R. Stonį įklampino aferistas? | kl.lt

R. STONĮ ĮKLAMPINO AFERISTAS?

Per Kauno termofikacijos elektrinę (KTE) galėjo būti slepiamas degalų akcizas ir grobstomas PVM. "Kauno dienos" žiniomis, nusikalstamos schemos organizatorius – trylika kartų teistas Mindaugas Žalimas. Šiandien teismas jį leido suimti dviem savaitėms.

Galėjo nežinoti

Antradienio vakarą viešąją erdvę sudrebino žinia, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno valdybos pareigūnai sulaikė KTE savininką Rimandą Stonį su būriu neįvardytų asmenų.

Kaune po apklausos pareigūnų lydimas iki tarnybinio automobilio R.Stonys į LNK žinių klausimą, dėl ko yra sulaikytas, atsakė nežinantis, tik pridūrė, kad "visiškai be reikalo". Klausiamas, ar jam pareikšti įtarimai, R.Stonys atsakė: "Nieko nekomentuosiu."

Informuoti šaltiniai BNS patvirtino, kad verslininkas buvo sulaikytas tyrime dėl pridėtinės vertės mokesčio sukčiavimo schemos su degalais. BNS žiniomis, R.Stonys tyrime yra įtariamasis, tačiau "Kauno dienos" šaltinių teigimu, jis apie suregztą aferą galėjo ir nežinoti.

Kalbama, kad KTE savininkas R.Stonys galėjo ir nežinoti apie jo elektrinėje suregztą aferą. (Tomo Raginos nuotr.)

FNTT vakar patvirtino, kad nusikalstama veika atskleista bendradarbiaujant su Valstybine mokesčių inspekcija. Po kratų sulaikyti penki įtariamieji, tarp jų ir galimas organizatorius – trylika kartų teistas už panašius finansinius nusikaltimus M.Žalimas.

Jis dirigavo KTE suregztai aferai. Į elektrinę buvo įdarbinti trys ar keturi jo aplinkos žmonės. Paskui per su M.Žalimu ar jo sūnumi susijusias įmones į KTE atkeliaudavo degalai. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, per pastaruosius septynerius metus įtariamieji, siekdami sumažinti Lietuvoje registruotai bendrovei, prekiaujančiai naftos produktais, privalomą mokėti pardavimo PVM ir akcizo mokestį, siekiantį virš 1,1 mln. eurų, surezgė nusikalstamą schemą – imitavo aliejaus pirkimo–pardavimo sandorius tarp penkių Lietuvos ir užsienio bendrovių, kurios, tyrimo duomenimis, jokios veiklos nevykdo.

Analogiškų nusikaltimų darymas yra tapęs neatsiejamu įtariamojo gyvenimo būdu ir pragyvenimo šaltiniu.

30 kratų

Kaune, Klaipėdoje ir Vilniuje pareigūnai iš FNTT padalinių, policijos bei Viešojo saugumo tarnybos atliko per 30 kratų. Per jas paimta įvairių tyrimui reikšmingų daiktų ir dokumentų.

Tyrimo metu taip pat apribotas įmonių ir fizinių asmenų turtas galimam civiliniam ieškiniui užtikrinti.

FNTT atstovų teigimu, įtariamas sukčiavimo schemos organizatorius dėl panašių nusikaltimų teisėsaugai yra žinomas nuo 1994 m. Anksčiau jis ne kartą teistas už stambaus masto sukčiavimą pridėtinės vertės mokesčiu prekiaujant degalais, metalu, mediena, statybinėmis medžiagomis ir dėl to ne vienus metus praleidęs įkalinimo įstaigose.

Pastaraisiais metais, anot FNTT, nusikalstamos veikos darytos prekiaujant naftos produktais.

"Teismas, priimdamas apkaltinamuosius nuosprendžius, jau 2011 m. konstatavo, kad analogiškų nusikaltimų darymas yra tapęs neatsiejamu įtariamojo gyvenimo būdu ir pragyvenimo šaltiniu. Šiuo metu FNTT atlieka dar tris ikiteisminius tyrimus dėl sunkių nusikaltimų valstybės finansų sistemai, susijusius su šiuo asmeniu, dar kelios bylos nagrinėjamos teismuose", – rašoma tarnybos pranešime.

Suimtas dviem savaitėms

Kauno apylinkės teismas trečiadienį M.Žalimą leido suimti dviem savaitėms.

Kaip BNS informavo teismo atstovė Vaiva Milkeraitienė prokuroras prašė M. Žalimą suimti trims mėnesiams, tačiau teismas šį prašymą tenkino iš dalies – skyrė suėmimą iki kovo 18 dienos.

Anot V. Milkeraitienės, svarstant įtariamojo suėmimo klausimą, M. Žalimo gynėjas nurodė, kad nėra jokių pagrįstų duomenų apie jam inkriminuojamą nusikaltimą, su teisėsauga jis bendradarbiauja, atsako į visus klausimus.

Taip pat teismui jis pažymėjo, kad M. Žalimas turi mažametį vaiką, kuriuo rūpinasi ir nuolatinę gyvenamąją vietą, todėl slėptis ir bėgti neturėtų.

Nutartyje teismas pažymėjo, kad byloje yra duomenų, jog M. Žalimas padarė nusikalstamas veikas, kuriomis yra įtariamas.

"Nustatyta, kad įtariamasis anksčiau yra padaręs ne vieną analogišką nusikalstamą veiką, tame tarpe ir užsienio valstybėje, naują nusikalstamą veiką padarė organizuotoje bendrininkų grupėje, galimai padarė didelę žalą valstybei, todėl yra pagrįstas manymas, kad įtariamasis bėgs, slėpsis, trukdys procesui, gali klastoti daiktus ir dokumentus", – rašoma teismo nutartyje.

 

 

Senos istorijos

Milijonai – į kišenę, valstybei – centai, ir tai su sąlyga, jei pareigūnams pavyksta jų aptikti. Tokiu "verslu" ne vienus metus verčiasi M.Žalimas. Prieš ketverius metus skaičiuota, kad jis sugebėjo nugvelbti daugiau nei 10 mln. eurų.

"Kauno diena" yra rašiusi, kad trylika kartų teistas M.Žalimas, atrodo, yra patologinis sukčius, nes, vos užtrenkęs įkalinimo įstaigos duris, vėl griebiasi ankstesniojo amato. Ir kodėl gi ne – iki šiol Temidė jam buvo maloninga.

2017 m. Akmenės apylinkės teisme paviešintas tryliktas nuosprendis mažeikiškiui M.Žalimui.

Jis buvo ganėtinai švelnus: už sukčiavimą panaudojant suklastotas sąskaitas faktūras ir kartu su bendrais pasisavinus beveik 53 tūkst. eurų PVM, jam buvo skirta ketverių metų nelaisvės bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams. Tiesa, M.Žalimas taip pat buvo įpareigotas per bausmės atidėjimo laikotarpį padengti įsiskolinimą valstybei – 1,9 mln. eurų.  Teisėjos malonę sukčiams galima iš dalies pateisinti, tai pabrėžiama ir nuosprendyje. Mat teisme buvo nagrinėjami net dešimties metų senumo įvykiai.

Kita vertus, teismo procesas ne vien dėl kaltinamųjų kaltės nepagrįstai užsitęsė. Būtent šios aplinkybės, kaip įprasta teismų praktikoje, leidžia švelninti bausmę.

Tačiau teisiamas M.Žalimas buvo ne šiaip eilinis pilietis. 2011 m. Klaipėdos miesto apylinkės teismo jis už sukčiavimą, dokumentų klastojimą, neteisėtą juridinio asmens veiklą ir pasikėsinimą padaryti neteisėtą veiklą – klastojant PVM sąskaitas faktūras pasisavinta maždaug 180 tūkst. eurų PVM, buvo nuteistas net vienuolika metų ir šešis mėnesius laisvės atėmimo, bausmę atliekant pataisos namuose. Taip pat iš jo priteista sumokėti beveik 2 mln. eurų, kuriuos jis pasisavino nesumokėdamas PVM. Apeliacinis teismas bausmę sušvelnino net penkeriais metais, o 2013-ųjų gegužę Marijampolės apylinkės teismas M.Žalimą lygtinai paleido iš pataisos įstaigos neatlikus bausmės.

Dar daugiau, 2006-aisiais, kai M.Žalimas darė nusikaltimus, jis buvo lygtinai paleistas iš įkalinimo įstaigos ir turėjo neišnykusį teistumą.

Sukčiavimo rekordas

2016-ųjų gruodį FNTT Šiaulių apygardos valdyboje buvo baigtas kriminalinės žvalgybos tyrimas ir pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo stambiu mastu ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo. Pasirodo, lygtinai paleistas iš įkalinimo vietos M.Žalimas ėmėsi įprastos veiklos. Vykdydamas individualią veiklą, siekdamas savo ar kitų naudai išvengti didelės vertės mokėtino PVM, į apskaitą galbūt įtraukė realiai neįvykusias pirkimo ūkines finansines operacijas daugiau kaip už 12 mln. eurų, o vykdydamas prekybą naftos produktais, buhalteriniuose dokumentuose įrašydavo, kad jie parduoti bendrovėms, kurios realiai jokios veiklos nevykdė – taip buvo išvengta sumokėti PVM.

Pareigūnai 2014–2015 m. fiksavo mažiausiai penkis epizodus, kai M.Žalimas, jo sūnus Martynas ir dar aštuoni asmenys išvengė maždaug 8,7 mln. eurų PVM. Ši suma pretenduoja į PVM grobstymo rekordą.

Kriminalinės žvalgybos duomenys rodo, kad finansinės operacijos buvo vykdomos pasitelkus ne tik veiklos nevykdančias bendroves, kurioms vadovavo gyvenamosios vietos neturintys asmenys. Į sukčiavimo schemas buvo įtraukta ir Vilniuje registruota, tačiau veiklą Mažeikiuose vykdanti UAB "Grudita". Šios pervežimais ir naftos produktų prekyba užsiimančios bendrovės direktorius – M.Žalimo sūnus Martynas, tačiau, pasak tyrėjų, surinkta informacija leidžia daryti išvadą, kad faktiškas vadovas ir savininkas buvo tėvas.


Minėtas skandalingoje VSD pažymoje

Žurnalo TOP duomenimis, R.Stonio turto vertė 2019 m. siekė 70 mln. eurų.

R.Stonys yra Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) savininkas, anksčiau jis kontroliavo bendrovę "Dujotekana", kuri buvo viena didžiausių Rusijos koncerno "Gazprom" dujų importuotojų Lietuvoje.

"Dujotekana" nuo 2008 m. "Gazprom" dujas importavo per Šveicarijos bendrovę "LT Gas Stream" – sutartis su ja turėjo galioti iki 2020 m., tačiau 2018 m. rudenį bendrovė ją nutraukė ir ieškojo naujų verslo galimybių. Buvę R.Stonio verslo partneriai teigė, kad jis kontroliuoja tarpininkę "LT Gas Stream".

2017 m. skelbta, kad KTE ir viena didžiausių Kinijos energijos gamintojų "Datang International Power Generation" sutarė steigti bendrą įmonę, kuri Kaune statytų naują 120 mln. eurų vertės apie 150 MW galios dujų kogeneracinę elektrinę. Tačiau projektas taip ir nebuvo įgyvendintas.

2019 m. birželį skelbta, kad KTE savininkas R.Stonys taikiai susitarė su Kipre registruota įmone "Restoni Trading" dėl 8 mln. eurų skolos grąžinimo.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), 2006 m. atlikdamas VSD veiklos tyrimą, pareikalavo, kad departamentas jiems pateiktų 12 analitinių pažymų, neva atskleidžiančių verslo, interesų grupių daromą įtaką politikams ir valstybės tarnautojams. Buvę VSD vadovai tą padaryti atsisakė, motyvuodami galiojančiais teisės aktais.

2010 m. R.Stonys pareiškė, kad paviešinus VSD pažymas ir paskelbus jose minimų asmenų pavardes bus galima pradėti bylinėjimąsi teismuose.

"Jei bus paminėtos pavardės, bus galimybė tęsti teismines procedūras dėl šmeižto. Bus įdomu pasiaiškinti, kokiu pagrindu buvo renkama informacija apie mane, kaip buvo įteisintas sekimas ir pokalbių klausymasis. Kodėl į tas pažymas įtraukti asmenys, su kuriais buvau susitikęs ir kurie nieko bendra neturi su mano verslu", – "Lietuvos rytui" tuomet sakė R.Stonys.

Verslininkas pabrėžė, kad šiose pažymose Generalinė prokuratūra "du kartus neįžvelgė nusikaltimo sudėties".

Šaltinis: BNS

Rašyti komentarą
Komentarai (38)

Dalia

jei neapgauna atmintis, tai Stonys jau buvo kazkada viesoj erdvej minimas uz kazkokius tai negerus darbus, aisku savo naudai, bet tai ne vista pavogti... viskas kazkaip uzsimirso, o dabar bus manau visaip kazkam stengiamasi sumesti kalte, jei Zalimas toks gudrus, tai kaip Stonys galejo vadovauti tokiam verslui ir leistis apgaunamam Zalimo, kai visi apie ji zinojo, tad nereikia pusti miglos i akis, jau ir zmona per TV pasakojo koks jis nuostabus vyras, bet juk ne apie tai, o apie sukciavima eina kalba, nors ko gero Lietuvoje kitaip nebeimanoma guventi, viskas labai isigaleje, jei nors karta bus kazkas nubaustas , gal kiti nebenores tuo uzsiimti

NUOMONĖ

Šitus grupinius vagis ne teist reikia ,bet šaudyt.

aisku

Nepudrinkit smegenu nes aisku kad Stonys iklampino Zalima i nusikaltimo liuna
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS