Nuteistas į Lietuvą paštu heroiną siuntęs ispanas: kuo dėtas užrašas „Myliu tave, durniau“? | kl.lt

NUTEISTAS Į LIETUVĄ PAŠTU HEROINĄ SIUNTĘS ISPANAS: KUO DĖTAS UŽRAŠAS „MYLIU TAVE, DURNIAU“?

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė už narkotikų kontrabandą nuteisto Ispanijos piliečio skundą – užsieniečiui be kitų bausmių paskirta nedelsiant atlikti šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Ispanijos pilietis pripažintas kaltu ir nuteistas dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti bei šių medžiagų kontrabandos, antradienį pranešė prokuratūra.

Po Apeliacinio teismo verdikto nuosprendis įsiteisėjo.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Dainius Simonavičius, ikiteisminį tyrimą atliko Muitinės kriminalinės tarnybos Kauno skyriaus pareigūnai.

Kauno apygardos teismo 2021 metų nuosprendžiu vyras nuteistas dėl dviejų siuntų su narkotinėmis medžiagomis siuntimo iš Ispanijos į Lietuvą.

Bylos duomenimis, 2018 metų gegužę, būdamas Ispanijoje, J. A. C. A. neteisėtai į Lietuvą išsiuntė 0,85 gramo heroino miltelių, juose buvo apie 0,24 gramo gryno heroino.

Panašią siuntą iš Ispanijos į Lietuvą asmuo siuntė ir 2019 metų kovą. Tąkart siuntoje buvo daugiau nei 0,84 gramo heroino miltelių, juose buvo apie 0,37 gramo gryno heroino.

Abu kartus Ispanijos pilietis kaip gavėją nurodė save, o siuntėją – išgalvotą asmenį. Abu kartus šias narkotines medžiagas rado ir paėmė siuntas tikrinę Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnai.

Kauno apygardos teismo sprendimu, subendrinus bausmes dėl dviejų epizodų, susijusių su neteisėtu disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti bei dviejų kontrabandos epizodų, nuteistajam paskirtas laisvės atėmimas atėmimas pusketvirtų metų jį atidedant. Teismo sprendimu nuspręsta asmenį įkalinti šešiems mėnesiams, o likusios bausmės dalį – trejus metus, atidėti vienų metų laikotarpiui.

Su tokiu nuosprendžiu nesutikęs nuteistasis prašė jį išteisinti. Apeliaciniame skunde jis nurodė, kad tokio kiekio narkotinių medžiagų kiekio kaina yra mažesnė nei pašto išlaidos, taip pat, kad asmuo jau šešis metus nevartoja narkotinių medžiagų, gydosi priklausomybių gydymo centre.

Nuteistasis savo apeliaciniame skunde siekė įrodyti, kad siuntas su heroinu galėjo išsiųsti buvusi jo draugė, siekdama akistatos su dabartine žmona.

Pasak prokuratūros, šia versija jis keitė tyrimo metu dėstytas kitas skirtingas versijas apie pakenkti jam norėjusius kitus jo pažinotus asmenis, tačiau visos šios versijos buvo paneigtos ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis bei atliktomis ekspertizėmis.

Viename iš siuntinių kartu su narkotinėmis medžiagomis rastas lapas, jame  ranka ispanų kalba parašyta „Te quiero maricon“ (liet. „Myliu tave, durniau“).

Rašysenos tyrimą padarę ekspertai padarė kategorišką išvadą, kad rankraštinius įrašus ant tirtų dokumentų parašė būtent kaltinamasis. Tai, kad narkotines medžiagas į Lietuvą siuntė pats kaltinamasis patvirtino ir tai, kad nuo šio namų Ispanijoje iki pašto, kuriame ir buvo išsiųsta siunta – vos 140 metrų.

Jis suvokė neteisėtą ir pavojingą savo veikų pobūdį ir norėjo taip veikti.

Ispanijos pilietis taip pat išreiškė prašymą dėl teismo psichiatrijos ekspertizės atlikimo, siekiant nustatyti, ar jis dėl savo sveikatos būklės gali duoti parodymus byloje.

Toks prašymas buvo grindžiamas aplinkybe, kad nuteistasis ilgą laiką vartojo heroiną, o šiuo metu vartoja opioidinius medikamentus, todėl jam sunku tiksliai prisiminti su byloje tiriamais įvykiais susijusias aplinkybes. Prašymą išnagrinėjusi teisėjų kolegija konstatavo, jog byloje nėra duomenų, kurie leistų abejoti nuteistojo galimybe suprasti aplinkybes, turinčias reikšmės bylos nagrinėjimui teisme ir duoti parodymus.

Praeitą savaitę priimta nutartimi teisėjų kolegija konstatavo, jog byloje surinkti įrodymai patvirtina, kad J. A. C. A. pasirinko narkotines medžiagas siųsti iš Ispanijos į Lietuvą pašto siuntomis.

„Akivaizdu, jog jam, kaip ilgą laiką vartojusiam narkotines medžiagas, buvo žinoma, kad heroinas yra narkotinė medžiaga, jis suvokė neteisėtą ir pavojingą savo veikų pobūdį ir norėjo taip veikti“, – paskelbė teismas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pasiseke

O galėjo sušaudyti kaip daugumas debiliukų sovietikų noretų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS