Didysis machinatorius – vėl teisiamųjų suole | kl.lt

DIDYSIS MACHINATORIUS – VĖL TEISIAMŲJŲ SUOLE

Gerai žinomas kaunietis Robertas Reklaitis pradeda naują teismų maratoną. Sukčiavimas, dokumento suklastojimas ar suklastoto dokumento panaudojimas – tokie prokurorų pareikšti kaltinimai ir vėl pasodino didžiuoju machinatoriumi vadinamą kaunietį į teisiamųjų suolą.

Kaip greitai ir be didelių rūpesčių pasiimti kreditą iš banko? Pradžiamokslį šiam žygiui R.Reklaitis greičiausiai parašytų be didelio vargo. Tiesa, pabaiga nebūtinai turėtų būti laiminga. Štai R.Reklaitis, iš SEB banko gavęs 115 848,01 eurų (400 000 Lt) kreditą, šio sandorio teisėtumą aiškins Kauno apylinkės teisme.

Lietuviškuoju Ostapu Benderiu vadinamas kaunietis kaltinamas tuo, kad imdamas kreditą bankui pateikė suklastotus laidavimo sutarčių dokumentus. Kaltinime teigiama, kad verslininkas žinojo, jog sutartyje yra suklastoti akcininkų parašai. Toks žinojimas visai nestebino, nes vietoj akcininkų esą pasirašęs pats R.Reklaitis.

Šios aplinkybės kredito paėmimą apgaubė dar įtartinesnėmis detalėmis, nes manoma, kad parašus klastojo siekdamas apgaule savo naudai įgyti svetimą didelės vertės turtą, esą žinodamas šį apgaulės faktą vis tiek tyčia panaudojo vietoj kitų žmonių pasirašytus dokumentus.

Šiemet birželį R.Reklaičiui buvo paskelbtas nuosprendis kitoje lėšų pasisavinimo byloje. Už nusikalstamų būdu įgytus beveik 700 tūkst. Petankės federacijos litų teismas R.Reklaitį nuteisė pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant trejiems metams, taip pat nuspręsta konfiskuoti nusikalstamu būdu gautus 692 tūkst. eurų.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad Petankės federacija organizuodavo atvirus tarptautinius petankės turnyrus Lietuvoje ir dalyvaudavo renginiuose užsienyje, kuriuose žaisdavo ir R.Reklaitis kartu su savo komandos nariais.

Už laimėjimus petankės entuziastai buvo dosniai apipilami piniginiais prizais, kuriuos vėliau išgryninę atnešdavo pačiam Petankės federacijos įkūrėjui R.Reklaičiui.

Prieš keletą metų bankroto administratoriams ėmus dėlioti machinacijų schemą paaiškėjo, kad R.Reklaitis sukūrė net aštuoniolikos įmonių grupę, kurios priešakyje buvo dabar jau bankrutavusi "Rodiklis".

R.Reklaičio kontroliuojamos bendrovės, pasinaudodamos įstatymuose esančiomis spragomis, vengė mokėti mokesčius "aukodamos" pinigus savo vadovaujamoms viešosioms įstaigoms, sporto komandoms ir federacijoms. Taip buvo sumažinama arba netgi visiškai išvengiama mokestinė prievolė.

Kita landa - fiktyvių sandorių įforminimas, siekiant nelegaliai pervesti turtą iš bėdų turinčios įmonės į kitą, dar neprasiskolinusią, ir taip išvengti turto konfiskavimo.

Nevengta galimo dokumentų padirbinėjimo. Taip esą buvo siekiama išvilioti pinigus iš bankų, paskui tą turtą perleisti tretiesiems asmenims, pinigus "paaukoti" ir palikti tuščias įmones bankrutuoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Danute,

visos VI kelia itarimu, tokia mano nuomone. Taigi toks jau zymus buvo tas "Rodiklis", visi didziuodavosi , kuriuos pazinojau, kad dirba ten, o pasirodo...klausymas ar gaudavo alga, bepigu dirbti valdiskose istaigose, o tokiuose UAB,VI niekada nezinai ar ryt dar dirbsi, kada gausi alga...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS