Po muštynių – keisti teisiniai vingiai: jeigu gavai į nosį, dar nereiškia, kad esi nukentėjęs | kl.lt

PO MUŠTYNIŲ – KEISTI TEISINIAI VINGIAI: JEIGU GAVAI Į NOSĮ, DAR NEREIŠKIA, KAD ESI NUKENTĖJĘS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Jeigu gavai į nosį, dar nereiškia, kad esi nukentėjęs. Panašu, kad nukentėjusiuoju tampa tas, kuris pirmas kreipiasi į policiją. Tai patyrė kaunietis, kuriam teisybės teko ieškoti teismuose.

Kritika prokurorei

Kovą Kauno apygardos teismo trijų teisėjų kolegija išteisino kaunietį Teodorą Ismailovą ir nustatė, kad per konfliktą su restorano "Cassa della Pasta" savininku Fabio Manconi jo veiksmai buvo būtinoji gintis.

"Trijų teisėjų šešios akys, matyt, kitaip pamatė nei šešios akys policijos tyrėjos, prokurorės ir teisėjos Kauno apylinkės teisme. Prokurorė vadovavosi dvigubais standartais kaip Romos teisėje: viena – patricijams, kita – plebėjams", – šyptelėjo T.Ismailovas.

Kauno apylinkės teismas T.Ismailovą nuteisė už tai, kad jis 2019 m. liepą Laisvės al. 27 kieme, kilus žodiniam konfliktui, pastūmė F.Manconi, o šis atsitrenkė į plastikines duris. Taip esą jam nežymiai sutrikdė sveikatą – nubrozdino dešiniojo žasto odą.

Prokurorė vadovavosi dvigubais standartais kaip Romos teisėje: viena – patricijams, kita – plebėjams.

Ikiteisminio tyrimo metu surinktus žodinius parodymus lydėjo ir vaizdo medžiaga. Būtent ji leido teisėjų kolegijai Kauno apygardos teisme išstudijuoti trumpą, gana gerai matomą konfliktą ir dviejų dalyvių veiksmus bei įvertinti, kad T.Ismailovas gynėsi, o ne puolė.

Tą pačią vaizdo medžiagą matė ir ikiteisminiam tyrimui vadovavusi Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė Vilija Šalčiuvienė, pasirašiusi kaltinamąjį aktą ir pareiškusi kaltinimą T.Ismailovui dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo.

"Prokurorė labai akcentavo, kad įėjau į svetimą erdvę. Tačiau to nebuvo ir tai patvirtina vaizdo medžiaga. Iš prokurorės kalbos atrodė, kad ji pasiruošusi pripaišyti man įsilaužimą į svetimą patalpą, – nuostabos neslėpė T.Ismailovas. – Kauno apygardos teismas ne tik mane išteisino, bet ir sprendime nurodė ir taip akivaizdžius faktus iš filmuotos medžiagos, kad tai aš buvau sumuštas ir man buvo padaryta kūno sužalojimų."

T.Ismailovas įsitikinęs, jei tyrimą galėjo pradėti pagal italo pareiškimą, dabar turi pradėti pagal jo. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Įsisenėjusi nesantaika

T.Ismailovas trumpai papasakojo konflikto esmę. Buvo šiltas liepos vidurdienis, kai jis, eidamas per kiemą, pamatė F.Manconi, išeinantį pro tarnybines restorano "Cassa della Pasta" duris su šiukšlių maišu rankoje. Šį restorano savininkas padėjo kieme prie pastato.

T.Ismailovas paėmė šiukšlių maišą ir sugrąžino jį į restorano vidų. Ir jau buvo benueinąs, kai F.Manconi vėl pasirodė kieme su maišu ir vėl jį paliko lauke. F.Manconi dar buvo kieme, kai T.Ismailovas sugrįžo ir lenkėsi paimti maišą. Akimirksniu restorano savininkas spyrė T.Ismailovui, o pastarasis pastūmė italą, po to vyrai susirėmė galvomis.

Rezultatas – F.Manconi parašė pareiškimą policijai. "Jis mane puolė ir pats išsikvietė policiją. Žmonės dvejopai reaguoja į smūgį. Vieni sustingsta, kiti veikia. Aš veikiau – atsistūmiau. Jis spyrė, o aš atsistūmiau", – pasakojo T.Ismailovas.

Restorano "Cassa della Pasta" savininkas pirmas kreipėsi į policiją, tačiau atrodo, kad dabar jam pačiam gali tekti atsakyti už savo veiksmus. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Maždaug po pusvalandžio kieme jau buvo pareigūnai. Teismo medicinos ekspertai patvirtino, kad italui sumuštas smilkinys. "Aš policininkams bandžiau išvesti paraleles – duodi kažkam į nosį ir susilaužai ranką, o tada pasiskundi, kad nukentėjai. Tai čia tas pats, nes jis galva trenkė man į nosį. Po to taip įdomiai viskas klostėsi – tris kartus rašė pranešimą apie įtarimą, ir tris kartus – skirtingai", – tyrimo niuansais stebėjosi T.Ismailovas.

Jis neslepia, kad su restorano "Cassa della Pasta" savininku dėl šiukšlių nesutaria ne pirmą kartą. Vidiniu kiemu Laisvės alėjoje naudojasi ne tik restoranas, bet ir dar vienas baras – "Lūžtanti banga" bei aplinkinių namų gyventojai. Kadangi T.Ismailovas yra jauniausias gyventojas, kiti kaimynai pritarė, kad jis būtų tarsi neformalus kiemo administratorius ir prižiūrėtų tvarką.

"Pas mus nepriimta šiukšlinti ten, kur valgai, o Italijoje jiems turbūt priimtina. Net nėra konteinerių – jie tiesiog kieme krauna šiukšlių, maisto atliekų maišus. Pabandykite įsivaizduoti, koks malonumas gyventojams. Jam atrodo, kad tai asmeninis jo kiemas", – T.Ismailovas įsitikinęs, kad F.Manconi demonstruoja nepagarbą aplinkiniams.

Pretekstas ir provokacijos

Atrodo, kad tarp lietuvio ir italo susiklostė abipusė nemeilė, kuria skambučiais policijai, panašu, demonstravo ir italas. "Policija linkusi mane kaltinti po kiekvieno jo skambučio. Kai aš kreipdavausi dėl netvarkos, dėl šiukšlių – jokios reakcijos", – pastebėjimais dalijosi kaunietis.

"Cassa della Pasta" savininkas F.Manconi apie santykius su T.Ismailovu prabilo labai panašiai: "Aš jam kviečiau policiją daug kartų, bet prieš jį daugiau nesiėmė jokių veiksmų."

Atliekos, kurios maišuose laikomos kieme, anot italo, tėra pretekstas. Maišai, kaip tvirtino savininkas, į kiemą išnešami tik 5 minutėms, kol susikaupia keli ir tada jie visi išnešami į konteinerį, esantį už 20 m. Pasak F.Manconi, dėl vieno maišo darbuotojai esą negaiš laiko.

Paklaustas apie konfliktą, italas teigė, kad T.Ismailovas jį provokavo įnešdamas šiukšles į restorano patalpas, o po to ir įvyko fizinis kontaktas.

"Taip, jis buvo išteisintas, kad lyg ne jis buvo už tai atsakingas, bet jis įėjo į restorano vidų, buvo daugybė situacijų, maždaug 15–16 atvejų. Jis visada provokuoja, visada girtas, visada puola", – pareiškė italas.

F.Manconi savaip komentavo ir vaizdo medžiagą, iš kurios galima matyti, kad pirmas fizinio smurto ėmėsi būtent F.Manconi spirdamas, o T.Ismailovas atsakė į šį veiksmą jį nustumdamas. F.Manconi paminėjo atsitrenkimą į duris, o tada jau prapliupo ir jis pats. "Aš jam tik trenkiau galva", – aiškino restorano savininkas.

Atsakingųjų paieškos

Regis, Kauno apygardos teismas padėjo tašką nagrinėdamas baudžiamąją atsakomybę užtraukiantį konfliktą. Tačiau T.Ismailovas apsisprendė, kad F.Manconi turėtų atsakyti už savo veiksmus. Išteisinamosios nutarties pagrindu, kurioje nurodyta, kad T.Ismailovas gynėsi nuo F.Manconi, kaunietis parašė pareiškimą policijai, kad per konfliktą nukentėjo jis, buvo suduotas smūgis į nosį bei dar ir šiandien jaučia to padarinius.

Policija ir prokuratūra iš pradžių atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl F.Manconi veiksmų. Motyvavo tuo, kad T.Ismailovas dėl patirtų sužalojimų nesikreipė į medicinos įstaigą, o skirti teismo medicinos ekspertizę, praėjus dvejiems metams, netikslinga

"Apibendrinant ir teisiškai vertinant tyrimo metu nustatytas faktines aplinkybes ir surinktus duomenis iš kito ikiteisminio tyrimo konstatuotina, kad nėra pakankamai objektyvių, neginčijamų, pagrįstų duomenų, leidžiančių teigti, kad T.Ismailovo atžvilgiu būtų padaryta veikų, turinčių nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Ikiteisminis tyrimas gali būti pradėtas tik nustačius konkrečius nusikalstamos veikos požymius, o ikiteisminio tyrimo pradėjimas negali būti grindžiamas abejonių išsklaidymo, prielaidų, spėjimų patvirtinimo ar paneigimo pagrindu", – policijos atsisakymą pradėti ikiteisminį tyrimą citavo T.Ismailovas.

Pasak kauniečio, tyrimą atsisakiusi pradėti policijos pareigūnė viršijo savo įgaliojimus. Jau vien pasisakymas dėl T.Ismailovo patirtų sužalojimų vyrui kelia abejonių, nes apie tai gali pasisakyti teismo medicinos ekspertai, o policininkas vargu ar tiek išmano medicininius niuansus, kad galėtų kalbėti už ekspertą.

Senatis pažeidimams?

T.Ismailovas nepasidavė ir parašė skundus dėl formaliai į situaciją pasižiūrėjusių Nemuno policijos komisariato pareigūnės ir prokurorės veiksmų. Jis įsitikinęs, kad pareigūnė nesusipažino su įsiteisėjusia Kauno apygardos teismo nutartimi, kurioje nustatytos faktinės aplinkybės, iš kurių akivaizdžiai matyti, jog minimu laiku ir vietoje F.Manconi kakta smūgiavo T.Ismailovui į nosį ir iš jos sruvo kraujas.

Byloje yra ir liudytojų parodymų apie T.Ismailovo patirtus sužalojimus bei visą situaciją. T.Ismailovas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad būtų atliktas tarnybinis patikrinimas dėl dviejų dalykų: pirma, kad įvertintų, ar prokurorė tinkamai atliko darbą, pagal kurį T.Ismailovas buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ir nuteistas pirmos instancijos teisme, o vėliau aukštesnės instancijos teisme išteisintas, ir antra, ta pati prokurorė atmetė T.Ismailovo skundą, kuriuo jis skundė policijos veiksmus nepradėti tyrimo jau pagal jo pareiškimą dėl F.Manconi veiksmų.

"Prokurorė, perduodama bylą į teismą, arba nežiūrėjo filmuotos medžiagos, arba tyčia ignoravo šiuos duomenis, nors jie, pasak apeliacinės instancijos teismo, yra akivaizdūs", – pabrėžė T.Ismailovas.

Generalinės prokuratūros atstovė Gabrielė Petkuvienė "Kauno dienai" išaiškino, kad Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso 168 str. numatyta, jog dėl nutarimo atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą sprendžia prokuroras, kuris ir priima motyvuotą procesinį sprendimą – nutarimą, kuris skundžiamas ikiteisminio tyrimo teisėjui; šiam atsisakius patenkinti pareiškėjo skundą, pastarasis turi teisę priimtą sprendimą apskųsti apygardos teismui.

Taip pat ji nurodė, kad nėra draudimo aptariamus klausimus perduoti spręsti tam pačiam prokurorui. Toks perdavimas esą savaime nereiškia nešališkumo principo pažeidimo ir kiekvienu atveju sprendžiama individualiai.

Policijos departamento Imuniteto valdyba atsisakė tirti T.Ismailovo skundą dėl Nemuno policijos komisariato tyrėjo veiksmų motyvuodama, kad nuo tirto įvykio praėjo daugiau nei metai. Senatis galimiems Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimams?

Iš prokurorės kalbos atrodė, kad ji pasiruošusi pripaišyti man įsilaužimą į svetimą patalpą.

Teks nagrinėti

Vis dėlto kitaip situaciją įvertino Kauno apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėja Vilma Tamošaitienė. Nutartimi panaikinti ir policijos tyrėjos S.Jurkevičienės bei prokurorės V.Šalčiuvienės sprendimai nepradėti ikiteisminio tyrimo.

Teisėja nurodė, kad atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą galima tik tuo atveju, kai nurodyti faktai apie padarytą nusikalstamą veiką yra akivaizdžiai neteisingi. Priešingu atveju nurodytų faktų tikrumas turi būti įstatymo nustatyta tvarka tikrinamas ikiteisminio tyrimo pareigūnų ar prokuroro.

Teisėja padarė išvadą, kad, atsisakydamos pradėti ikiteisminį tyrimą, policijos tyrėja ir prokurorė objektyviai ir išsamiai neištyrė T.Ismailovo nurodytų aplinkybių, tinkamai neįvertino visų tyrimo medžiagoje esančių duomenų, neišnaudojo visų galimybių surinkti reikiamus duomenis tam, kad būtų pagrindas priimti teisėtą ir pagrįstą sprendimą.

Ikiteisminio tyrimo teisėjos nutartyje taip pat nurodyta, kad Kauno apygardos teismo nuosprendyje konstatuota, jog T.Ismailovas konflikto metu gynėsi nuo pavojingų F.Manconi veiksmų. Apeliacinės instancijos teismo nuosprendyje taip pat konstatuota, kad būtent F.Manconi pareiškėjo atžvilgiu buvo agresyviai nusiteikęs nuo pat jų konflikto pradžios.

GALERIJA

  • Apsivertė: restorano „Cassa della Pasta“ savininkas pirmas kreipėsi į policiją, tačiau atrodo, kad dabar jam pačiam gali tekti atsakyti už savo veiksmus.
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (39)

KLI

Nezinau abieju heroju, bet italo pasakymas, kad "Maišai, kaip tvirtino savininkas, į kiemą išnešami tik 5 minutėms, kol susikaupia keli ir tada jie visi išnešami į konteinerį, esantį už 20 m. Pasak F.Manconi, dėl vieno maišo darbuotojai esą negaiš laiko." pasako apie jo mentaliteta ir nepagarba viesai ervei. Tai tavo maisai palikti viesoj vietoj, o ne privacioj erdvej, tai pats nesk tuos ekstra 15 metru i konteineri, arba kaupk maisus pas save restorane.

V,L

MaNAU KAD ŠI NIEKINI STRAIPSNI SENIAI LAIKAS IŠIMTI IŠ INTERNETINES KAUNO DIENOS SVETAINES...

ornom

Kadangi šitas tipas Ismailovas yra liūdnai pagarsėjęs nelabai stabilios psichikos žmogus, tai labai sunku tikėti išvedžiojimais po visų muštynių, nusikaltimų ir kitų veiksmų šlaistantis girtam po Laisvės al.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS