Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis? | kl.lt

SU D. BUGAVIČIAUS NUŽUDYMU SUSIJĘS DAR VIENAS VELIONIS?

Kauno apygardos teisme, narpliojančiame Deimanto Bugavičiaus nužudymo aplinkybes, prasidėjo tuo kaltinamų, anot teisėsaugininkų, dviejų samdomų žudikų iš Estijos ir jiems talkinusio lietuvio apklausos.

Viena garsenybė – dar taikinyje

Prieš šias apklausas, teisiamųjų advokatų prašymu, dar bandyta apklausti Ispanijoje esantį Sergejų Bėgliką, remiantis kaltinamuoju aktu, organizavusį šį susidorojimą.

Tačiau S.Bėglikas per Ispanijos teisėsaugą, laikantį jį namų arešte, perdavė, kad atsisako duoti parodymus D.Bugavičiaus nužudymo byloje.

Tačiau Kauno apygardos teismas dar nepraranda vilties apklausti prieš jį stojusių estų tautietį Imrę Araką, turintį Europoje „mėsininko" pravardę – dėl savo verslo organizuoti užsakomąsias žmogžudystes. Šiuo metu I.Arakas laikomas Airijos kalėjime už nepavykusį pasikėsinimą į Dubline veikiančios gaujos lyderius, už ką jo laukė 100 tūkst. eurų atlygis.

Imre Arakas

Šiandien planuota vaizdo konferencija tarp minėtos Airijos įkalinimo įstaigos ir Kauno apygardos teismo. Tačiau, prasidėjus teismo posėdžiui Kaune, dviem valandomis vėlesniu laiku gyvenančioje Airijoje dar buvo ne darbo diena. Vėliau kartu su estais Hansu Eriku Ehvertu ir Arle Grabbi teisiamio iš Kauno kilusio, bet pastaruoju metu Anglijoje gyvenusio Ričardo Baikos advokatas Gediminas Bulauskas, atstovaujantis I.Araką kitoje byloje, pranešė, kad ką tik pastarasis jam paskambino. Ir teigė, kad kalėjimas, kuriame jis laikomas, neturi prisijungimo prie Kauno apygardos teismo duomenų. G.Bukauskas sakė juos nusiuntęs. Tačiau iki vidurdienio, iki kurio buvo suplanuotas D.Bugavičiaus nužudymo bylos posėdis, minėta Airijos įkalinimo įstaiga su Kauno apygardos teismu nesusijungė.

Šiandieninis posėdis šioje byloje vyko nuotoliniu būdu. Pačioje teismo salėje be teisėjų kolegijos, posėdžių sekretorės ir dviejų vertėjų iš estų ir anglų kalbų buvo tik „Kauno dienos" žurnalistė. R.Baika dalyvavo jame nuotoliniu būdu iš Pravieniškių pataisos namų. H.E.Ehvertas ir A.Grabbi – iš Kauno tardymo izoliatoriaus. Kaltinimą šioje byloje palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Zdislavas Tuliševskis, kaip ir visi keturi teisiamųjų advokatai, nes R.Baika turi du gynėjus, – iš savo kontorų.

Ričardas Baika

Labiausiai į akis krito skirtingos jau daugiau kaip porą metų už grotų laikomų estų nuotaikos. A.Grabbi buvo kažko prislėgtas, susimąstęs ir nekalbus. H.E.Ehvertas – gerokai guvesnis ir, kaip įprasta, nuolat viską komentuojantis. Tačiau ir jis šį kartą neprilygo R.Baikai, kuris lig šiol, matydamas teismo salėje gausų būrį žurnalistų, net nerodydavo savo veido.

Arle Grabbi/Vilmanto Raupelio nuotr.

Visi galai – po žeme?

Nepavykus šiandien nuotoliniu būdu apklausti I.Arako, kuris ikiteisminio tyrimo metu pagal mūsų teisėsaugininkų prašymą jį apklaususiems airių pareigūnams neigė bet kokias sąsajas su D.Bugavičiaus nužudymu, bus bandoma vėl prie to grįžti per kitą posėdį. O paskelbus, kad pradedama teisiamųjų apklausa, pirmasis kalbėti panoro R.Baika.

Pradėjęs savo parodymus gana pasitikinčiu tonu, jis netrukus vis sunkiau valdėsi prokurorui be paliovos klausinėjant, ar jis pažįsta kitus kaltinamajame akte minimus prie D.Bugavičiaus nužudymo prisidėjusius asmenis. Ir kaip seniai. R.Baika pradėjo nesitvardyti, kai prokuroras į šį sąrašą įtraukė ir tuos, kurie, anot R.Baikos, neturi nieko bendro su šia byla.

R.Baikos teismui pateikta versija buvo susijusi tik su jo draugu žaidžiant futbolą Renaldu B., pravarde Kaziukas. Esą šiam jis buvo pasakojęs, kad GPS sekimo įrangą jau galima nusipirkti ir automobilių turguje. Ir Kaziuką, turėjusį pervežimo paslaugų vilkikais įmonę, tai sudomino. Jis paprašė, kad R.Baika jam ne tik šią įrangą nupirktų, bet ir padėtų ją aktyvuoti. Tai R.Baika teigė daręs su kitu draugu – Tomu. Iš pradžių ir jiems buvo problemų, kol galiausiai nupirkta GPS sistema, kurią jis sujungė su savo senu telefonu, kurį taip pat atidavė Kaziukui, pradėjo veikti. Nuo to momento, R.Baikos teigimu, jis apie šio GPS, vėliau rasto sumontuoto D.Bugavičiaus automobilyje, likimą nieko nežinojo. Tačiau tik taip gali paaiškinti, kodėl ant šios slaptos įrangos buvo aptikta jo DNR.

Minėtas Kaziukas, remiantis R.Baikos parodymais, jam tarpininkaujant išnuomojo ir nežinomiems asmenims kelioms savaitėms savo butą, kuriame vėliau aptikta mįslingų cheminių medžiagų pėdsakų. Galiausiai prokuroro R.Baikos pasiteiravus – tai, kur dabar yra tiek daug apie D.Bugavičiaus nužudymą galimai žinantis Kaziukas, R.Baika pareiškė, kad jis prieš porą metų mirė per savo gimtadienį nuo kepenų vėžio.

Su S.Bėgliku R.Baika teigė asmeniškai niekada nebendravęs, nors galėjo būti bendrose kompanijose, kai svečiavosi pas gerą savo draugą, iš kurio kažkada pirko šunį – Renaldą Kanį Ispanijoje. Tačiau ir su šiuo, priskiriamu D.Bugavičiaus nužudymo organizatoriams, niekada apie D.Bugavičių nėra kalbėjęs. Šio net nepažinojęs, kaip ir kartu teisiamų estų bei I.Arako. D.Bugavičiaus nužudymo, apie kurį sužinojo iš interneto, metu jis buvo namuose. Jo alibi – ten esantys vaizdo kamerų įrašai. Prieš tai buvo susitikęs tik su draugais, su kuriais kartu boksuodavosi. Šie ir parvežė tada jį į namus. Žodžiu, jam pareikštų kaltinimų padėjus kartu teisiamiems estams pasirengti mirtinam išpuoliui prieš D.Bugavičių R.Baika nepripažįsta.

Renaldas Kanys (kairėje) ir Sergejus Bėglikas (dešinėje)

Kur suklydo žudikai?

R.Baika, A.Grabbi ir H.E.Evertas, kuriems gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki 20 metų arba iki gyvos galvos, kaltinami veikę organizuotoje grupėje su ginkluoto nusikalstamo susivienijimo, įkurto 2007-aisiais, nariais, kurių buvo pasitelkti tik organizuojant D.Bugavičiaus nužudymą.

Remiantis kaltinamuoju aktu, A.Grabbi su H.E.Ehvertu sutiko dalyvauti šiame išpuolyje dėl piniginio atlygio. O R.Baika – siekdamas pelnyti susidorojimo su D.Bugavičiumi organizatorių palankumą.

Pagrindinė susidorojimo su D.Bugavičiumi priežastis – gauta informacija, kad jis galėjo kelti grėsmę neteisėtai šio nusikaltimo organizatorių nusikalstamai veikai – prekybai narkotikais stambiu mastu. Dėl to nusprendusieji pašalinti jį kaip konkurentą 2015-ųjų vasarą Ispanijos karalystėje kreipėsi pagalbos į asmenį, turintį ryšių su samdomaisiais žudikais.

Po to D.Bugavičiaus nužudymo scenarijuje atsirado ir A.Grabbi su H.Ehvertu bei R.Baika, turėjęs estams padėti. Netrukus buvo įsigyta slapta sekimo įranga, kuri buvo sumontuota D.Bugavičiaus automobilyje ir Prancūzijoje pavogtas „Renault Megane“, kuriuo žudikai atvyko į nusikaltimo vietą. O Ispanijos karalystėje buvo apsirūpinta cheminėmis medžiagomis nusikaltimo pėdsakams naikinti.

Du 9 mm kalibro pistoletai, kuriais buvo apginkluoti žudikai, buvo nelegaliai įvežti į Lietuvą maršrutiniu autobusu – apie D.Bugavičiaus nužudymo organizavimą nežinančio asmens kuprinėje. Ir perduoti žudikams vienoje Trakų rajono kavinėje.

27-erių D. Bugavičius buvo nušautas paskutinėmis 2015-ųjų lapkričio 6-osios minutėmis prie išsinuomoto kotedžo Šilainių Šėtos gatvėje – jo motinos vardu registruotame automobilyje „Mercedes-Benz“, kuriuo važinėjo. Po to, laikantis iš anksto parengto plano, žudikų transporto priemonė sudeginta netoliese esančios Vėtrungės gatvės 3-iojo namo kieme. Palikti šio nusikaltimo vietą, o netrukus ir Lietuvą, A.Grabbi ir H.E.Ehvertui padėjo R.Baika.

Estijos riterių kovų klubo dalyviai H.E.Ehvertas (kairėje) ir A.Grabbi (dešinėje), atrodo, laisvalaikiu užsiėmė ir kruvinais reikalais.

Visi trys savo kaltę neigia. O jie kaltinami ne tik D.Bugavičiaus nužudymu, bet ir neteisėtu disponavimu ginklais bei šaudmenimis ir svetimo turto sunaikinimu visuotinai pavojingu būdu – buvo ne tik sušaudytas D.Bugavičiaus mamos mersedesas. Viena kulka išdaužė ir vieno Baltų prospekto gyventojo langą. O nuo padegto „Renault Megane“ apdegė ir minėtame Vėtrungės kieme stovėjęs automobilis „Toyota“.

Žmogžudystės vieta Šilainiuose

E. Kniežausko nuotr.

Niekada nepamirš

Su D.Bugavičiumi į šiam mirtinus spąstus patekusi buvusi popgrupės „Naujosios pupytės“ narė Vita Jakutienė savo pasakojimą teisme apie mylimojo žūtį pradėjo nuo to, kad lemtingiausią šio gyvenime akimirką snaudė ant jo peties.

„Užtvaro pultelis buvo pas Deimantą. Tačiau belaukiant, kol užtvaras pakils, atbulomis prie mūsų privažiavo netoliese stovėjęs sidabrinės spalvos automobilis tranzitiniais numeriais, kuris užkirto mums kelią. Iš jo keleivio pusės išlipo asmuo su gobtuvu, prisidengęs veido apačią šaliku. Stovėdamas už dviejų metrų nuo mūsų mersedeso, jis laikė rankoje ginklą, iš kurio iššovė. Po to žengė dar porą žingsnių arčiau ir vėl šovė. Sakiau Deimantui: „Spausk gazą – važiuojam iš čia!“, bet jis jau nebereagavo“, – buvo linkusi prisiminti V.Jakutienė.

O teisėjų kolegijos pirmininkui pasiteiravus, už ką, jos nuomone, buvo nužudytas D.Bugavičius, V.Jakutienė apibūdino savo mylimąjį kaip visiškai neemocionalų, gana uždarą žmogų, kuris niekada nepasakojo apie savo problemas. Tačiau nieko ir nebijojo. Gavęs kokią nors nemalonią žinutę telefonu paprastai sakydavo: „Tai yra išsprendžiama.“

V.Jakutienė teigė atpažinusi asmenį, galimai nušovusį tada D.Bugavičių, iš jai pateiktų šešiolikos asmenų nuotraukų. „Jis buvo panašiausias, nors panašūs buvo visi“, – pasakojo V.Jakutienė. Ir, anot jos, visai nesvarbu, kad tos nuotraukos jai buvo parodytos už poros metų po įvykio. „Aš iš karto sakiau, kad pagal įsidėmėtus veido bruožus galėčiau jį atpažinti. Turiu tokią savybę, nes nuolat stebiu aplinką. O to įvykio aš nepamiršiu niekada gyvenime“, – tikino V.Jakutienė. Tiesa, netrukus ji patikslino, kad, peržiūrėjusi nuotraukas, nurodė du galimus įtariamuosius. Tačiau, kai pastarieji buvo atvesti, ji paprašė, kad šie žengtų porą žingsnių į priekį. Ir iš eisenos jau nurodė, kaip galimą įtariamąjį tik vieną iš jų.

„Tas asmuo, kuris galimai tada šaudė, yra ir teismo salėje“, – teigė V.Jakutienė, nurodydama A.Grabbi.

Ieškinio nepareiškė tik tėvas

D.Bugavičiaus mamai bei broliui atstovaujančio advokato Kęstučio Jonaičio prašymu teisiamiesiems pareikštas kaltinimas nužudžius D.Bugavičių dėl savanaudiškų paskatų ir kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, jau atvertus bylą teisme, papildytas aplinkybe „itin žiauriai“.

K.Jonaitis šį savo prašymą grindė tuo, kad A.Grabbi, kurį į nusikaltimo vietą atvežė H.E.Ehvertas, kaltinamas šaudęs į D.Bugavičių iš dviejų pistoletų ir paleidęs mažiausiai 12 šūvių.

Hansas Erikas Ehvertas/Vilmanto Raupelio nuotr.

Didžiausią ieškinį teisiamiesiems yra pareiškusi V.Jakutienė. Ši reikalauja priteisti jai bei judviejų su velioniu dukrai, gimusiai jau po tėvo žūties, vieną milijoną 854 tūkst. eurų.

Velionio mama ir brolis taip pat prašo iš teisiamųjų solidariai po 300 tūkst. eurų moralinio atlygio. D.Bugavičiaus brolis teigė, kad norėtų padėti prisiteistais pinigais neįgaliems bei onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams.

D.Bugavičiaus tėvas savo teise pareikšti kaltinamiesiems sūnaus nužudymu kokį nors ieškinį nepasinaudojo. Anot jo, joks ieškinys sūnaus nebeprikels.

Tačiau visi nukentėjusieji prašė uždaro teismo proceso prašė. Tuo tarpu A.Grabbi bei H.E.Ehvertas reikalavo, kad jis būtų viešas – jog visi sužinotų, kad tie keturi anonimai, kurių parodymais remiasi jiems pareikšti kaltinimai, esą juos apšmeižė.

GALERIJA

  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
  • Su D. Bugavičiaus nužudymu susijęs dar vienas velionis?
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

TEISEJAM IR PRAKURORAM

SEKMES TAS ATMATAS SUKIST I KALEIMUS.

Zygmas

...užvers ir tą jakuto glušą bobą naphik...

kaunietis

kauno diena,neuzpi-kit su istorijom 10 metu senumo apie banditus,raskit kitu temu skaitytojams.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS