Už iššvaistytus 14 mln. litų pasiūlė 4 metus nelaisvės | kl.lt

UŽ IŠŠVAISTYTUS 14 MLN. LITŲ PASIŪLĖ 4 METUS NELAISVĖS

Kapitalizmo pradininku Lietuvoje vadinamam Arvydui Stašaičiui už beveik 14 mln. litų iššvaistymą pasiūlyta 4 metų laisvės atėmimo bausmė. Kartu teisiamą Stasį Pilvelį siūloma už grotų pasiųsti 3 metams.

Kapitalizmo pradininku Lietuvoje vadinamam Arvydui Stašaičiui už beveik 14 mln. litų iššvaistymą pasiūlyta 4 metų laisvės atėmimo bausmė. Kartu teisiamą Stasį Pilvelį siūloma už grotų pasiųsti 3 metams. 

Valstybinio kaltintojo laisvės atėmimo bausmių pasiūlymą lydėjo ir beveik 14 mln. litų ieškinys, kurį kaltinamieji turėtų atlyginti solidariai.

„Kaip aš galiu vertinti bausmę, jei nepadariau jokio nusikaltimo“, – piktinosi A. Stašaitis.

Kauno apygardos teisme byla buvo nagrinėjama kone dvejus metus. Bylos medžiaga apima 2001 – 2006-uosius metus, kai buvo įkurta Lietuvos invalidų sporto draugija. Teismas nagrinėjo šios draugijos lėšų iššvaistymo voratinklį. A. Stašaitis kaltinamas tuo, kad būdamas Lietuvos invalidų sporto draugijos viceprezidentu ir prezidentu parengė gudrų nusikalstamos veikos planą – draugijos lėšomis, gautomis iš paramos, įgyti nuostolingai veikiančių ir draugijos narių ar su jais susijusių asmenų valdomų įmonių akcijas už didesnę nei tikroji jų vertė kainą.

Tyrėjų surinktoje medžiagoje akcentuojama, kad įgyjant akcijas buvo žinoma, kad įmonių veikla nėra ir nebus susijusi su draugijos įstatuose numatytų uždavinių bei tikslų įgyvendinimu.

Kaltintojų neįtikino, kad bendrovių akcijų pirkimu invalidų draugija siekė įgytas įmones pritaikyti dirbti neįgaliesiems.

S. Pilvelis kaltinamas tuo, kad būdamas tos pačios draugijos direktoriumi 2001–2006 m. padėjo A.Stašaičiui iššvaistyti draugijai skirtą paramą.

Baigiamosiose kalbose valstybinis kaltintojas pabrėžė, kad 96 proc. paramos lėšų buvo panaudotos akcijų pirkimui.

A. Stašaičio advokatas pradėjo nuo to, kad jo ginamasis niekada nebuvo atsakingas už draugijos finansus. Be to, visi valdybos nariai pritardavo akcijų pirkimo sprendimams.

„Tai kodėl taikomi dvigubi standartai? A. Stašaitis viską darė tyčia, o kiti draugijos valdybos nariai neatsargiai padėjo parašus?“ – retoriškai klausė gynėjas.

Didžiausiu kaltinimo netikslumu A. Stašaičio gynyba mini akcijų vertinimą. Tyrėjai rėmėsi turto vertintojų pateikta medžiaga, kuriose įmonių akcijos įvertintos kone vienu litu. Draugijos dokumentuose akcijos pirktos už solidžius pinigus.

Gynyba akcentavo turto vertintojo prierašą, kad jis už vertinimą neatsako, esą tai daugiau analitinio konsultacinio pobūdžio informacija.

„Pirkdami „Girstučio“ akcijas sumokėjome apie 3 mln. litų mokesčių Vvalstybei. Jei būtume pirkę pagal jų įvertinimus, tai būtume sumokėje keliasdešimt tūkstančių. „Girstutį“ pirkome už 14 mln. litų, o vėliau už 14,5 mln. pardavėme. Tai kas būtų pirkęs, jei ta kaina būtų nereali“, – pyko A.Stašaitis.

Kaltinamasis teigė, kad niekas nedraudė pirkti įmonių akcijų, net jei tų įmonių akcininkai buvo draugijos nariai.

„Esame kaltinami bylos vilkinimu. Aš kaip tik suinteresuotas kuo greitesne jos baigtimi. Areštuotas visas mano turtas. Esu pasiėmęs kreditus, už kuriuos moku palūkanas, tačiau vystyti veiklos negaliu“, – dėstė A. Stašaitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

kulka

paprasta neima jam reikia auksines kulkos

MH

uz vagystes nelaisve, o zmogaus nuzudyma vairuojant girtam - lygtinai... kur logika??? kas pavojingesnis visuomenei??

Ka daro prokuroras

Gal nosi krapsto, o gal pinigus skaiciuojasi? Kur nuostaliu atlyginimas uz tuos 14mln. juk jie is niekur neatsirado ir niekur nedingo, kazkur padeti ar investuoti arba didzioji dalis isleisti. Konfiskuot saskaitas solidariai uz tuo 14mln ir turta ir bus status quo visiems. Gana rusiskus zaidimus zaist.Nebe tie laikai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS