Skandalas Panemunės komisariate baigėsi šnipštu | kl.lt

SKANDALAS PANEMUNĖS KOMISARIATE BAIGĖSI ŠNIPŠTU

Dėl operatyvinės informacijos nutekinimo nusikalstamo pasaulio atstovams kaltintos Kauno policijos tyrėja Dalios Jasevičienės kaltės įrodyti nepavyko, tad ji pasiryžusi artimiausiu metu grįžti į tarnybą. D.Jasevičienė teigė, kad byla – kolegų kerštas.

Suėjo senatis

"Nepavyko paneigti tam tikrų abejonių", – "Kauno dienai" prisipažino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Antanas Stepučinskas.

Sprendimą nutraukti D.Jasevičienei iškeltą bylą dėl tarnybos paslapties atskleidimo jis priėmė paskutinę Kauno apylinkės teismo duoto termino papildyti šį ikiteisminį tyrimą dieną, specialiai dėl to anksčiau grįžęs iš atostogų.

Tyrimas nutrauktas ne tik D.Jasevičienės atžvilgiu. Operatyvinės informacijos nutekinimo byla užversta, nes suėjo senaties terminas, nors tikslus nusikaltimo padarymo laikas liko nenustatytas. Žinoma tik tai, kada nufotografuoti įslaptinti dokumentai. Tai automatiškai užfiksavo fotoaparatas. Tačiau kada atminties kortelė su fotografijomis perduota kitiems asmenims, tiksliai nenustatyta. Kortelė su nuotraukomis buvo rasta devynis kartus teisto vagies iš Klaipėdos krašto namuose.

"Tarnybos paslapties atskleidimas yra baudžiamasis nusižengimas, kurio senaties terminas – treji metai. O, pagal tam tikrus duomenis, paslaptis buvo atskleista nuo 2013-ųjų vasario iki liepos", – kodėl nuspręsta šią skandalingą bylą iš viso užversti, toliau nebeieškant, kas nutekino operatyvinę informaciją nusikalstamo pasaulio atstovams, argumentavo A.Stepučinskas. Tiesa, jis užsiminė, kad prieš priimant tokį sprendimą dar buvo apklaustas vienas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalistas, kurį kaip realiausią įtariamąjį nurodė pati sausa iš vandens išlipusi D.Jasevičienė.

Pasikeitė pavardę

"Kauno diena" rašė, kad Panemunės policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus, panaikinto prasidėjus šiuo metu Kauno Panemunės policijos komisariate vykstančiam eksperimentui, tyrėjos Dalios Jasevičiūtės byla buvo perduota Kauno apylinkės teismui pernai kovą.

Apklausti teisiamąją pavyko tik daugiau kaip po metų – kai ji jau buvo pasikeitusi pavardę į Jasevičienės ir tapusi daugiavaike motina. Motyvuodama sveikatos problemomis, dėl kurių šitiek laiko niekaip nepavyko atversti šios bylos, teisiamoji pasigimdė trečią vaiką.

Anot D.Jasevičienės, pavardę ji pasikeitė dėl vaikų, kad abu mažiausieji, kaip ir vyresnysis šių brolis, turėjęs jos mergautinę pavardę, dabar turėtų jas vienodas. Nors kai kurie pareigūnės bendradarbiai įsitikinę, kad tai padaryta labiau dėl žmonos pavardę pasiėmusio vyro, kuris yra teistas, interesų. Kaip jau rašyta, šios vestuvės su teistu asmeniu šokiravo tada dar D.Jasevičiūtės, žengusios tokį drastišką žingsnį, kolegas, kurie įtarė jaunikį vartojant narkotikus.

Kaltino kolegas

D.Jasevičienė linkusi atsikirsti, kad sutuoktinio teistumai jau išnykę. Nors, kai tekėjo už jo, vyras oficialiai dar buvo teistas.

Moteris teigė, kad su sutuoktiniu susipažino ne tirdama bylas. "Mes pažįstami nuo devintos klasės – kartu mokėmės vienoje mokykloje. Ir jis nevartoja narkotikų, o turi neįgalumą dėl patirtos galvos traumos ir šiuo metu pradėjo individualų verslą – gabena krovinius", – kalbėjo D.Jasevičienė.

Ji kategoriškai neigė nutekinusi operatyvinę informaciją nusikalstamo pasaulio atstovams. Esą tai padarė kažkas iš kolegų, keršydamas už tai, kad ji siuntė už grotų šių draugus ir nė karto nepaėmė kyšio. O pakišti ją esą nebuvo sudėtinga, nes tarnybinio seifo, kuriame ji laikė dokumentus, dar prieš šį gaunant dėl kažkokių priežasčių buvo pakeista užrakto šerdelė. Iš autentiškos – į gana primityvią, dėl to nebuvo sudėtinga pasigaminti šio rakto dublikatą arba pritaikyti kitą.

Atsitiktinis radinys

Minėtame seife ji ir laikė vienintelį slaptą dokumentą, kurį buvo gavusi iš Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvinės veiklos valdybos.

Tai buvo du raštai su įslaptinta informacija apie du nukentėjusiuosius jos tirtoje sunkaus sveikatos sutrikdymo byloje. Operatyvininkai pateikė turimus duomenis apie šių Klaipėdos krašto atstovų sąsajas su nusikalstamu pasauliu. Jie nukentėjo 2012-ųjų pabaigoje viename Kauno motelyje. Kaip įtarta, nuo Kauno gaujų atstovų. Po surengtos žiaurios egzekucijos vieną iš jų ketinta įgrūsti į bagažinę. Tačiau šiems kėslams sutrukdė atsitiktinai netoliese pasirodęs vienos specialiosios tarnybos automobilis.

D.Jasevičienė kaltinta vieną vėlyvą 2013-ųjų vasario vakarą nufotografavusi minėtus raštus su įslaptinta informacija savo fotoaparatu "Canon", perkėlusi šias nuotraukas į atminties kortelę ir perdavusi ją nenustatytam asmeniui. Apie tai buvo sužinota visai atsitiktinai ir tik po dešimties mėnesių. Kortelė buvo aptikta per kratą, kuri buvo atlikta D.Jasevičienės tirtoje byloje nukentėjusioje statusą turinčio asmens namuose. Būtent šį asmenį Kaune bandyta įgrūsti į bagažinę.

Parodymus davė tik teisme

Kolegoms iš Policijos departamento Imuniteto valdybos, atlikusiems ikiteisminį tyrimą dėl tarnybos paslapties atskleidimo, teisės magistrė D.Jasevičienė parodymų nedavė.

Šiandien ji teigia vengusi streso, nes laukėsi antro vaiko. Iš tiesų, prieš kylant skandalui, ji spėjo išeiti motinystės atostogas, dėl to nebuvo nušalinta nuo tarnybos. Tebėra ji pareigūnė ir dabar, nes, bylai įstrigus teisme, pasigimdė dar vieną vaiką.

Savąją versiją dėl galimo operatyvinės informacijos, laikytos jos seife, nutekinimo dešimties metų stažą teisėtvarkos sistemoje turinti D.Jasevičienė pateikė tik teisme. Ji pareiškė turinti alibi, nes tuo metu, kai buvo fotografuojami jos seife laikyti slapti dokumentai, atostogavo ir buvo už 200 km nuo Kauno.

Teismui buvo pateiktas ir jos banko kortelės išrašas, paliudijantis, kad tuo metu ji mokėjo už degalus vienoje pajūrio degalinėje.

Po tokių D.Jasevičienės parodymų prokuroras A.Stepučinskas paprašė teismo grąžinti jos bylą tyrimui papildyti. Teisėjas patenkino ne tik šį jo prašymą, bet ir kitą – duoti papildomiems veiksmams atlikti vieną mėnesį.

Sulaukė bumerango?

Po minėtos teisėjo nutarties D.Jasevičienė "Kauno dienai" patikslino, kad fotoaparatas "Canon", kuriuo padarytas nusikaltimas, – tikrai jos asmeninis. Tačiau šį ji naudojo tarnybos reikmėms, ir per atostogas, kuriomis esą ir pasinaudojo ją pakišę kolegos, buvo palikusi fotoaparatą savo kabinete. Juo dalijosi su dar dviem kolegomis.

Anot D.Jasevičienės, jai greičiausiai keršyta už kreipimąsi į Kauno policijos Imuniteto skyrių. Šiam ji buvo pranešusi apie vieno savo kolegos, gana atvirai nemėgusio jos vyro, piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi.

Nors Kauno policijos Imuniteto skyriaus kompetencija – ir baudžiamųjų nusižengimų, kokiu kaltinta D.Jasevičienė, tyrimas, galimą jos nusikalstamą veiką jau narpliojo Policijos departamento Imuniteto valdyba. A.Stepučinsko teigimu, paprašius teismo grąžinti bylą papildyti, apklaustas ne tik D.Jasevičienės nurodytas realiausias įtariamasis. Susisiekta ir su Kauno policijos Imuniteto skyriumi. Šis nurodęs, kad jokio rašytinio pranešimo iš tyrėjos D.Jasevičienės tada negavęs. Tik žodinį, prilygstantį eilinėms apkalboms.

"Neįžvelgėme jokios logikos ir motyvų, už ką D.Jasevičienės nurodytas galimas įtariamasis, su kuriuo ji vienu metu dalijosi ir vienu kabinetu, galėjo keršyti", – reziumavo A.Stepučinskas.

D.Jasevičienė purtėsi jai pareikšto kaltinimo kitaip: "Norint perduoti įslaptintą informaciją, buvo galima ją pašnibždėti į ausį – kam palikti tokius įkalčius?!"

Be to, ji prisipažino, kad šiuo metu vėl laukiasi. Tačiau, kai tik sulauks rašytinio prokuroro sprendimo nutraukti jos bylą, iš karto pasiryžusi grįžti į tarnybą. Vienas iš pagrindinių motyvų – sunki jos daugiavaikės šeimos materialinė padėtis.

GALERIJA

  • Skandalas Panemunės komisariate baigėsi šnipštu
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

EKSPO

O GAL SNIPSTU BAIGESI LIKUSIOS TEISETVARKOS KOVA SU PROKURATUROS SAVIVALE??? TAIP SAKANT RASK PRIEJIMA PRIE PASTATO KREIVAIS LANGAIS IR TU NEKALTAS...ARBA ATVIRKSCIAI-NESUSIMOKEJAI IR ......LAIKYKIS

Iksui

Agirdi ant tokiu bridzu neuzdirbi su trim juostelem, tai nerasyk nesamoniu .

JA

Jos veidelis primena turgaus bobą, bet ne policijos darbuotoją. Vagių mama.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS