Už grotų liekanti N. Venckienė: aš prie visko pripratusi, iškentėsiu | kl.lt

UŽ GROTŲ LIEKANTI N. VENCKIENĖ: AŠ PRIE VISKO PRIPRATUSI, IŠKENTĖSIU

Kauno apylinkės teismas penktadienį paskelbė, kad visiškai tenkina prokuroro prašymą suimti iš Jungtinių Valstijų į Lietuvą pargabentą buvusią teisėją ir parlamentarę Neringą Venckienę.

Penktadienį prieš pat 11 val. į Kauno apylinkės teismą vėl atvežta garsioji bėglė iš policijos mikroautobuso išlipusi kaip ir vakar buvo nekalbi, tik šypsojosi. Žurnalistų paklausta, kokio teismo sprendimo tikisi, ji į klausimą neatsakė.

Po kiek daugiau nei dešimties minučių paaiškėjo, kad teismas visiškai tenkino prokuroro prašymą – N. Venckienė suimama dviem mėnesiams. Apie tai žurnalistams pranešė jos advokatė Sonata Žukauskienė.

Išgirdusi teismo sprendimą ir išvežama iš teismo N. Venckienė taip pat nepratarė nė žodžio – tik šypsojosi. Daugiau detalių apie ginamąją išsakė jos advokatė.

„Aš esu nustebusi, prokuroro prašymą patenkino pilnai, paliko suėmimą ir nustatė terminą du mėnesius“, – žurnalistams teisme sakė advokatė.

Ji labai stipri. Ji sako, ką darysi, aš prie visko pripratusi, iškentėsiu.

Ji teigė, kad N. Venckienė sprendimą dėl suėmimo skųs. Įtariamoji prašo paskirti jai švelnesnę kardomąją priemonę. S. Žukauskienės prašoma kardomoji priemonė N. Venckienei – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

S. Žukauskienė pabrėžė, kad N. Venckienės atžvilgiu pareikšti įtarimai dėl keturių nusikaltimų, už kuriuos praktikoje nėra skiriama laisvės atėmimo bausmė.

„Kur ji bėgs? Jai nėra jokio tikslo bėgti, nes ji jau atbuvusi įkalinimo įstaigoje 21 mėnesį“, – kalbėjo N. Venckienės gynėja.

Sonata Žukauskienė/Vilmanto Raupelio nuotr.

Pasak advokatės, pati N. Venckienė po sprendimo išliko rami ir teigė viską iškentėsianti.

N. Venckienei Kauno teisme paskirtas dviejų mėnesių suėmimas

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Ji labai stipri. Ji sako, ką darysi, aš prie visko pripratusi, iškentėsiu“, – perdavė N. Venckienės žodžius advokatė.

Motyvas: gali bėgti ar slėptis

„Prokuroro pareiškimas patenkintas visiškai, kardomoji priemonė – suėmimas palikta galioti suimtajai, nustatytas terminas dviem mėnesiams“, –  žurnalistams sakė teismo pirmininko pavaduotojas, laikinai einantis teismo pirmininko pareigas Arūnas Purvainis.

Arūnas Purvainis/Vilmanto Raupelio nuotr.

Kardomoji priemonė skaičiuojama nuo lapkričio 6 dienos. Ji paskirta tuo motyvu, kad N. Venckienė gali bėgti ar slėptis.

„Įtariamoji šiuo metu turi stiprius ryšius užsienyje, JAV, kur iki sulaikymo turėjo gyvenamąją vietą, užsiėmimą, veiklą, ten gyvena jos sūnus“, – apie teismo argumentus kalbėjo teisėjas.

Lietuvoje, tuo tarpu, ji neturi stiprių ryšių, gyvenamosios vietos, yra išsituokusi, įvertino teismas.

Ikiteisminio tyrimo teisėjo vertinimu, aplinkybės, kad N. Venckienė čia galėtų gyventi su savo tėvais ir tai, kad ji neturi galiojančio asmens dokumento, nėra pakankamos taikyti švelnesnes kardomąsias priemones.

N. Venckienei pareikšti įtarimai dėl teismo sprendimo nevykdymo, pasipriešinimo policijos pareigūnui, trukdymo antstoliui ir sudavimo į veidą Laimutei Stankūnaitei.

Griežčiausia bausmė už šias nusikalstamas veikas – laisvės atėmimas trejiems metams.

Todėl paskirta kardomoji priemonė, net ir pridėjus N. Venckienės JAV nelaisvėje praleistą laiką, neviršytų dviejų trečdalių didžiausios laisvės atėmimo bausmės, kokia gali būti paskirta už inkriminuojamus nusikaltimus.

„Tai reikštų, pagal esamą įtarimą, ne daugiau kaip dveji metai. Ikiteisminio tyrimo teisėjas, patikrinęs, kad dveji metai sulaikymo, įvertinus sulaikymą vykdant ekstradicijos prašymą JAV pernai metų vasario 13 dieną, dvejų metų terminas sueitų tik kitų metų atitinkamai vasario 13 dieną, sprendė, kad ir ši sąlyga yra išpildyta“, –  sakė A. Purvinis.

Įtariamoji šiuo metu turi stiprius ryšius užsienyje, JAV, kur iki sulaikymo turėjo gyvenamąją vietą, užsiėmimą, veiklą, ten gyvena jos sūnus.

Pasak jo, teisėjas, skirdamas kardomąją priemonę, atsižvelgė ir į tai, jog N. Venckienė 2012 metais sužinojo apie jai pareikštus įtarimus, taip pat ir dėl šių veikų, žinodama apie įtarimus, išvyko ir pasislėpė JAV, todėl nėra pagrindo manyti, kad ikiteisminis tyrimas yra vilkinamas.

„Pats procesas yra organizuojamas pakankamai operatyviai ir greitai, tačiau jo trukmė yra nulemta to slapstymosi, pačios įtariamosios aktyvių veiksmų“, – kalbėjo laikinasis teismo pirmininkas.

Susirinko palaikymo komanda

Kaip ir vakar, taip ir penktadienį prie teismo rinkosi piketuotojai. Vakar dėmesio centre buvo vienas iš ankstesnių Garliavos įvykių aktyvistų Andrius Lobovas, lydimas dar vieno buvusio savo bendražygio.

Šiandien palaikymo komanda buvo kiek gausesnė – apie šešis žmones. Jie bandė prisišlieti prie žurnalistų, tačiau į teismo kiemą nebuvo įleisti.

Penktadienio rytą Kauno apylinkės teismo vidinio jo kiemo vartai taip pat buvo uždari. Nors to dienos metu taip pat niekada nebūdavo. Be žiniasklaidos atstovų bei teismo darbuotojų į jį daugiau niekas nebuvo įleidžiamas.

Dar gausesnės policijos pareigūnų pajėgos saugojo įėjimą į Kauno apylinkės teismą iš Laisvės alėjos pusės. Čia buvo išsirikiavę apie dešimt pareigūnų, kurie tikrino kiekvieno įeinančiojo daiktus – ar tarp jų nėra draudžiamų. Ne visi, kuriems teko praeiti tokią „muitinę“, taip pat kaip vakar, buvo tuo patenkinti. Tačiau pareigūnai tokiems paaiškino, kad taip elgiasi dėl jų pačių saugumo.

Visus kaltinimus N. Venckienė neigia ir vadina juos politiškai motyvuotais.

N. Venckienė į Lietuvą buvo pargabenta trečiadienio vakarą. Ji Čikagos kalėjime buvo laikoma nuo 2018 metų kovo.

Buvusi teisėja ir politikė iš Lietuvos išvyko 2013 metais. Tais metais Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę.

GALERIJA

  • Už grotų liekanti N. Venckienė: aš prie visko pripratusi, iškentėsiu
  • Už grotų liekanti N. Venckienė: aš prie visko pripratusi, iškentėsiu
  • Už grotų liekanti N. Venckienė: aš prie visko pripratusi, iškentėsiu
  • Už grotų liekanti N. Venckienė: aš prie visko pripratusi, iškentėsiu
  • Už grotų liekanti N. Venckienė: aš prie visko pripratusi, iškentėsiu
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (130)

Isdavikai

Patys bijo del savo uzpkaliu.

to cha cha

cia ne argumentai, o, klausimas tik vienas is daugelio, nezinai? tai neskaityk bulvarines spaudos, nes jau zinai kas buna nuo to...cha cha...

cha cha

kokie kieti argumentai apie 11 kortelių, įrodančių pedofiliją..Remtasi paskutine Janutienės ar Krivicko bulvarine laida?.Nebedemonstruokit savo du...mo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS