Nepavykęs perversmas Pravieniškėse: po patirto fiasko – kaltinimai skandalingais nusikaltimais | kl.lt

NEPAVYKĘS PERVERSMAS PRAVIENIŠKĖSE: PO PATIRTO FIASKO – KALTINIMAI SKANDALINGAIS NUSIKALTIMAIS

Netrukus prieš teismą stos du Pravieniškių pataisos namų pareigūnai, kaltinami ne tik kurstę du nuteistuosius pabėgti iš šios įkalinimo įstaigos, bet ir žadėję už tai nemenką atlygį, tokiu būdu siekdami perversmo kolonijos valdžioje.

Grandininė reakcija

Nė vienas iš įtariamųjų to nepripažįsta ir net atsisakė duoti parodymus, tačiau Kalėjimų departamento kriminalinės žvalgybos valdybos pareigūnai teigia gavę apie tai informacijos, atlikdami kitą ikiteisminį tyrimą. Dėl ko buvo pradėtas šis, kol kas neatskleidžiama, teigiant, kad jis dar nebaigtas ir šiuo metu jame aktyviai atliekami tam tikri veiksmai.

Vienas iš demaskuotųjų – šios įkalinimo įstaigos Trečiojo sektoriaus, kuriame kali griežčiausiomis bausmėmis už sunkius ir labai sunkius nusikaltimus nuteisti asmenys, dėl ko ir jų priežiūra oficialiai – didžiausia, Saugumo valdymo skyriaus žemiausios grandies specialistas P.S. įkliuvo su įkalčiais pernykštės rugpjūčio 11-osios vidurdienį. Tuo metu Pravieniškių pataisos namuose buvo prasidėjusios iškalbingos reformos, susijusios su pernai gegužę įvykusiu dviejų, beje, – taip pat Trečiojo sektoriaus nuteistųjų pabėgimu, išlindus per išpjautą tarpą tarp kameros grotų strypų. Po šio skandalingo įvykio nuo pareigų buvo nušalintas ilgametis šios įkalinimo įstaigos direktorius Dainius Sušinskas ir vietoj jo laikinai į šias pareigas buvo komandiruotas Kalėjimų departamento direktoriaus pavaduotojas Gintautas Šarauskas.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, būtent ši rokiruotė ir tapo motyvu ja nepatenkintiems šios įkalinimo įstaigos pareigūnams organizuoti dar vieną panašų pabėgimą ir taip ne tik sumenkinti laikinojo vadovo autoritetą bei destabilizuoti įstaigos darbą, bet ir viliantis tokiu būdu susigrąžinti prieš mėnesį nuo pareigų nušalintą buvusį direktorių.

Įkalčių lietus

Kadangi įtariamieji, o, perduodant šią bylą teismui, jie jau buvo du, – antrasis P.S. kolega – T.Č., nebendradarbiavo su ikiteisminį tyrimą atliekančiais teisėsaugininkais, jiems pareikštas kaltinimas grindžiamas minėtų jų taikiniu tapusių nuteistųjų parodymais. O su šiais susiję ir pareigūnų rankose atsidūrę įkalčiai.

V. Balkūno/BNS nuotr.

Portalo kauno.diena.lt duomenimis, apie tai, kad minėti jų sektoriaus Saugumo valdymo skyriaus specialistai įkalbinėja juos pabėgti, žvalgybininkams pranešė patys nuteistieji.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, iki P.S. sulaikymo šis su T.Č. jau buvo prieš kelias savaites porą kartų atnešę jiems į kamerą draudžiamus turėti daiktus. Pirmą kartą – rūkomojo tabako LD pakuotę. O po savaitės – ir metalinį armatūros strypą, turėjusį palengvinti pabėgimą, kuris vėliau per kratą aptiktas tualeto ventiliacijos angoje.

O tą lemtingą pernykštės rugpjūčio 11-osios vidurdienį P.S. skalbyklos patalpoje vienam iš minėtų nuteistųjų perdavė dar vieną metalinį strypą ir nurodė pabėgti iš pasivaikščiojimo kiemelio, į kurį jiedu buvo išvesti po keliolikos minučių, šiandien.

Anot su pareigūnais bendradarbiavusių nuteistųjų, už šį pabėgimą jiems žadėtas 1000 eurų atlygis. O pagavus bei sugrąžinus atgal į Pravieniškes, – ir sudaryti geresnes sąlygas bausmės atlikimui. Be to, anot kurstytųjų pabėgti, šis pasiūlymas jiems labiau priminė nurodymą.

Ką pasakys Temidė?

Ši skandalinga byla, kurios ikiteisminiam tyrimui vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė, perduota nagrinėti Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmams, kurių valdose įsikūrę Pravieniškių pataisos namai-atviroji kolonija.

Piktnaudžiavimu tarnyba bei kalinio kurstymu pabėgti kaltinami trečią dešimtį bebaigiantis P.S. ir jau ketvirtą pradėjęs T.Č. teismo laukia nesuimti. Tačiau abu yra nušalinti nuo pareigų.

V. Balkūno/BNS nuotr.

Už piktnaudžiavimą tarnyba jiems gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki penkerių metų. Už kalinio kurstymą pabėgti – areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

G.Šarauskas Pravieniškių pataisos namams-atvirajai kolonijai laikinai vadovavo pusmetį. Pernai lapkritį į šias pareigas buvo paskirtas Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos vyriausiasis tyrėjas Mindaugas Žirlys, iki tol buvęs atsakingas už šios valdybos padalinį, dirbantį Pravieniškėse. O G.Šarauskas grąžintas į savo buvusias pareigas Kalėjimų departamento vadovybėje. Tuo tarpu M.Žirlys laikinai atlieka Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktoriaus funkcijas iki šiol.

Rašyti komentarą
Komentarai (126)

Tokie kur antpečius

Nešioja turėtų atsakyti daug grieščiau. Bet pas mus juk atvirkščiai viskas yra. Ne velrui emigrantai vadina bananų šalim, ir juokiasi iš mūsų " teisingumo". Visuomenė juk žino kokie teismai lietuvoje. Dažnai sprendimai būna atvirkšti teisingumui, priešingi.

Taip

Teisėjos sprendimo nekomentuosiu. Tik štai kas įdomu- kaišiadorių raj rūmų teisėja, hm.. Ir vienas teisiamųjų kilmės iš kaišiadorių rajono. Ir visa giminė ten jo. Kas paneigs kad jo artimieji kartu nesimokė su teisiamojo artimaisiais, kažkuo iš giminės? Mintys tokios kiltų bet kam, ar ne?

kol

nepaviesinsit visu kgb istu kurie sulinde visur dargi GC kur auskiai matem smeiztus pries gerb zmones o prisiplakeliai tinka visur iki vatikano ir GC reiktu isformuot nes tremtyniu daugiau nera ir ta saika islaikoma MM kurie neistengia mokesciu sumoket paleist ja su visa valdziagyviu saika nes zmones kantrus bet ?????yra riba ???===
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS