Pagrobtas mažylis grąžintas mamai, o įtariamųjų likimas dar neaiškus | kl.lt

PAGROBTAS MAŽYLIS GRĄŽINTAS MAMAI, O ĮTARIAMŲJŲ LIKIMAS DAR NEAIŠKUS

Neteisėtai iš Lietuvos išvežtas dvimetis, apie kurio pagrobimą buvo pranešta pirmąją šių metų dieną, jau grąžintas mamai. Ir galbūt jo tėvui bei dar kai kam Prancūzijoje dėl to jau pareikšti įtarimai.

Tyrimas persikėlė į Prancūziją

Tokiomis naujienomis šiandien disponuoja Kauno teisėsaugininkai, atliekantys ikiteisminį tyrimą dėl šio neeilinio įvykio aplinkybių.

Anot jam vadovaujančios prokurorės, tyrimas įstrigęs jau daugiau kaip dešimt mėnesių, nes niekaip nepavyksta prisišaukti į Lietuvą apklausai šio mažylio tėvo, dėl ko buvo išduotas Europos tyrimo orderis, kuriuo prašyta, kad šiam Prancūzijos piliečiui įtarimą dėl sūnaus pagrobimo pareikštų ir jį apklaustų jo šalies pareigūnai. Atsakymas iš jų, nuo kurio priklausys mūsų teisėsaugininkų pradėto ikiteisminio tyrimo baigtis, dar negautas.

Visus kitus teisinius procesus, lėmusius, kad berniukas jau Lietuvoje, inicijavo pati jo mama, kaip jau rašyta, šiųmetę sausio 1-ąją pranešusi Kauno policijai apie sūnaus pagrobimą. Apie tai, kad šio tėvas be jos žinios ir leidimo bei pažeisdamas teismo sprendimą dėl laikinosios bendravimo tvarkos galimai išsivežė judviejų vaiką į užsienį, mažylio mama, gimusi 1988 m., tada pranešė apie 16 val. Nors nurodė, kad tai įvyko apie 9.30 val. Panašu, kad į policiją pagalbos kreiptasi tada, kai tėvas sutartu laiku mažylio negrąžino.

Nors policijos suvestinėse buvo nutylėta, kur įvyko šis nusikaltimas, kuriuo berniuko mama kaltino jo tėvą, „Kauno dienai“ pavyko išsiaiškinti, kad tai nutiko Kauno rajono Akademijos miestelyje.

Tai, kas nutiko pirmąją 2021-ųjų dieną šiame pakaunės miestelyje, sukrėtė visus Lietuvos gyventojus. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Rastas po poros dienų

Policijai savo suvestinėse pranešus apie šį šokiruojantį įvykį, Kauno teisėsaugininkai buvo linkę patikslinti, kad per mūsų oro uostus vaikas iš šalies išvežtas nebuvo.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti prokurorė buvo dar konkretesnė, neslėpdama, kad šis dvigubą – Lietuvos ir Prancūzijos pilietybę turintis mažylis buvo išvežtas iš Lietuvos automobiliu.

Tačiau tai buvo atskleista, kai, paskelbus berniuko paiešką, iš Prancūzijos buvo gautas atsakymas, kad vaikas rastas jų šalyje, kur yra saugus su savo tėvu ir seneliais. Toks pranešimas buvo gautas jau sausio 3-iąją, kai Prancūzijos pareigūnai, mūsų teisėsaugininkų prašymu, apsilankė mažylio tėvo gyvenamojoje vietoje.

Paaiškėjus vaiko išvežimo iš Lietuvos aplinkybėms, „Kauno diena“ klausė Policijos departamento atstovo, kaip buvo įmanoma išvežti dvimetį iš šalies per jų blokpostus, išstatytus tada visoje Lietuvoje. „Jeigu juose budėjusiems pareigūnams buvo parodyti, pavyzdžiui, lėktuvo bilietai, tai neturėjo būti sunku. Šalies sienos neuždarytos“, – toks tada buvo Policijos departamento atstovo atsakymas.

Įtariamoji – ir močiutė?

„Įtarimai dėl galimo vaiko pagrobimo dar niekam nepareikšti –  tikslinama, ar toks nusikaltimas buvo padarytas. Yra teismų sprendimai dėl tėvų bendravimo su juo tvarkos. Tokią teisę turėjo abu“, – tik tiek apie pradėtą ikiteisminį tyrimą tada galėjo pasakyti jam vadovaujanti prokurorė.

Galiausiai Prancūzijos teisėsauga mažylį iš tėvo paėmė ir grąžino mamai, kuri jį ir parsivežė į Lietuvą.

Ar įtarimai mažylio tėvui jau pareikšti ir ar šis pripažįsta savo kaltę, kaip teisinasi, šį ikiteisminį tyrimą pradėję mūsų teisėsaugininkai nežino iki šiol, nes dar nesulaukę iš Prancūzijos atsakymo į šiuos klausimus, prašant jų tai padaryti pagal jau minėtą Europos tyrimo orderį.

Beje, įtarimai dėl mažylio pagrobimo gali būti pareikšti ne tik jo tėvui, bet ir šio motinai, t.y. berniuko močiutei, nes išsiaiškinta, kad ir ji tada sutiko su savo sūnumi Lietuvoje Naujuosius metus. Ir paskui jie jau grįžo į Prancūziją trise.

Už vaiko pagrobimą, jeigu tai padarė jo tėvas ar kiti artimi giminaičiai, Lietuvos įstatymai numato laisvės atėmimą iki dvejų metų. Pagrobus svetimą vaiką – iki aštuonerių.

Metinės – dar be sprendimo?

„Kauno dienos“ žiniomis, mažylio sugrąžinimas į Lietuvą buvo jo mamos Prancūzijoje inicijuotų civilinių procesų, remiantis Hagos konvencija, kuri pasitelkiama tokiais atvejais, rezultatas. Ir pirmos instancijos Prancūzijos teismui priėmus sprendimą, kad berniukas laikomas jų šalyje neteisėtai, greičiausiai šio tėvas dar jį skundė. Bet galiausiai Prancūzijos teisėsauga mažylį iš tėvo paėmė ir grąžino mamai, kuri jį ir parsivežė į Lietuvą.

Tiesa, panašu, kad dabar dar laukia civilinių bylų maratonas Lietuvos teismuose, kurių baigtį gali lemti mūsų teisėsaugininkų sprendimas berniuko pagrobimo byloje, kai bus sulauktas atsakymas iš Prancūzijos.

Atsižvelgiant į ligšiolinius Prancūzijos pareigūnų veiksmų, kuriuos jų prašoma atlikti pagal minėtą prieš pusmetį išduotą Europos arešto orderį, tempus, iki mažylio pagrobimo metinių priimti sprendimo Lietuvoje pradėtame ikiteisminiame tyrime mūsų teisėsaugininkai nesitiki.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

...cha,na,jau ...genderiai ..ir kiti chronishki ligoniai ,,tai tik psichikos ligoni uzaugintu,.. tom nukvakusiom sektom JOKIU vaikuciu ,jokiu!!!

bjaurybes

su vaiku taip daryti, reikia paimti is tu alkoholiku ale tevu, ir atiduoti lesbieciu, transgenderiu ar geju seimai, jie patys geriausi tevai nors zmogu normalu uzaugintu.

Tam xxx

Mama pergyvena, nes mama yra mama. O tu pažįsti tą jo tėvą, kad garantuoji, jog vaikas neužaugs prancūzišku buduliu? Kodėl kaip tik lietuvė mama, taip iš karto pašalpinė valkata, o kaip tik prancūzas , tai turtuolis verslininkas. Žmonės įvairūs, nepaisant to, kokios jis tautybės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS