Skandalas Karo medicinos tarnyboje: neeiliniai advokatai, iškalbingos derybos ir neviešas teismas | kl.lt

SKANDALAS KARO MEDICINOS TARNYBOJE: NEEILINIAI ADVOKATAI, IŠKALBINGOS DERYBOS IR NEVIEŠAS TEISMAS

Prieš Kauno apylinkės teismą stojo Diana Rodalevičienė, praėjusios vasaros pradžioje perduodant jos bylą, kokių teisėsaugos praktikoje dar nebuvo, teismui, dar buvusi profesionalios karo tarnybos karė. Nors ji kaltinama, kad būdama Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos karo gydytojo padėjėja ir turėdama leidimą prisijungti prie e. sveikatos portalo, neteisėtai rinko informaciją apie kolegių privatų gyvenimą.

Skaičiai šokiruoja

Registrų centro duomenimis, per daugiau kaip pusantrų metų (nuo 2021-ųjų sausio iki 2022-ųjų rugpjūčio) D. Rodalevičienė ne darbo metu prie minėtos elektroninės sistemos jungėsi daugiau kaip 170 kartų. O savaitgaliais – dar beveik 70 kartų. Kol kažkas iš penkių jos kolegių, turinčių šioje byloje nukentėjusiųjų statusą, apsižiūrėjo, kad kažkas iš pašalies domisi jų vizitais pas tokius specialistus, kaip ginekologai, ir kreipėsi dėl to į savo vadovybę.

Ši, savo ruožtu, pradėjo tarnybinį patikrinimą, o jį baigus, pernai rugsėjį buvo kreiptasi į teisėsaugą dėl galimai padaryto drausmės pažeidimo. Tačiau teisėsauga įžvelgė šioje situacijoje daugiau ir pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimo.

Pernykštį rugsėjį buvo sustabdytas ir D. Rodalevičienės leidimas be jokių apribojimų jungtis prie e. sveikatos portalo.

Pasiteiravus prieš teismo posėdį vienos nukentėjusiosios, ar teisiamoji dar tebedirba jų tarnyboje, pašnekovė atsakė, kad jau nebe. Tačiau prisipažino, kad nežinanti, ar ji neperkelta į kokią nors kitą tarnybą.

Diana Rodalevičienė/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Gina dvi garsenybės

Apklausta ikiteisminio tyrimo metu įtariamąja, D. Rodalevičienė teigė, kad neatsimena, jog būtų tikrinusi kolegių siuntimus pas gydytojus bei peržiūrinėjusi specialistų atsakymus. Ir tokių duomenų nerinko bei nekaupė.

Tačiau įtariamoji neteisėtu informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimu buvo linkusi akcentuoti, kad turėjo teisę tikrinti tokius šauktinių bei profesinės tarnybos karių duomenis. Be to, ji teigė esą nebuvo oficialiai apmokyta dirbti su e. sveikatos sistema.

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, D. Rodalevičienė, nepripažįstanti jai inkriminuojamo nusikaltimo, net pakeitė advokatą, nes pirmasis jos gynėjas bandė ją įkalbinėti pripažinti kaltę, kad būtų galima taikyti atleidimą nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Antruoju D. Rodalevičienės advokatu tapo Olegas Šibkovas, ginantis ir buvusį Seimo narį Kristijoną Bartoševičių, kaltinamą seksualiniais nusikaltimais prieš keturis nepilnamečius, dalis kurių tuo metu dar buvo mažamečiai. Dėl didelio šio advokato užimtumo neįvyko prieš pustrečio mėnesio planuotas pirmasis D. Rodalevičienės bylos posėdis.

Tiesa, atvykus į šiandieninį savo bylos posėdį, D. Rodalevičienė sėdėjo tarp dviejų advokatų. Antrasis buvo Saulius Pikturna, prieš septynerius metus pats buvęs padidinto žiniasklaidos susidomėjimo objektu – po to, kai Krašto apsaugos ministerija atšaukė jį iš Lietuvos gynybos atašė Rusijos Federacijoje pareigų, paaiškėjus, kad jis vedė šios šalies pilietę ir bandė tai nuslėpti.

Nukentėjusios nekalbios

Pagal pareikštą kaltinimą – be asmens sutikimo, pasinaudojus savo tarnybine padėtimi, rinkus viešai neskelbiamus duomenis apie privatų jo gyvenimą, D. Rodalevičienei gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba net laisvės atėmimas iki trejų metų. Pagal griežčiausią bausmę, numatytą už šį nusikaltimą, jis priskiriamas nesunkiems.

Šioje byloje liudytojais pripažinti ir nukentėjusiųjų, kurių dauguma – taip pat karo gydytojo padėjėjos ir jaunesnio amžiaus, negu kaltinamoji, kolegos vyrai. Nė viena iš nukentėjusiųjų prieš perduodant bylą teismui nebuvo pareiškusi aukštąjį išsilavinimą turinčiai 36-erių D. Rodalevičienei jokio ieškinio dėl joms padarytos turtinės ar neturtinės žalos.

Pabandžius prieš teismo posėdį pasiteirauti nukentėjusiųjų, ar jos visgi ieškinius buvusiai kolegei reikš, atsakyta tyla. Galiausiai viena iš jų pareiškė, kad visa tai paaiškės teismo posėdžio metu. Tačiau šiam dar neprasidėjus, žiniasklaida buvo iš jo išprašyta.

Niekas nenorėjo viešumo

Tai, kad namų darbus atlikusios ir nukentėjusiosios, kurių oficialiai niekas neatstovauja, ir teisiamoji, jautėsi jau prieš posėdžio pradžią.

D. Rodalevičienė, pasirodžiusi prie teismo posėdžių salės anksčiau už nukentėjusiąsias, dar bandė derėtis su žiniasklaida, kad ši jos nefotografuotų ir nefilmuotų. O jos nurodytos aplinkybės, dėl kurių esą žiniasklaida turėtų atsižvelgti į jos prašymą, priminė jau ne kartą girdėtas spekuliacijas, kuriomis linkę manipuliuoti ir kai kurie Kauno gaujų atstovai.

Nepavykus sugraudinti žiniasklaidos, D. Rodalevičienė skubiai paliko teismo pastatą, į kurį sugrįžo jau su vienu savo advokatu. Ir netrukus ėmė dengti dalį veido skarele.

Diana Rodalevičienė ir Saulius Pikturna/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Į akis krito ir tai, kad teisiamoji net nepažvelgė nukentėjusiųjų pusėn, nors šios ją varstė piktais žvilgsniais.

Deja, šios nebylios dvikovos tęsinio žiniasklaida jau nebematė, nes, vos prasidėjus teismo posėdžiui, prokurorė pasiūlė, kad jis būtų neviešas, todėl, kad neišvengiamai bus garsinami nukentėjusiųjų sveikatos duomenys.

Šiam prokurorės pasiūlymui pritarė ir D. Rodalevičienės advokatas O. Šibkovas, pareiškęs, kad ir jis buvo parengęs teismui tokį patį prašymą. Pritarė prokurorės nuomonei ir teisiamoji bei nukentėjusiosios.

Išklausiusi visas nuomones, bylą nagrinėjanti teisėja Sigita Meškauskienė pareiškė, kad siekiant užtikrinti nukentėjusiųjų procesines teises, šis teismo procesas bus neviešas.

Portalo kauno.diena.lt duomenimis, nepripažino savo kaltės D. Rodalevičienė ir teisme, o nukentėjusiosios atsisakė savo teisės pareikšti jai kokius nors ieškinius.

GALERIJA

  • Skandalas Karo medicinos tarnyboje: neeiliniai advokatai, iškalbingos derybos ir neviešas teismas
  • Skandalas Karo medicinos tarnyboje: neeiliniai advokatai, iškalbingos derybos ir neviešas teismas
  • Skandalas Karo medicinos tarnyboje: neeiliniai advokatai, iškalbingos derybos ir neviešas teismas
  • Skandalas Karo medicinos tarnyboje: neeiliniai advokatai, iškalbingos derybos ir neviešas teismas
  • Skandalas Karo medicinos tarnyboje: neeiliniai advokatai, iškalbingos derybos ir neviešas teismas
  • Skandalas Karo medicinos tarnyboje: neeiliniai advokatai, iškalbingos derybos ir neviešas teismas
  • Skandalas Karo medicinos tarnyboje: neeiliniai advokatai, iškalbingos derybos ir neviešas teismas
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Na

Praktiškai be nurodymo iš aukščiau niekas neprisijunginėja prie duomenų. Pieška

Anonimas

O straipsnio aktore(autore)kaip daba madinga sakyt(GALIMAI)nupirkta

Anonimas

Sigute nepasiule pirmo posedzio metu,bauda issimoketinai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS