Pasiūlytos bausmės Asilo gelbėtojams: pasigailėta tik mamos | kl.lt

PASIŪLYTOS BAUSMĖS ASILO GELBĖTOJAMS: PASIGAILĖTA TIK MAMOS

Kauno apylinkės teisme, nagrinėjusiame skandalingojo Mindaugo Mažeikos, pravarde Asilas, gelbėtojų, kaltinamų davus melagingus parodymus jo teisme, bylą, šiandien įvyko baigiamosios kalbos. Nuosprendį planuojama skelbti jau kitą savaitę.

Nenori būti naktį namuose

Sandrai Baliulevičiūtei, turėjusiai neprognozuojamu elgesiu garsėjančio M.Mažeikos, ką byloja ir jo pravardė, byloje nukentėjusiosios statusą, tačiau vėliau tapusiai jo bendrininke ir pradėjusiai duoti teisiamajam palankius parodymus, pasiūlytas laisvės apribojimas devyniems mėnesiams, įpareigojant tiek laiko nuo 21 iki 7 val. būti namuose, ir subendrinant šią bausmę su nesumokėta prieš porą metų jai skirta 1700 eurų bauda už vairavimą išgėrus.

Eugenijui Brazinskui, antrinusiam S.Baliulevičiutei, kad prieš šią smurtavo nakties vaiduoklis – mergina, kurios nei anketinių duomenų, nei adreso jis nežino, nors ir parvežė ją tada namo, o ne M.Mažeika, taip pat pasiūlytas laisvės apribojimas devyniems mėnesiams, įpareigojant tiek laiko naktimis būti namuose.

Sandra Baliulevičiūtė/Vilmanto Raupelio nuotr.

Trečioji kaltinamoji šioje byloje – M.Mažeikos mama Nijolė Agnietė Mažeikienė, sūnaus teisme tikinusi, kad ikiteisminį tyrimą atlikusi policijos tyrėja suklastojo jos tada duotus parodymus. Dėl ko pareigūnė net buvo kviečiama į teismą apklausai ir jos metu N.A.Mažeikienės kaltinimą paneigė. 80-metę N.A.Mažeikienę bando gelbėti jos dukra, parašiusi prašymą atleisti mamą nuo baudžiamosios atsakomybės pagal jos laidavimą. Prokurorė tam neprieštaravo, tačiau pasiūlė, kad šis laidavimas būtų su 500 eurų užstatu.

Teisiamųjų advokatai prašo jų ginamuosius išteisinti. O N.A.Mažeikienės advokatas Ričardas Girdziušas dar pasiūlė ir kitus galimus variantus – atleisti jo ginamąją nuo baudžiamosios atsakomybės dėl mažareikšmiškumo arba pagal dukters laidavimą.

S.Baliulevičiūtė su E.Brazinsku, suteikus jiems teisę į paskutinį žodį, teigė, kad, jeigu teismas pripažintų juos kaltais, tai jie labiau norėtų piniginės baudos.

Prisipažįsta tik vyriausioji

Kaip jau rašyta, tai, už ką teisiama ši trijulė, – dar gana reta mūsų teismų praktikoje byla, nors melagingų parodymų davimas juose – gana dažnas reiškinys. Už tai gresia viešieji darbai, arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

N.A.Mažeikienė – vienintelė iš teisiamųjų pripažįsta jai pareikštą kaltinimą. Nors jį pagarsinus, iš pradžių teigė, kad nieko neprisimena, bet, „jeigu taip parašyta, prisipažįsta.“ Galiausiai apsistojo ties „prisipažįstu, bet neprisimenu.“ Savo kaltę ji bando grįsti dėl amžiaus suprastėjusia atmintimi ir teismui pateikta privačios klinikos išduota medicinine pažyma apie tai.

Beje, duoti parodymus sūnaus teisme N.A.Mažeikienė galėjo atsisakyti. Tačiau, savanoriškai juos davė, taip patekdama į teisinius spąstus, nes prisiekė teismui, kad sakys tiesą ir nieko nenutylės bei buvo perspėta dėl gresiančios atsakomybės už melagingus parodymus.

Nei Jonavos rajone gyvenanti ir niekur nedirbanti 30-metė S.Baliulevičiūtė, nei aukštąjį išsilavinimą ir mažąją bendriją turintis Prienų rajono gyventojas E.Brazinskas, kuriam – 24-eri, savo kaltės davus melagingus parodymus M.Mažeikos teisme nepripažįsta.

E.Brazinskas lig šiol teisėsaugininkams užkliuvęs nebuvo. O S.Baliulevičiūtė prieš porą mėnesių iki minėtų įvykių, po kurių M.Mažeika jau vienuoliktą kartą stojo prieš teismą, buvo teista už automobilio vairavimą, apsvaigus nuo alkoholio ar kitų psichiką veikiančių medžiagų. Sulaikyta tada netoli Karmėlavos neblaivi prie automobilio „Audi A3“ vairo, ji pripūtė į alkoholio matuoklį 2,5 promiles. Nors buvo apie 11 val. dienos.

Eugenijus Brazinskas/Vilmanto Raupelio nuotr.

Užvertė visus skundais

Asilo gelbėtojų byla susijusi su M.Mažeikai, kuriam ne per seniausiai už grotų sukako 45-eri, pernai lapkritį Kauno apylinkės teismo paskelbtu nuosprendžiu, baigus nagrinėti didelį atgarsį turėjusio vieno Žemaičių gatvės buto šturmo 2018-ųjų lapkričio 29-osios vidurdienį, kurį surengė Kauno specialiosios tarnybos, aplinkybes.

Asilo sulaikymas Žemaičių gatvėje

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Šioje byloje M.Mažeika kaltintas, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio ir kokaino, nesunkiai sutrikdęs buvusios savo keturiolika metų jaunesnės sugyventinės sveikatą, šią kankinant ar kitaip itin žiauriai.

Šturmuotame bute teisėsaugininkai aptiko kokaino bei tablečių su psichotropine medžiaga – lorazepamu. Rasta pastarųjų ir per M.Mažeikos asmens kratą policijoje. O ekspertai, kuriems jis tada buvo nuvežtas, aptiko draudžiamų medžiagų ir sulaikytojo organizme.

Šią bylą nagrinėjusi teisėja Rasa Paulauskaitė pripažino M.Mažeika smurtavus prieš S.Baliulevičiūtę ir skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę. Tačiau šį nuosprendį apskundė ir M.Mažeika, ir nukentėjusioji. Kauno apygardos teismas S.Baliulevičiūtės skundą atmetė. O M.Mažeikos tenkino iš dalies – išteisindamas jį tik dėl disponavimo šturmuotame bute aptiktais kvaišalais, turint tikslą juos ir platinti. Dėl to M.Mažeikai skirta bausmė sumažinta beveik metais – iki trejų metų ir 20 dienų įkalinimo.Tačiau ir šį Kauno apygardos teismo sprendimą M.Mažeika su nuolatiniu savo advokatu R.Girdziušu apskundė Aukščiausiajam Teismui. Šis, anot R.Girdziušo, jų skundą priėmė.

Mindaugas Mažeika/Laimio Steponavičiaus nuotr.

Belaukdamas Kauno apylinkės teismo verdikto dėl smurto prieš S.Baliulevičiūtę, M.Mažeika išgirdo ir nuosprendį dėl savo draugo, kaip ir jis siejamo su agurkiniais, nužudymo 2016-ųjų kovą. Už tai Kauno apygardos teismas pernai rugpjūtį įkalino M.Mažeiką dvylikai metų. Tačiau buvo apskųstas ir šis nuosprendis. Apeliaciniam teismas dėl šio skundo dar nepasisakė.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

RICIUKAS

Laukiu to autoriteto.galesim i ringa soktelt.sekundes uzteks.

BAISU...

Asilu banda.

Iš nuotraukos,

Baliuliu...čiu tete,(kas čia per pavarde), tai eilinė Kauno kiaunė, nes po miestą vaikšto "pagal navigaciją", nes tel. iš rankų nepaleidžia, nors "tašė" tuščia...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS