Karti kauniečio patirtis: pareigūnai nežino taisyklių? | kl.lt

KARTI KAUNIEČIO PATIRTIS: PAREIGŪNAI NEŽINO TAISYKLIŲ?

Kelio ženklinimas ir išrašytas protokolas privertė vairuotoją išanalizuoti vietą, kurioje jis neva nusižengė. Sudėliojus visus niuansus, kaunietis įsitikinęs, kad pažeidimo nepadarė.

Važiavo įprastai

Kaunietis Remigijus (pavardė redakcijai žinoma) paskutinį vasario šeštadienį važiavo į visiems žinomą automobilių turgų Taikos prospekte. Važiavo daugeliui įprastu maršrutu – Taikos prospektu nuo Pramonės prospekto žiedo. Minėtoje atkarpoje yra keletas vietų, kuriose numatytos vietos apsisukti. Vienur sustatyti ženklai, kitur jų nėra, vienur ties tokiomis vietomis yra įvažos į įmonių aikšteles, o minėtoje vietoje, kuri buvo reikalinga Remigijui, žemėlapis žymi Taikos prospekto ir V.Krėvės prospekto sankryžą.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Ties automobilių turgumi ir pastatu, kuriame anksčiau veikė „Regitra“, vyras pasuko į kairę. Taip automobilių turgų pasiekia daugybė vairuotojų. Į turgų Remigijus važiavo šeštadienį prieš 11 val., o jau apie 15 val. gavo pranešimą dėl esą padaryto Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimo.

Policijos pareigūnų surašytame protokole nurodyta: „Važiuojančio automobilio „Honda“ vairuotojas, vairuodamas transporto priemonę Taikos prospekte, pažeisdamas kelio ženklo „apsisukimo vieta“ reikalavimus, darė kairį posūkį į V.Krėvės prospektą (link VĮ „Regitra“). Tokiu atliktu manevru pažeidė Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. gruodžio 11 d. nutarimo Nr. 1950 „Dėl kelių eismo taisyklių patvirtinimo“ 1 pr. 527 punkto reikalavimą“. Protokole įrašytas administracinis nurodymas sumokėti 15 eurų baudą iki 2022 03 30.“

„Mano įsitikinimu, protokolas surašytas nepagrįstai, kadangi pareigūnas neteisingai interpretavo faktines aplinkybes“, – teigė Remigijus. Šeštadienis, kai buvo užfiksuotas pažeidimas, yra turgaus diena, vyras juokėsi, kad tokių pažeidėjų kaip jis neabejotinai buvo daug, nes taip važiuoja visi. Toje vietoje sukant į kairę nėra jokių išilginių juostų, kurios ribotų posūkio galimybę.

Manevras sankryžoje

„Vieta, kurioje užfiksuotas nusižengimas, yra sankryža, o policija šią vietą traktuoja kitaip“, – stebėjosi kaunietis ir pateikė sankryžos apibrėžimą, kuris nurodytas Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatyme: „Sankryža – kelių kirtimosi, jungimosi arba atsišakojimo viename lygyje vieta, įskaitant atvirus plotus, kuriuos sudaro kelių susikirtimai, susijungimai arba atsišakojimai. Sankryžomis nelaikomos vietos, kur išvažiuojama iš kelio į esančias šalia jo teritorijas arba įvažiuojama į kelią iš šalia jo esančių teritorijų. Sankryža yra reguliuojama, jeigu eismą joje reguliuoja šviesoforai arba reguliuotojas. Skirtingo lygio sankryžos yra tos, kuriose keliai jungiasi ne viename aukštyje ir yra nuovažų, kuriomis eismas vyksta nuo vieno kelio prie kito.“

Remigijaus įsitikinimu, nusižengimo vieta yra Taikos ir V.Krėvės prospektų nereguliuojama, nelygiareikšmė sankryža. Taikos prospektas yra pagrindinis kelias, o V.Krėvės prospektas yra šalutinis. Taikos prospekte yra skiriamoji kelio juosta, lygiai ties sankirta su V.Krėvės prospektu įrengta vieta apsisukti ir pažymėta kelio ženklu Nr. 527.

Protokolas surašytas nepagrįstai, kadangi pareigūnas neteisingai interpretavo faktines aplinkybes.

„Nors ženklas Nr. 527 apibrėžiamas: „Apsisukimo ne sankryžoje vieta“, kelio ženklas su atitinkamu apibūdinimu negali pakeisti fakto, kad čia yra kelių kirtimosi vieta“, – analizę iki smulkmenų pateikė Remigijus.

Kaunietis tęsė KET analizę ir nurodė, kad sankryžoje nedraudžiama sukti į kairę ir apsisukti, nebent būtų įrengti tai draudžiantys kelio ženklai. Šiuo atveju jokio kito ženklo, be ženklo Nr. 527, nėra. Ženklas Nr. 527 žymi apsisukimo vietą, tačiau nedraudžia sukti į kairę.

„Vienintelis reikalavimas, kurį vairuotojas turi išpildyti apsisukdamas ar sukdamas į kairę, – duoti kelią transporto priemonėms, važiuojančioms lygiareikšmiu keliu priešinga kryptimi tiesiai arba į dešinę“, – įsitikinęs Remigijus.

Viliasi teisingumo

Administracinis nurodymas sumokėti 15 eurų baudą nenuvestų Remigijaus iki bankroto, tačiau vyras sako nesuprantantis, ar policijos pareigūnai, surašydami protokolą, patys susimaišė KET džiunglėse, ar įrengtas netikslus kelio ženklas.

Vyras svarstė, kad gal vietoje kelio ženklo Nr. 527 turėtų būti kelio ženklas Nr. 405 „Važiuoti tiesiai arba į kairę“, kai leidžiama važiuoti tik rodyklių kryptimis ir apsisukti. „Pagal tą ženklinimą, kuris yra mano neva padaryto pažeidimo vietoje, aš važiavau nepažeisdamas jokių taisyklių“, – įsitikinęs Remigijus.

Paaiškinimą Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui (VPK) surašęs kaunietis viliasi, kad pareigūnai atidžiai įvertins keistą situaciją. Jis taip pat pabrėžė, kad, sukdamas į kairę, nesudarė jokios avarinės situacijos, praleido Taikos prospektu tiesiai važiuojančius ir į dešinę sukančius vairuotojus. Neslėpė nuostabos policijos operatyvumu – apie prieš 11 val., jų teigimu, padarytą pažeidimą pranešimą gavo jau po keturių valandų. Remigijus šyptelėjo: „Suskubo. Mėnesio pabaiga.“


Policija pripažino klaidą: ženklai jau keičiami

Kauno apskrities VPK Kelių policijos valdybos atstovų atsiųstas komentaras:

Minima situacija pareigūnams yra žinoma, todėl ji buvo perduota Kauno miesto savivaldybės administracijos Transporto ir eismo organizavimo skyriaus specialistams. Gautas patvirtinimas, kad kelio ženklai, esantys sankryžose, bus keičiami. Nauji kelio ženklai ir kelio ženklų montavimo paslauga jau yra užsakyta.

Kelio ženklas Nr. 527 žymi apsisukimo vietą ne sankryžoje. Taip, šiuo konkrečiu atveju nebuvo įvertinti su Taikos prospektu susikertantys keliai – tiek įvažos / išvažos iš teritorijų, tiek gatvės pažymėtos pirmumo ženklais. Visos vietos Taikos prospekte, kur yra galimybė pasukti į kairę ar apsisukti, yra pažymėtos kelio ženklais Nr. 527. Nei KET, nei Kelio ženklų įrengimo ir vertikaliojo ženklinimo taisyklės neapibrėžia draudimo sukti į kairę tokioje apsisukimo vietoje.

Manytina, kad kelio ženklu Nr. 527 pažymėtose apsisukimo vietose, kur taip pat yra galimybė pasukti į kairę, norint įvažiuoti į šalia esančią teritoriją ar gatvę toks manevras nedraudžiamas. Kelio ženklas Nr. 527 priklauso nurodomųjų kelio ženklų grupei, tačiau apibrėžiamas kaip apsisukimo vietą žymintis, o ne privalomą važiavimo kryptį nurodantis kelio ženklas.

Atsižvelgiant į tai, kad eismo organizavimo tvarka ir kelio ženklų įrengimas kelia dviprasmybių ir abejonių, todėl transporto priemonių važiavimas kairėn, kai vieta yra pažymėta kelio ženklu Nr. 527, nebus fiksuojamas kaip galimas KET pažeidimas, o pradėtos AN teisenos, jei tokių yra, – peržiūrimos.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

kad

jie daugiau tarnauja baudoms israsyti ir surinkti negu tarnauti ginti padeti

As

Ko Norėti Iš Bukagalviai Mentu

Ne naujiena

Kai gauni baudą už stovėjimą kitoje gatvėje nei iš tiesų stovėjai, o vieta nurodyta dar trečia - kas tai?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS