Lietuvoje - alaus gamybos perversmas

Lietuvoje - alaus gamybos perversmas

2007-06-08 00:00

Klasikinis “Utenos” alus pradėtas pilstyti į skaidraus stiklo butelius

Klasikinis “Utenos” alus pradėtas pilstyti į skaidraus stiklo butelius

Pirmą kartą Lietuvos aludarystės istorijoje išvirtas šviesoje kokybinių savybių nekeičiantis alus. Iki šiol šalyje nenaudotas alaus gamybos technologijas “Utenos alaus” darykla gavo iš “Carlsberg” kompanijos.

Pagal naująją technologiją pagamintas tradicinis “Utenos” alus išpilstytas į modernius skaidraus stiklo butelius. Naujojoje gamyboje nenaudojami jokie cheminiai ingredientai - alaus procesas išlaiko tradicinę technologiją ir natūralumą.

“Kaip rodo pasaulio aludarystės lyderių patirtis - skaidraus stiklo butelis vartotojų laikomas visomis prasmėmis patrauklesniu nei įprastinis. Ši naujovė laikoma vienu didžiausių perversmų pastarojo šimtmečio aludarystės istorijoje”, - teigė bendrovės “Švyturys-Utenos alus” vadovas Rolandas Viršilas.

Iki šiol į skaidraus stiklo butelį galima buvo pilstyti tik specialių gamybos technologijų - ledo alų arba alaus gėrimus ir kokteilius. Tradicinės technologijos alaus skaidraus stiklo butelyje nebuvo įmanoma išsaugoti, nes šviesoje jau po keleto dienų gėrimo skonio savybės pradėdavo keistis dėl įvairių cheminių reakcijų. “Utenos” aludariai su “Carlsberg” specialistais kartu išsprendė šiuos uždavinius pradėję naudoti šviesai nejautrias apynių rūšis, specialaus paruošimo mieles ir specialiai parengtas technologines talpyklas. Pusę metų trukę bandymai parodė, kad taip pagamintas alus išlaiko visas skonio savybes ir intensyvioje šviesoje.

“Naujoji technologija prilygsta XIX amžiuje įvykusiam alaus gamybos perversmui. Tuomet alus buvo pradėtas pilstyti į skaidraus stiklo taures ir šio gėrimo mėgėjai pradėjo spręsti apie alaus kokybę pagal jo spalvą ir skaidrumą. Dabar tokia galimybė atsiveria ir renkantis alų parduotuvėje. Alaus mėgėjai gali savo mėgstamą rūšį pirmiausia “paragauti akimis” dar prieš jį įsigydami”, - pasakojo “Švyturio-Utenos alaus” rinkodaros direktorė Aušra Vasiljevienė.

Beje, pagal šią technologiją gaminami pasaulyje garsūs “Tuborg Twist”, “Amstel”, “Fosters”, “Baltika Nr. 5” ir kiti Europos aludarystės lyderių produktai.

“Švyturio-Utenos alaus” vadovai akcentavo, kad į naujausias technologijas ir gamybos plėtrą investavus 25 mln. litų, “Utenos alus” tapo didžiausia alaus darykla Baltijos šalyse - nuo šiol kas mėnesį darykloje gali būti išverdama daugiau kaip 10 mln. litrų alaus, padidėjo ir kitų gėrimų gamybos apimtys. Tokie pajėgumai net ir esant itin didelei alaus paklausai leidžia tiekti tik ką išvirtą, o ne keletą mėnesių sandėlyje laikytą gėrimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų