Šokiruojantis vaiko pagrobimas: G. Filipavičiui inkriminuojamos trys veikos, mergaitė davė parodymus | kl.lt

ŠOKIRUOJANTIS VAIKO PAGROBIMAS: G. FILIPAVIČIUI INKRIMINUOJAMOS TRYS VEIKOS, MERGAITĖ DAVĖ PARODYMUS

Mergaitės pagrobimu įtariamas kaunietis Gediminas Filipavičius, jam iš viso inkriminuojamos trys veikos, viena jų – dėl vaiko pagrobimo, o kitų negalima atskleisti dėl aukos apsaugos, trečiadienį paskelbė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Rimas Bradūnas.

Patvirtino mergaitę pagrobusio kauniečio tapatybę

„Mes tą asmenį galim įvardinti, tai Kauno miesto gyventojas Gediminas Filipavičius, galim įvardinti, kad tam asmeniui įteikti pranešimai apie įtarimus, asmuo apklaustas kaip įtariamasis, šiuo metu jam inkriminuojamos trys nusikalstamos veiklos“, – per spaudos konferenciją trečiadienį Kaune sakė R. Bradūnas.

Prokuroras pažymėjo, kad ikiteisminio tyrimo duomenis galima viešinti labai ribotai siekiant apsaugoti kitų proceso dalyvių interesus, ir dėl to nebus įvardinta net veikos, kuriomis dar pagrobėjas įtariamas.

Rimas Bradūnas (E. Ovčarenko/BNS nuotr.)

„Dėl tam tikrų priežasčių negaliu atskleisti kitų veikų turinio, negaliu atskleisti netgi nusikalstamų veikų dispozicinių duomenų“, – pažymėjo prokuroras, pridūręs, kad prieš tai stengėsi paaiškinti, kodėl šių duomenų neviešins.

Gedimino Filipavičiaus teismas

Regimanto Zakšensko nuotr.

Parodymų neduoda

Prokuroras taip pat informavo, kad įtariamasis neduoda parodymų.

„Asmuo yra apklaustas kaip įtariamasis, bet jis naudojasi įtariamojo teise neduoti parodymų ir tokių parodymų jis nėra davęs“, – pabrėžė R. Bradūnas.

Į klausimą, ar neįvardijamos inkriminuojamos veiklos užtraukia griežtesnę bausmę nei vaiko pagrobimas, prokuroras atsakė neigiamai, bet pažymėjo, kad šiuo metu įtarimai nėra galutiniai.

„Šiaip dėl pačių bausmių, sankcijų, tai jos tikrai nėra griežtesnės, bet norėčiau akcentuoti, kad tai nėra galutiniai įtarimai“, – pabrėžė R. Bradūnas.

„Šiuo metu dar negauti visi duomenys, bus naudojamasi ir specialių žinių realizavimo formomis, tokiomis kaip objektų tyrimai ir ekspertiniai tyrimai. Kol negavę išsamių duomenų, mes negalim formuluoti ir galutinių įtarimų, bet aš manau, kad tai bus padaryta artimiausiu metu ir galutiniai įtarimai pateikti“, – sakė prokuroras.

Garažai Technikos g., kur buvo laikoma pagrobta mergaitė

Justinos Lasauskaitės, T. Biliūno/BNS nuotr.

Ginklo neturėjo

Pranešus apie garažuose rastą mergaitę, viešojoje erdvėje ir žiniasklaidoje pasirodė informacijos apie kitus kartu su įtariamuoju rastus daiktus. Visgi, prokuroras patvirtino, duomenys, kokie dar daiktai buvo rasti garaže, kuriame buvo laikoma mergaitė, ikiteisminio tyrimo metu greičiausiai nebus atskleisti.

„Tai tiesiogiai susiję su tyrimo nusikalstama veika. (...) Jeigu matysime, kad ikiteisminio tyrimo sėkmei tai nekenkia ir tai nepažeidžia arba negali pažeisti nukentėjusių asmenų interesų – matyt, tas klausimas bus sprendžiamas“, – aiškino jis.

R. Bradūnas patikino, kad mergaitės pagrobimo metu įtariamasis su savimi neturėjo ginklų. Anot jo, po ankstesnio ikiteisminio tyrimo turėti ginklai iš jo buvo konfiskuoti.

„Leidimas ginklams buvo išduotas. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo viešosios tvarkos pažeidimo, ikiteisminis tyrimas nutrauktas, ir būtent tame buvo priimtas sprendimas iš įtariamojo asmens paimti ginklus. Todėl nusikalstamos veikos padarymo metu, šios veikos padarymo metu jis šiais ginklais nedisponavo, buvo ribota jų disponacija“, – kalbėjo R. Bradūnas.

Pasak jo, iš įtariamojo dar prieš pagrobimą buvo atimtas šaunamasis, dujinis ir pneumatinis ginklai.

Šiuo metu prokuratūra neturi duomenų, kad asmuo būtų veikęs su bendrininkais.

Mergaitė buvo apklausta

Šiame tyrime trys asmenys – mažametė ir jos tėvai – pripažinti nukentėjusiais, patyrusiais turtinę ir neturtinę žalą, taip pat areštuotas nekilnojamasis turtas, kuriuo disponuoja įtariamasis.

„Imtasi priemonių, galimam civiliniam ieškiniui užtikrinti“, – kalbėjo prokuroras.

Pasak prokuroro, teisėsauga apklausė nukentėjusią mergaitę.

„Taip, yra atlikta jos apklausa“, – patvirtino jis.

Anot R. Bradūno, renkami konsultaciniai duomenys, ar asmeniui reikėtų skirti psichologinę ekspertizę, kol kas to nėra nuspręsta.

Šokiruojantis pagrobimas

Kauno policija prieš porą savaičių Kauno garaže rado kelias paras ieškotą mergaitę kartu su 42 metų įtariamu pagrobėju. Jis suimtas maksimaliam trijų mėnesių laikotarpiui.

Dėl tam tikrų priežasčių negaliu atskleisti kitų veikų turinio, negaliu atskleisti netgi nusikalstamų veikų dispozicinių duomenų.

Mažametė dingo, kai iš namų Kaune išėjo į viešojo transporto stotelę ir rengėsi pavažiuoti iki parduotuvės. Iki jos ji nenuvyko.

Paiešką vykdė šimtai policijos pareigūnų, jiems į pagalbą prisijungė savanoriai iš visos Lietuvos.

Prokuratūra yra pradėjusi dar vieną tyrimą aiškinantis, ar nebuvo vykdoma seksualinio pobūdžio nusikalstama veika prieš vaikus. Tyrimas pradėtas po to, kai paviešinus pagrobėjo tapatybę žiniasklaidoje pasirodė pranešimai apie  tai, kad maždaug prieš metus galimai gydytoju apsimetantis asmuo socialiniuose tinkluose siūlė 2–5 metų amžiaus vaikų gydymą nuo autizmo prisilietimais.

Šiame ikiteisminiame tyrime, pasak R. Bradūno, nukentėjusiųjų kol kas nenustatyta. Jei bet kas disponuoja tokiais duomenimis, raginama kreiptis į teisėsaugą, policija juos įvertins.

Spaudos konferencija:

Rašyti komentarą
Komentarai (44)

Anonimas

Nesuprantu, kaip gali būti tas iškrypėlis būti nepakaltinimas, pas gydytojus lankėsi dėl ginklo, sutrikimų nepastebėjo niekas, jo veiksmai apgalvoti ir logiški, niekas nepastebėjo kad su galva negerai, visas detales nuosekliai susideliojes ir apgalvojęs. Kaip gali būti pripažintas ligoniu?????

Jug

Pradžioj dingimo buvo kalbos,kad pagrobė biologinis tėvas. Čia daug klaustukų,daug pamąstymų. Svetimi žmonės naktim nemiegojo verkė,šąlo ieškojo,o dabar nuo jų viskas slepiama,sprendžiamos Filipavičiaus 80€ bylos o ne šita ypatingoji...

to-o kokia tėvū rolė?

Ankščiau skaičiau komentarus, jog ji gyveno su mama ir patėviu, o tą vakarą buvo pas močiutę, iš jos išėjo ,,batareikų''.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS