitė -COVID -1 fondo vadovė...pinigai byrėjo Į Lietuvos banko atidarytą sąskaitą... Tokio fondo niekada nebuvo....Šalia buvo advokatas Valiūnas ir kiti neeiliniai......Manau ,kad žino ir VĖGĖLĖ apie tai... Su Dalia bėgiojo netoli Baltarusijos...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS