Prievarta į Lietuvą pargabentam recidyvistui – bloga žinia | kl.lt

PRIEVARTA Į LIETUVĄ PARGABENTAM RECIDYVISTUI – BLOGA ŽINIA

Kauno apylinkės teismas šiandien pratęsė 43-ejų metų recidyvisto Arnoldo Kliaugos, kuris didžiąją savo gyvenimo dalį praleido už grotų, įkalinimą. Tarp jo šešių su šiandieniniu nuosprendžiu teistumų yra ir bausmės už nužudymą, ir už prekybą žmonėmis verčiant užsiimti prostitucija, ir už pasipriešinimą policijai.

Prarado kvalifikaciją?

Dėl nusikaltimo, kurį vainikavo šiandieninis Kauno apylinkės teismo nuosprendis, A.Kliauga įkliuvo tragikomiškomis aplinkybėmis.

Vieną 2018-ųjų gruodžio rytą jis su dar dviem bendrininkais, išlaužę kaltu vonios kambario langą, įsibrovė į vieną Batniavos seniūnijos namą. Įsilaužėlių grobiu tada tapo du pneumatiniai šautuvai bei jų šeimininko striukė.

Rengdamiesi šiai vagystei, jie buvo palikę savo transporto priemonę, kuria atvyko į nusikaltimo vietą, miške. Tačiau, traukdami link jos su grobiu, buvo pastebėti per mišką automobiliu į namus grįžtančio apvogtos sodybos šeimininko. Šis, pamatęs vyrus su šautuvais rankose, palaikė juos brakonieriais. Ir pranešė apie tai policijai.

Tačiau, netrukus grįžęs į namus, konstatavo, kad ką tik matė vagis, pagrobusius jo šautuvus.

Laimė, policija į jo pranešimą apie įtariamus brakonierius sureagavo labai operatyviai. Pasiuntus į jų paieškas gausias pareigūnų pajėgas bei kinologą su tarnybine vokiečių avigane Lulu, miške bandę slėptis įtariamieji buvo sulaikyti per valandą.

O tos pačios dienos pavakarę per kratą vieno iš jų – A.Kliaugos namuose Kaune, Žemuosiuose Šančiuose, buvo rastas ir šovinys pistoletui-kulkosvaidžiui.

Tačiau, išgauti iš šio recidyvisto, ką su šiuo šaudmeniu jis rengėsi daryti ar nuo kokio jau padaryto nusikaltimo šis šovinys užsilikęs, nepavyko. Stojęs prieš teismą dėl minėto įsibrovimo į sodybą, A.Kliauga taip pat nebuvo linkęs prisipažinti – esą nesuvokė, kad dalyvavo vagystėje.

 

 

Siautėjo ir už grotų

Žinant šio recidyvisto biografiją, nenoras bendradarbiauti su teisėsauga nuostabos nekėlė.

Dar prieš 22-ejus metus, jau atlikdamas bausmę tuometinėje Pravieniškių pirmojoje sustiprinto režimo pataisos darbų kolonijoje, A.Kliauga dalyvavo grupinėse egzekucijose prieš kitus kalinius, įtartus ne tik apvaginėjus kitus nuteistuosius, bet ir bendradarbiavimu su teisėsauga bei šios įkalinimo įstaigos administracija. Pastarieji būdavo „auklėjami“ ne tik kumščiais bei kojų spyriais, bet ir nusitvėrus taburetes, plaktukus, pagalius, metalinius strypus ir net savadarbius durklus.

Viena iš aukų, kurios kūne vėliau konstatuoti 23 sužalojimai, neišgyveno.

Už šį nužudymą 1999-aisiais Kauno apygardos teismas skyrė A.Kliaugai keturiolikos metų įkalinimą. Šis dar nuosprendį skundė. Tačiau, Aukščiausiais Teismas sugriežtino jam skirtą bausmę iki šešiolikos metų.

Atlikęs ją, A.Kliauga 2015-aisiais išgirdo dar vieną nuosprendį – už pasipriešinimą policijai.

O tuo metu, kai jis su bendrais brovėsi į jau minėtą Babtų seniūnijos sodybą, Kauno apygardos teismas jį teisė dėl prekybos žmonėmis, verčiant užsiimti prostitucija. A.Kliauga su dar viena moterimi šioje byloje kaltinti apgaule 2015-aisiais dirbti prostitute į Jungtinę Karalystę išvežę vieną savo tautietę.

Kaip įprasta tokiose bylose, kuriose ir ikiteisminis tyrimas, ir teisminis nagrinėjimas trunka ilgai, A.Kliauga nuosprendžio laukė laisvėje. Nors pradėjus šį ikiteisminį tyrimą, buvo suimtas.

Kai 2019-ųjų vasarį šioje byloje jam paskelbtas nuosprendis, kuriuo A.Kliauga vėl buvo pasiųstas už grotų pusseptintų metų, įsiteisėjo, teko skelbti jo paiešką. Nes, apskundęs šį nuosprendį, jis pabėgo iš Lietuvos.

Teistas atskirai

Bėglys buvo sulaikytas pagal Europos arešto orderį pernai lapkritį Vokietijoje. Ir netrukus prievarta pargabentas į Lietuvą.

Į Kauno apylinkės teismą, kuris jo bendrininkus braunantis į minėtą sodybą Babtų seniūnijoje jau buvo nuteisęs, A.Kliauga buvo vežiojamas iš bausmės už prekybą žmonėmis atlikimo vietos.

Kaltinimą šioje jo byloje palaikęs prokuroras prašė skirti A.Kliaugai už ginklų bei striukės vagystę ir neteisėtą disponavimą šaudmenimis trejų metų įkalinimą. Ir subendrinus jį su jau minėtu nuosprendžiu už prekybą žmonėmis, skirti galutinę devynerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Kauno apylinkės teismas šiandien, nedalyvaujant A.Kliaugai, kuris, kaip ir visi šalies įkalinimo įstaigų kaliniai yra karantine, paskelbė, kad už dalyvavimą vagystėje jam skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė. O dėl šovinio, kuris buvo rastas per kratą A.Kliaugos namuose, jis nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas – dėl mažareikšmiškumo.

Tačiau, subendrinus šiandieninį nuosprendį su jau minėtu pernykščiu už prekybą žmonėmis, galutinė A.Kliaugai skirta bausmė – pusaštuntų metų įkalinimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Manau

Kad Jurbarko bernelį lengvai išsuko tėveliai,tačiau ar ilgam? Čia tai žmogiškumo jame nėra ir nebus.Labai geri ,,teisėjai,, išsuko,mat verkė,tačiau tų ašarų niekas nematė.O kad mergaitė verkė ir ilgai dar verks tiems ,,teisėjams,,nusispjauti. Štai kokia mūsų teisėjų požiūris į nukentėjusius.

Leonidas

Lietuvos tragedija yra tai kad teisėjai teisingumą mato tik piniguose ir tai kad mūsų baudžiamasis kodeksas per daug liberalus.

ALGIS

BUVO NUTEISTAS 6,5 METAM , SLAPSTĖSI , PADARĖ VĖL NUSIKALTIMĄ , UŽ KURĮ NUTEISTAS 2 METAM , SUDĖJUS[ SUGRETINUS] ABI BAUSMES NUTEISTAS 7,5 METAMS
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS