Skandalingos dvikovos pėdsakais: neblaivų policininkų skriaudiką išgelbėjo jaunas amžius | kl.lt

SKANDALINGOS DVIKOVOS PĖDSAKAIS: NEBLAIVŲ POLICININKŲ SKRIAUDIKĄ IŠGELBĖJO JAUNAS AMŽIUS

Baigtos tirti nemažą atgarsį sukėlusios dviejų Kauno policininkų sužalojimo, sulaikant du neblaivius nepilnamečius, aplinkybės. Nors vienam iš pareigūnų konstatuotas nosies lūžis, o šio kolegei – galvos smegenų sukrėtimas, jiems į veidus spyręs penkiolikmetis už tai teisiamas nebus. Prieš teismą už pasipriešinimą policijai stos tik vyresnysis jo brolis.

Promilių aukos

Kaip jau rašyta, minėti pareigūnai – 22-ejų metų policininkas ir jo 34-erių kolegė atvyko pernykštės rugsėjo 21-osios naktį apie 1 val. į Panemunės seniūnijoje esančią Plento gatvę, gavę iškvietimą dėl triukšmo. Policijos pagalbos šaukėsi tokiu metu ilsėtis norėję kaimynai.

Bute, iš kurio sklido triukšmas, buvo rasta neblaivi kompanija: du, pagal išvaizdą, – nepilnamečiai ir 24-erių metų šio buto nuomininkas. Kaip nustatyta vėliau, jis buvo minėtų nepilnamečių brolių iš Kauno rajono – Rokų seniūnijos giminaitis.

Įvykio kulminacija prasidėjo kieme, kai policijos pareigūnai, ketindami patikrinti savo įtarimus dėl buto nuomininko svečių amžiaus, sodino juos į tarnybinį automobilį siekiant nustatyti jų asmenybes.

Po jaunesniojo iš brolių – penkiolikmečio, kuriam tąnakt nustatytas vidutinis – 1,63 prom. girtumas, spyrio į veidą policininkui buvo išduotas nedarbingumo pažymėjimas. Prireikė ambulatorinio gydymo ir pareigūno kolegei, kuri nukentėjo mažiau. Jai teismo medicinos ekspertai konstatavo nežymų sveikatos sutrikdymą. Kolegai – nesunkų.

Tačiau už tokius sužalojimus Lietuvoje baudžiama tik nuo šešiolikos metų. Todėl bus teisiamas tik šio nepilnamečio „karatisto“ vyresnysis brolis, įvykio metu buvęs dar girtesnis. Šiam septyniolikmečiui, kuris prieš teismą stos jau tapęs pilnamečiu, buvo nustatytas 2,28 prom., t. y. taip pat vidutinis girtumas. Ir jam pareikštas kaltinimas dėl pasipriešinimo pareigūnams, už ką gresia viešieji darbai, tačiau tik tada, kai juos atlikti sutinkama, bauda arba laisvės atėmimas iki trejų metų. Tačiau jis bus teisiamas kaip asmuo, kuris nusikalto, dar būdamas nepilnamečiu, todėl jam gresia perpus mažesnė už šį nusikaltimą numatyta maksimali bausmė.

Įstatymų subtilybės

Neužsibuvo ilgai šie nepilnamečiai ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato laikino sulaikymo patalpose, į kurias buvo pristatyti iš įvykio vietos.

Teisiškai jie net nebuvo sulaikyti. Ir perduoti globėjai, net nepareiškus įtarimų, nes, norint tai padaryti nepilnamečių atžvilgiu, būtinas ne tik jų advokatų, bet ir vaiko teisių apsaugos specialistų dalyvavimas.

Amžius minimas, kaip nepilnamečių skydas, ir Policijos įstatymo straipsnyje, kalbančiame apie tai, kada pareigūnams draudžiama panaudoti kovinių imtynių veiksmus arba specialiąsias priemones. Tai draudžiama prieš moteris, kai šios akivaizdžiai nėščios, akivaizdžiai neįgalius asmenis bei nepilnamečius, jeigu žinomas jų amžius.

Tiesa, Policijos įstatyme dar yra ir išimtys, liečiančios nepilnamečius. Šiose teigiama, kad naudoti prieš juos kovinių imtynių veiksmus bei specialiąsias priemones galima, jeigu jie priešinasi gyvybei ar sveikatai pavojingu būdu arba užpuola jų grupė, kelianti tokias pačias grėsmes.

Anot Kauno policijos atstovės, incidento Plento gatvėje atveju, įtariant, kad susidurta su nepilnamečiais, buvo nuspręsta nei kovinių imtynių veiksmų, nei specialiųjų priemonių prieš juos nenaudoti.

J. Kalinsko/BNS nuotr.

Bus nubausti ir suaugusieji?

Pasak policijos atstovės, iki šio incidento nepilnamečiai broliai niekuo nebuvo jos kolegoms užkliuvę. Tačiau vyresnysis iš jų tų pačių 2022-ųjų spalį vėl įsivėlė į konfliktą gatvėje ir bus teisiamas dar ir dėl fizinio skausmo suaugusiam savo oponentui sukėlimo.

Toks pats vidutinis (2,11 prom.) girtumas buvo nustatytas ir minėtam 24-erių metų asmeniui. Pas kurį buvo rasti nepilnamečiai broliai. Anot su šiuo ikiteisminiu tyrimu susijusių pareigūnų, jo atžvilgiu taip pat buvo pradėta administracinė teisena. Tačiau, ar jis jau nubaustas bei už ką ir kaip, Kauno policijos atstovė patikslinti negalėjo.

Administracinių nusižengimų kodeksas už alkoholinių gėrimų nupirkimą ar kitokį perdavimą jaunesniam negu 20 metų asmeniui numato baudą nuo 90 iki 180 eurų. O konstatavus, kad šis nusižengimas padarytas pakartotinai, - baudą nuo 180 iki 440 eurų.

Buvo pradėta, anot ikiteisminį tyrimą atlikusių pareigūnų, administracinė teisena ir nepilnamečių, rastų pirmą valandą nakties ne namuose ir su tokiomis promilėmis kraujyje, globėjos atžvilgiu. Tačiau policijos atstovė patikslino, kad dar sprendžiama, ar pradėti jos atžvilgiu administracinę teiseną dėl pareigų nevykdymo.

Vyresnysis iš brolių stos prieš Kauno apylinkės teismą. Tačiau šis teismo procesas, dėl to, kad nusikaltimo, kuriuo kaltinamas, metu jis dar buvo nepilnametis, bus neviešas.

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, jokių ieškinių iki teismo jam nepateikė ir nukentėję pareigūnai, tebedirbantys policijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (42)

Tas žiurkiukas šoks spardytis

ir prie kitos progos,reik tikėtis papuls ant pareigūnų,kurie neleis žeminti munduro, gaus bananų kad mažai nepasirodys.

kvytautas055@gmail.com Vytautas

Nuu cia rimti policininkai ar mentai

Saulius

Tai kas per policininkai,kad malkų gavo. Šaunuoliai kurie užkrovė malkų. Rusai kaip puls,kas gins?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS