Rastas iešmininkas, bet ne bėglys sadistas | kl.lt

RASTAS IEŠMININKAS, BET NE BĖGLYS SADISTAS

Tyrimo išvados: Pravieniškių pataisos namų administracija nekalta dėl Andriaus Kalasiūno pabėgimo, nes galėjo leisti sadistui dirbti be sargybos Kaune esančioje statybvietėje. Bet ar tikrai?

70 tiksinčių bombų

Kaip ir galima buvo tikėtis, po Teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus komentaro po šios visuomenę šokiravusios situacijos, atskleidusios, kaip nuteistieji už sunkius nusikaltimus atlieka Lietuvoje bausmę laisvėje, –  esą šis įvykis pernelyg dramatizuojamas, Kalėjimų departamento sistemoje pareigūnų, kaltų dėl A.Kalasiūno pabėgimo, nerasta.

Pasak departamento atstovės spaudai Simonos Banėnienės, tai paaiškėjo baigus tarnybinį patikrinimą. Jį pradėjo patys Pravieniškių pataisos namai, tačiau beveik po mėnesio, pripažinus, kad tai – ypatinga situacija, tyrimą iš jų perėmė departamento Imuniteto skyrius. Šis ir konstatavo, kad objektyvių duomenų apie pareigūnų tarnybinius nusižengimus nenustatyta.

Iš pradžių visuomenei buvo teigiama, kad A.Kalasiūnas teistas tik už vagystę, o jos pagalbos, nustatant šio bėglio buvimo vietą, paprašyta tik po keturių mėnesių nesėkmingų paieškų.

"Tačiau Imuniteto skyrius tęs besargybinio statusą turinčių nuteistųjų elgesio įvertinimo procedūrų ir jų darbo organizavimo stebėseną bei kontrolę", – tikino departamento atstovė

Tarnybinis patikrinimas baigtas praėjusią savaitę. Dar nelaukdamas jo išvadų, Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktorius Dainius Sušinskas suskubo nutraukti sutartį su UAB "ABO namas", atliekančios kapitalinį Laisvės alėjos 30 pastato remontą. Būtent iš šios statybvietės pernai, rugsėjo 13-osios vidurdienį, ir pasišalino devynerių metų laisvės atėmimo bausme, už pasikėsinimą itin žiauriai nužudyti buvusią savo merginą, nusprendusią nutraukti su juo santykius, 2016-aisiais Kauno apygardos teismo nuteistas A.Kalasiūnas.

Tačiau Pravieniškių pataisos namai tebeturi dar apie 70 tokių sutarčių su kitomis įmonėmis, į kurias vežami vadinamieji besargybiniai nuteistieji, įsikūrusiomis iki 50 km spinduliu nuo šios įkalinimo įstaigos. Ir, anot D.Sušinsko, dauguma jų – Kaune.

Situacijos įkaitai

D.Sušinsko teigimu, jau po tarnybinio patikrinimo dėl jų pareigūnų, atvykusių tada į Laisvės alėjos statybvietę parsivežti A.Kalasiūno, veiksmų – ar šie padarė viską, kaip ir turėjo, užteko duomenų konstatuoti, kad "ABO Namas" ne visai tinkamai ir šiek tiek neprincipingai vykdė jų tarpusavio sutartyje numatytus įsipareigojimus.

O joje, kaip ir kitose sutartyse su kitais potencialiais nuteistųjų, kuriems už gerą elgesį suteikiama teisė dirbti be sargybos, darbdaviais, buvo numatyta, kad šie privalo informuoti pataisos namus, jeigu pastebėtų, kad tokie nuteistieji turi per daug pinigų ar juos lanko pašaliniai asmenys, pasišalina iš darbo vietos, užsiima neleistina veikla mobiliuoju telefonu, kurį, beje, įstatymai leidžia jiems turėti, ir pan.

Kaip jau rašyta, dar prieš pabėgimą A.Kalasiūnas buvo pastebėtas laisvai vaikščiojantis po Kauną. Pavyzdžiui, – Muzikinio teatro sodelyje, kur susitiko su moterimi. Ir, panašu, kad šiai nelabai patiko ši priverstinė akistata su oficialiai bausmę Pravieniškėse atliekančiu kaliniu.

Jau nekalbant apie tai, kad minėta statybvietė, iš kurios, kaip teigia faktai, A.Kalasiūnas galėjo bet kada pasišalinti, ribojasi su Kauno apygardos prokuratūra, kurios atstovai palaikė kaltinimą jo byloje dėl pasikėsinimo nužudyti. Jos vidiniame kieme laikomi prokurorų asmeniniai automobiliai, kuriems A.Kalasiūnas rodė įtartiną susidomėjimą.

Liudytojo pasakojimas

Šios statybvietės darbų vadovas Virginijus Tulivaitis "Kauno dienai" teigė matęs A.Kalasiūno pabėgimo aplinkybes. Jis įsitikinęs, kad bendrovė neteisingai apkaltinta neprižiūrėjusi bėglio.

Pasak V.Tulivaičio, atvažiavo tada Pravieniškių pareigūnai į jų statybvietę iš karto po pietų pertraukos. Ir paprašė parodyti, kur dirba jų kaliniai. Nuvedus pas šiuos, A.Kalasiūno darbo vietoje nebuvo. Šis pasirodė po 5–10 min. Ir teisinosi, kad buvo nuėjęs į statybvietės teritorijoje esantį kilnojamąjį tualetą. Tada pareigūnai liepė jam susirinkti daiktus – esą parveš jį patys į Pravieniškes. A.Kalasiūnas nuėjo savo daiktų į pastato viduje esančias buitines patalpas. Ir pabėgo per kitas jos duris, vedančias į vidinį kiemą.

"Reikėjo jį palydėti, o ne laukti sugrįš ar ne," – kaip pagrindinę pareigūnų, nuo kurių pabėgo A.Kalasiūnas, klaidą įvardijo V.Tulivaitis. Jis patikslino, kad iš jų renovuojamo pastato yra net trys išėjimai.

Pasak pašnekovo, prižiūrėti tik iš Pravieniškių atsivežtų kalinių jis negalėjęs, nes turi tvarkyti ir įvairius bendrovės reikalus. O tokių, kaip A.Kalasiūnas, kurie būdavo atsivežami iš Pravieniškių pagalbiniams darbams – ardyti perdangas ir apšiltinimo sluoksnius, tada pas juo būdavo 3–5. Iš pradžių jie porą savaičių dirbo vasarą. Po to vėl atsivežti rudeniop. A.Kalasiūnas tada pabėgo baigiantis antrai darbo savaitei.

Nors A.Kalasiūnas pabėgo iš šios Laisvės alėjos statybvietės dar rugsėjo viduryje, Pravieniškių pataisos namai nutraukė sutartį su šį pastatą renovuojančia bendrove ne per seniausiai.

Anot V.Tulivaičio, dėl šio nuteistojo darbo ar elgesio jokių problemų nebuvo. Jis tikino, kad A.Kalasiūnas išeidavo iš statybvietės tik per pietų pertrauką. Esą į parduotuvę. "Mūsų teritorija neaptverta. O jos dalyje, besiribojančioje su prokurorų vidiniu kiemu, per darbines pertraukėles būdavo rūkoma", – bandė aiškintis dėl konstatuotų problemų, pasibaigusių sutarties nutraukimu, V.Tulivaitis.

Iškalbingi faktai

Tai, kad ne UAB "ABO Namas" – kalčiausia dėl to, kas įvyko, "Kauno dienai" teigė ir ikiteisminiam tyrimui dėl A.Kalasiūno pabėgimo, kurį atlieka Pravieniškių pataisos namai-atviroji kolonija, vadovaujanti prokurorė Aldona Vitkauskienė.

"Man atrodo, kad darbovietė tokių nuteistųjų neturi ganyti, nes A.Kalasiūnui buvo suteikta teisė vykti į darbą be sargybos, todėl jis galėjo laisvai judėti tame objekte", – dar prieš tris mėnesius konstatavo ši teisininkė.

Pasak V.Tulivaičio, A.Kalasiūno pabėgimas buvo konstatuotas jau po kelių minučių, tačiau visos pareigūnų pastangos surasti bėglį vidiniuose Laisvės alėjos kiemuose karštais pėdsakais buvo bergždžios. Tuomet ir Pravieniškių pataisos namai-atviroji kolonija, ir Kauno policija tikino, kad padarė viską, ką tokiu atveju turėjo padaryti. Nors ir buvo penktadienio popietė.

Tiesa, prokurorė A.Vitkauskienė tada neslėpė, kad A.Kalasiūno paieška buvo paskelbta tik po trijų dienų – rugsėjo 16-ąją, pareiškus jam už akių ir įtarimą dėl pabėgimo iš įkalinimo įstaigos. Esą tik tada ji gavo šią bylą.

Iš pradžių oficialiai A.Kalasiūno ieškojo Centro policijos komisariatas, kurio teritorijoje – vartais į laisvę jam tapusi statybvietė. Nors po prieštaringai vertinamos policijos reformos teritoriniai komisariatai Kaune savaitgaliais nedirba – jų patalpos būna užrakintos.

Vėliau A.Kalasiūno paiešką perėmė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai. Jo nesėkmingai ieškoma jau daugiau kaip keturis mėnesius.

Pasak Kauno AVPK Komunikacijos poskyrio vedėjos Odetos Vaitkevičienės, didžiausia tikimybė, kad A.Kalasiūnas slapstosi užsienyje. Kaip jau rašyta, spalio 2-ąją buvo išduotas jo Europos arešto orderis.

"Kauno dienos" žiniomis, manoma, kad slapstytis A.Kalasiūnui padeda buvę jo verslo iki patekimo už grotų partneriai. Galbūt net nežinodami, ką daro. Yra duomenų, kad bėglys iki įkalinimo prekiavo automobiliais.

Kauno AVPK pagrindine priežastimi, kodėl užsitęsė A.Kalasiūno paieška, ir nurodo galimą jo slapstymąsi užsienyje. Ir prašo visuomenės pagalbos. Galinčių suteikti informacijos apie A.Kalasiūno buvimo vietą prašoma paskambinti šiuo Kauno AVPK telefonu – (8 37) 303 044.

Klausimas be atsakymo

Kaip jau rašyta, anot Pravieniškų pataisos namų-atvirosios kolonijos direktoriaus D.Sušinsko, kol kas bevaisei A.Kalasiūno paieškai – dar toli iki rekordo.

Vieno iš atvirosios kolonijos pabėgusio nuteistojo ieškota daugiau kaip metus, kol jis buvo sulaikytas Graikijoje. Ir dabar laukia ekstradicijos atgal į Lietuvą, kuri gali trukti dar ilgiau.

Priminus D.Sušinskui, kad iš karto po A.Kalasiūno pabėgimo jis kalbėjo visai kitaip – jog bėglio suradimas – tik laiko klausimas, pašnekovas buvo linkęs teisintis, kad situacija esą tapo sudėtingesne ir dėl to, kad niekada anksčiau tokiems atvejams žiniasklaida neskyrė tiek dėmesio.

Tačiau šiomis dienomis Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos vadovas galiausiai pripažino, kad ne paskutinį vaidmenį užsitęsusiose A.Kalasiūno paieškose vis dėl to suvaidino savaitgalis, apnuoginęs ne tik galimą teisės aktų, bet ir skirtingų institucijų veiksmų nesuderinamumą.

Kitas – ne mažiau svarbus klausimas, kodėl daugiau kaip metus be sargybos dirbęs A.Kalasiūnas pabėgo būtent tą lemtingą rugsėjo 13-ąją? Dažniausias atsakymas, kalbant su įvairių institucijų pareigūnais, buvo, kad supratęs, jog įkliuvo su akivaizdžiais įkalčiais, jis puikiai suprato ir kuo visa tai baigsis. "Jeigu tai nebuvo tik isteriška jo reakcija taip netikėtai įkliuvus, tuomet, ko mes dar nežinome apie galimus A.Kalasiūno darbelius, o gal ir apie naujus nusikaltimus, piktnaudžiaujant suteikta teise būti laisvėje be sargybos, kad nuspręsta neatsigręžiant bėgti ir slėptis?" – klausė vienas nenorėjęs būti įvardytu pašnekovas.

GALERIJA

  • Chronologija: nors A.Kalasiūnas pabėgo iš šios Laisvės alėjos statybvietės dar rugsėjo viduryje, Pravieniškių pataisos namai nutraukė sutartį su šį pastatą renovuojančia bendrove ne per seniausiai.
  • Chronologija: nors A.Kalasiūnas pabėgo iš šios Laisvės alėjos statybvietės dar rugsėjo viduryje, Pravieniškių pataisos namai nutraukė sutartį su šį pastatą renovuojančia bendrove ne per seniausiai.
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Ar sis ar ar labai panasus yra padares dideli kriminala

Per neoficialias zinias,sis zmogus yra padares kriminala ! Dar,atseit jo vardas ir pavarde pakeisti,,,na manau " zinios" ne is pirsto laustos.Todel laisvai " dirbo" statybose,,,,kad pabegtu...Dar,tuoj bus Venckienes teismas....dar,Jurbarkietis Seimunu sunelis sudauze,sumuse mergaite,dar isprievartavo( buvo rasyta), matomai gaus 2-3 metukus, ...o Venckiene pastume...ir net is Jav atgabeno,kaip didziausia Teroryste,nusikaltele ..o tas piemuo,dabar rauda,ten asaros netikros,matomai pamokino ir tevai ir advokatas !!!! Toks gyvenimelis toj Lietuveleje...Teisybes nera ir dar ilgai nebus....

yra

prielaida kad tokie tipai reikalingi spec tarnybom?...

jis

labiau panasus i irakieti negu i lietuvi o pavarde pakeist nesunku kaip ir kalba panasus i hosnau ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS