Linčo teismas skandalingajam „skaistuoliui“ atvėrė piktžaizdę: visuomenė tik dabar praregėjo | kl.lt

LINČO TEISMAS SKANDALINGAJAM „SKAISTUOLIUI“ ATVĖRĖ PIKTŽAIZDĘ: VISUOMENĖ TIK DABAR PRAREGĖJO

  • 47

Pastaruoju metu visuomenę labai įaudrinę seksualiniai nusikaltimai ir įvykiai, kurie kelia daug klausimų, verčia žmones domėtis, burtis į bendruomenes. Pokalbis su advokatu Karoliu Rugiu, kuris turėjo ne vieną bylą, susijusią su seksualiniais nusikaltimais, ir gynė aukas.

– Visuomenė sukrėsta ir nerami dėl įvykių Kauno degalinėje. Nusikaltėlis su galimai nauja auka aptiktas degalinėje, teisininkai sako, kad negali nieko padaryti. Kaip jūs pakomentuotumėte situaciją?

– Mano požiūris kaip ir daugelio situacija susirūpinusių tėvų. Trūksta teisinių priemonių, apskritai pareigūnų ir kitų teisingumo vykdymo asmenų tinkamo ir deramo požiūrio į problemas. Dažnai susiduriama su tokia situacija, kas susiję su vaikais, nepilnamečiais, seksualiniais nusikaltimais, pedofilija, net mokslininkų nustatyta, kad tokie žmonės keturis kartus labiau linkę nusikaltimą pakartoti, tai tam tikrą polinkį turintys asmenys ir kartoja. Teko dabar susidurti, kad dar viena byla nesibaigė, jau pareikšti įtarimai kitoje byloje ir ta pati problema. Problema – Lietuvoje per ilgai vyksta teisiniai procesai.

Algimanto Ulvido teismas

Vilmanto Raupelio nuotr.

– Tas žmogus ne vieną kartą teistas. Pareigūnai teigia, kad neturi priemonių situacijai užkardyti, o visuomenė vykdo linčo teismus.

– Tai didelė problema, kuri aiškiai parodo situaciją. Vyras, turbūt pamatęs degalinėje nusikaltėlį ir jo automobilyje mergaitę, neišlaikė ir ėmėsi smurto. Taip negalima elgtis. Išeis situacija, kad jau jis bus kaltinamasis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kaip apsaugoti vaikus, kai vyksta teisminis procesas, bet nusikaltėlis toliau mieste?

– Tenka prašyti, kad teismas taikytų griežtesnes priemones, jis atsisako tai daryti. Reikia atkreipti dėmesį, kad yra reglamentavimas toks ir nelabai ką padarysi. Jei būtų operatyviau priimtas nuosprendis, tikėtina, kaltinamasis bausmę jau atliktų ir neįvyktų kitų dalykų. Problema šiek tiek platesnė. Visuomenė tik dabar praregėjo ir pamatė problemą. Kitiems asmenims ir kantrybė neišlaiko, mato kad teisėsauga bejėgė, teismai vyksta ilgai ir imasi vykdyti teisingumą patys.

– Didžiausia bėda, kad tai traktuojama kaip nesunkus nusikaltimas. Vaiko tvirkinimas – Baudžiamajame kodekse nesunkus nusikaltimas.

Kitiems asmenims ir kantrybė neišlaiko, mato kad teisėsauga bejėgė, teismai vyksta ilgai ir imasi vykdyti teisingumą patys.

– Teisingai. Žiūrint pagal kokį straipsnį kaltinama. Teisinės sąvokos, kad ir kaip drastiškai skambėtų: nesunkus, apysunkis, sunkus ir labai sunkus.

– Kodėl tai traktuojama kaip nesunkus?

– Priklausomai nuo sankcijos, kuri griežčiausia yra skiriama už nusikaltimą, kuriuo jis kaltinamas. Jei sankcija iki trejų metų, tai nesunkus nusikaltimas. Jei sankcija per dešimt metų – labai sunkus nusikaltimas. Žmonės nesupranta, kaip tai nesunkus, tačiau tokia teisinė sąvoka. Tuos dalykus reikia atriboti.

– Pastaruoju metu girdime, kad prie nepilnamečių labai priekabiaujama. Tačiau policija apie tokius atvejus neinformuoja, kad nebūtų paveiktos galimos aukos. Ar nepažeidžiamas visuomenės interesas?

– Tai saviapgaulė. Nepilnamečių bylos nagrinėjamos neviešai. Tai daroma dėl nepilnamečių interesų. Kai žmonės sužinojo – panika. Tai gali nuvesti iki neprognozuojamų dalykų. Žmones reikia šviesti, pasakyti, kaip elgtis, atpažinti, reaguoti, ką daryti. Bylos, susijusios su nepilnamečiais, turėtų būti sprendžiamos greičiau – pagreitinta proceso tvarka ir turi būti pripažintos greičiau nagrinėtinos. Išspręstume labai daug problemų.

Rašyti komentarą
Komentarai (47)

nn

ko čia stebitės ir piktinatės? Kauno meras juk remia finansiškai rusus pedofilus, todėl ir pats toks yra.... jeigu Kauno meras pats pedofilas tai ir mieste kiti pedofilai jaučiasi laukiami ir gerbiami

Siaip tai

Statistiskai 90% atvejų vaikai prievartaujami ir tvirkinami jiems artimų žmonių ar šeimos narių. Tai man įtarimai atrodo tėvo pareiškimas, kad gins savo dukrą beatodairiškai.

Zakaras Rimvydas

Auginu dukrą ir ją pasiryžęs gint visom įmanomom priemonėm,tiek teisėtom ir neteisėtom!Šeip tokie turėtų būt gydomi ar iš vis išimami iš visuomenės!Turim bent 3 ligonines,kurios durys yra be rankenėlių!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS