Tragedija sutinkant Naujuosius: ar išgelbės teisiamąjį, pavaišinusį 18-metę LSD, jo atgaila? | kl.lt

TRAGEDIJA SUTINKANT NAUJUOSIUS: AR IŠGELBĖS TEISIAMĄJĮ, PAVAIŠINUSĮ 18-METĘ LSD, JO ATGAILA?

Prieš teismą stojo psichotropinės medžiagos LSD, kurią pavartojus mirė 2020-uosius Kaune sutikusi aštuoniolikmetė, platinimu kaltinamas Tautvydas Džiuga. Prokuroras siūlo jį įkalinti.

Paryčių detektyvas

„Kauno diena“ rašė, kad pranešimą apie dviejų indų išsinuomotame bute Žaliakalnyje, viename M.Jankaus gatvės name, rastą negyvą merginą Kauno policija gavo 2020-ųjų sausio 1-osios paryčiais, 6.41 val.

Apie tai pranešė merginai kviesti greitosios medikai, dar bandę gaivinti be gyvybės ženklų rastą aštuoniolikmetę. Juos kvietė kažkas iš šiame bute vykusių Naujųjų sutiktuvių, kuriose dalyvavo apie keliasdešimt žmonių, pusė iš jų – užsieniečiai, dalyvių.

Į įvykio vietą atvykusiai policijai kilo įtarimas dėl velionės aprangos. Tačiau jokių išorinio smurto žymių ant jos kūno nerasta, todėl likta prie versijos, kad ji galėjo pradėti nusirenginėti, kai pasijuto blogai.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Mergina, kuriai po savaitės turėjo sukakti devyniolika, buvo atvykusi sutikti Naujųjų minėtame bute su drauge iš Vilniaus, pakviesta kitos savo bičiulės – indės, su kuria susipažino per studentų mainų programą „Erasmus“. Ši indė buvo minėtą butą nuomojančių tautiečių draugė. O aštuoniolikmetę likimas į jį atvedė, grįžus Kalėdų atostogoms iš Anglijos, kurioje studijavo, į Lietuvą ir jau spėjus aplankyti Visagine gyvenančius tėvus.

Tyrimas užtruko

Tą rytą policija išsivežė tyrimams apie dešimt šiame bute vykusio pobūvio dalyvių ir pradėjo ikiteisminį tyrimą aštuoniolikmetės mirties priežasčiai nustatyti.

Velionės palaikų skrodimas į klausimą, dėl ko ji mirė, neatsakė. Tiksliau, nebuvo nei patvirtinta, nei paneigta, kad ši tragedija susijusi su galimu stipriai veikiančių toksinių medžiagų vartojimu, nors velionės šlapime buvo rasta psichotropinės medžiagos LSD. Kaip ir jos 25-erių metų draugės indės bei dar vyresnio šios vaikino lietuvio šlapimuose. Pas šiuos buvo aptiktas visas narkotinių ir psichotropinių medžiagų kokteilis.

Galiausiai, atlikus papildomus tyrimus, konstatuota, kad aštuoniolikmetės mirties priežastis – apsinuodijimas LSD, sukėlęs pražūtingų komplikacijų. Merginos artimieji neneigė, kad ji turėjo sveikatos problemų.

Ikiteisminis šios tragedijos aplinkybių tyrimas užsitęsė beveik metus. Kauno teisėsaugininkai nustatė, kad viską lėmė įvykiai ne minėtame vakarėlyje, o Senamiestyje, į kurį, likus valandai iki vidurnakčio, aštuoniolikmetė buvo nuvykusi su savo draugėmis pasigrožėti naujametiniais fejerverkais.

Būtent Senamiestyje aštuoniolikmetės draugė indė susitiko su savo vaikinu T.Džiuga. Tada jiedu buvo bendradarbiai – dirbo Savanorių prospekte įsikūrusioje tarptautinėje įmonėje.

Nusikaltimas įamžintas

32-ejų T.Džiugai pareikštas kaltinimas davus Senamiestyje aštuoniolikmetei LSD, kurio pavartojus, po septynių valandų mergina jau rasta mirusi.

Tačiau ikiteisminio tyrimo metu jis savo kaltės nepripažino ir atsisakė duoti parodymus. Kaip ir jo mergina indė, pasinaudojo teise neduoti parodymų prieš savo gyvenimo draugą.

Tačiau Senamiesčio vaizdo kamerų įrašus peržiūrėję teisėsaugininkai aptiko įkalčių, kurie perduoti teismui kartu su T.Džiugos byla. Be to, ne visi minėtų įamžintų įvykių liudytojai pasirinko poziciją tylėti. Jiems padedant ir buvo atkurta visa įvykių seka.

Iš Senamiesčio atgal į Žaliakalnį aštuoniolikmetė grįžo jau tik su drauge iš Vilniaus. T.Džiuga su savo mergina inde nusprendė pratęsti Naujųjų sutikimą naktiniame klube. Ten juos ir užklupo SMS iš Žaliakalnyje tebesitęsiančio pobūvio apie tai, kad aštuoniolikmetė gęsta akyse. Tik po kurio laiko pamatę šią žinutę, jie dar lėkė strimgalviais į Žaliakalnį, kur T.Džiuga dar bandė pats iki greitosios medikų atvykimo mirštančiąją gaivinti.

Ikiteisminio tyrimo metu atkakliai tylėjęs T.Džiuga teisme kaltės neneigė ir gailėjosi dėl savo poelgio. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Kiti šio pobūvio dalyviai teisėsaugininkams pasakojo, kad ji pradėjo prastai jaustis vos grįžus iš miesto – labai troškino, krėtė šaltis, pykino. Bet viskas buvo nurašyta alkoholiui, kuris pradėtas vartoti šiame pobūvyje dar prieš aštuoniolikmetei išvykstant į miestą. Galiausiai buvo nuspręsta ją paguldyti, dėl to teisėsaugininkams ir užkliuvo velionės apranga.

Sudėtingas sprendimas

Ikiteisminis tyrimas dėl aštuoniolikmetės mirties buvo nutrauktas, konstatavus, kad psichotropines medžiagas ji vartojo laisva valia – niekas jos to daryti nevertė ir neapgaudinėjo, jog tai yra kažkas kita. Jos draugė vilnietė, kuriai taip pat siūlyta šių kvaišalų, vartoti LSD atsisakė.

Priimant tokį nutarimą remtasi ir Aukščiausiojo Teismo išaiškinimu panašioje byloje, kuri taip pat buvo nutraukta, konstatavus, kad vien kvaišalų platinimo fakto atsakyti už neatsargų kito žmogaus gyvybės atėmimą nepakanka. Nes mirtį lemia ir neatsargus paties žmogaus elgesys.

Aštuoniolikmetės tėvai šio nutarimo nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl jų vienturtės mirties neskundė.

Pagal pareikštą kaltinimą – davus viename Kauno senamiesčio skersgatvyje, esančiame šalia Rotušės, savo merginai ir jos aštuoniolikmetei draugei, kuri tą pačią naktį mirė, LSD, – T.Džiugai gresia laisvės atėmimas nuo dvejų iki aštuonerių metų.

Išvydęs trečiadienį Kauno apylinkės teisme, prieš kurį stojo, žiniasklaidos fotoobjektyvus, teisiamasis į tai reagavo ramiai – nei dangstėsi, nei replikavo. Ir teismui atvertus jo septynių tomų bylą, pripažino savo kaltę ir davė parodymus.

Prašė pasigailėti

T.Džiuga teisme teigė nedavęs parodymų ikiteisminio tyrimo metu tada jį gynusio advokato iniciatyva. Teisme jis pasirodė jau su kita advokate ir teigė, kad labai gailisi dėl savo poelgio, padarė atitinkamas išvadas ir daugiau tuo neužsiima.

Anot T.Džiugos, nebuvo jis užkietėjęs narkomanas ir bylon sugulusių įvykių metu. Tai buvo vos antras kartas, kai jis per pažįstamą įsigijo LSD. Šį kartą – specialiai Naujiesiems sutikti. Pirmą kartą vartojo šią psichotropinę medžiagą viename iš Kauno naktinių klubų. O prieš tai tik parūkydavo kanapių.

Ikiteisminis tyrimas dėl to, kaip ir kur T.Džiuga įsigijo LSD, yra išskirtas į atskirą.

T.Džiugos prisipažinimas ir gailėjimasis leido teismui pritaikyti jo bylai sutrumpintą įrodymų tyrimą, leidžiantį nebekviesti liudytojų. Su šiais būtų buvę problemų, nes tarp jų buvo ir užsieniečių, dar ikiteisminio tyrimo metu pareiškusių, kad jiems vertėjas į anglų kalba netinka. Būtinas vertėjas į hindi kalbą, kurio paieškos tada truko ne vieną savaitę.

T.Džiugos byla išnagrinėta Kauno apylinkės teisme per porą valandų. Kadangi buvo pritaikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas, trečdaliu sumažėjo ir prokuroro jam pasiūlyta bausmė, iš kurios liko dveji metai ir keturi mėnesiai įkalinimo. Jokios kitos alternatyvos Baudžiamasis kodeksas už psichotropinių medžiagų platinimą nenumato. Tik laisvės atėmimą.

T.Džiugos advokatė prašė teismo visgi rasti galimybę skirti jam bausmę, nesusijusią su laisvės atėmimu, nes tai – pirmoji jos ginamojo akistata su Temide. Pats teisiamasis taip pat prašė jo pasigailėti.

Teismas savo sprendimą skelbs jau kovo pradžioje.

GALERIJA

  • Tragedija sutinkant Naujuosius: ar išgelbės teisiamąjį, pavaišinusį 18-metę LSD, jo atgaila?
  • Tragedija sutinkant Naujuosius: ar išgelbės teisiamąjį, pavaišinusį 18-metę LSD, jo atgaila?
  • Tragedija sutinkant Naujuosius: ar išgelbės teisiamąjį, pavaišinusį 18-metę LSD, jo atgaila?
  • Tragedija sutinkant Naujuosius: ar išgelbės teisiamąjį, pavaišinusį 18-metę LSD, jo atgaila?
Vilmanto Raupelio, Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Anonimas

Na o jeigu pilnameciai geria ir persigeria ir vienas numirsta, ka tada kaltint? Paprastai tokie atvejai net teismu nepasiekia, paprastai tai ivyksta tokioj aplinkoj, kur tai kasdienybe. Kas menesi vienas kitas alkoholikas atsiraso nuo persigerimo ir ka tada? Siaip sprendziant is komentaru daugelis net nezino apie ka tas LSD bet tai jau ir baubas. Pasijieskokit internete informacijos nuo kokio kvaisalo perdozavimo daugiausia mirciu ir surasit kad tai iprastinis alkoholis.

kvaišagalių

...tik daugės, o kas garantuos, kad jų nėra tarp įstatymų leidėjų?

siaubas

Tai dabar jau galės narkotinių ir psichotropinių medžagų platintojai nebijot. Po dekriminalizavimo įstatymo duotas leidimas mažmeninei prekybai. Laista laikyti nedidelis kiekis psichotropinių ir narkotinių medžiagų. Bet kas tas nedidelis kiekis? Tegyvuoja laisvė! Šlovė konservatoriams su visa jų sąjunga! Negaliu nieko kaltinti aš, mano siaubui, taip pat balsavau už konseratorius.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS