Ugniagesiai: ar jūsų kaminas išvalytas? Kitaip galite netekti ir namo, ir gyvybės | kl.lt

UGNIAGESIAI: AR JŪSŲ KAMINAS IŠVALYTAS? KITAIP GALITE NETEKTI IR NAMO, IR GYVYBĖS

Jau prasideda nelaimių dėl netvarkingų kaminų, krosnių bei židinių sezonas.

Antradienio vakarą Kauno ugniagesiai gavo pranešimą, kad H. ir O. Minkovskių g. kamine dega suodžiai. Užsikūrusius krosnį gyventojus išgąsdino triukšmas kamine. Nors suodžiai kamine gali skambėti lyg ir nekaltai, tačiau netvarkingas kaminas gali atnešti didžiulių bėdų, palikti ir be stogo virš galvos, ir be sveikatos.

Panašiu laiku kaip H. ir O. Minkovskių g. gyventojai, apie 22 val., sunerimo ir Kauno rajone esančio Pajiesio kaimo Pajiesio kelio žmonės. Aliarmas kilo išsigandus, kad degė ne tik kaminas, bet jau ir namas. Laimei, konstatuota, kad pagalba iškviesta laiku. Kamine buvo išdegę suodžiai, o tokiam gaisrui būdingas ūžesys kamine, iš kamino besiveržiančios kibirkštys ar net liepsnos.

Ugniagesiai nurodė, kad minėto namo šeimininkai į rankas patys griebė gesintuvą. „Atardyta kamino apdaila, nurodyta išsivalyti kaminą“, – nurodoma Kauno ugniagesių praėjusios paros įvykių suvestinėje.

Tad nenuostabu, kad kartu su ateinančiu rudeniu ir su atšąlančiu oru ugniagesių žvilgsniai vis dažniau krypsta į gyventojų namus. Dėl netvarkingų krosnių, židinių ir dūmtraukių kasmet kyla nemažai gaisrų, kurių metu netenkama ne tik turto, bet kartais ir sveikatos ar net gyvybės. Nelaimę gali prišaukti ir neapdairus elgesys, toks kaip krosnies kūrimas į ugnį pilant degių skysčių. Netoliese esantis žmogus gali akimirksniu apdegti pats, gali užsidegti namai.

Skaičiuojama, kad vien šį rudenį gaisrai dėl netvarkingų krosnių, židinių ir dūmtraukių jau sunaikino ar apgadino ne vieną dešimtį gyvenamųjų namų.

„Vidutiniškai kiekvienais metais dėl netvarkingų krosnių, židinių ir dūmtraukių arba netinkamo jų eksploatavimo gaisruose žūsta apie 11 žmonių, o gyvenamuosiuose namuose kyla daugiau kaip 1000 gaisrų“, – pranešė Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnybos atstovai.

Kauno ugniagesių atstovė Džiuginta Vaitkevičienė teigė, kad prasidėjus šildymo sezonui kiekvieną parą ugniagesiams dešimtis kartų tenka budėti šalia pastatų ir laukti, kol dūmtraukiuose išdegs suodžiai. Tokį aplaidumą ji vertina kaip nepakankamą dėmesį savo ir savo šeimos narių saugumui.

„Suodžius iš dūmtakių ir krosnių privalu valyti prieš šildymo sezoną, o jo metu – ne rečiau kaip kartą per ketvirtį. Dūmtraukiai privalo būti tvarkingi, iš išorės išbalinti, kad matytųsi aprūkę įskilimai“, – teigė Dž. Vaitkevičienė, pridūrusi, kad viena gaisro priežasčių gali būti ir tai, kad dūmtraukių ir krosnių sienelės liečiasi prie degių sienų ar lubų, nors turi būti ne mažesnis kaip 38 cm nedegios medžiagos tarpas, krosnys ir dūmtraukiai negali būti apklijuojami tapetais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

jane

kur rasti kaminu valytojus?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS