„Akmenimi srūvantis laikas“: spektaklis Klaipėdos skulptūrų parke | kl.lt

„AKMENIMI SRŪVANTIS LAIKAS“: SPEKTAKLIS KLAIPĖDOS SKULPTŪRŲ PARKE

  • 3

Atnaujintas Klaipėdos skulptūrų parkas kviečia klaipėdiečius į nemokamą spektaklio premjerą spalio 5 ir 6 d. Mažosios Lietuvos istorijos muziejus drauge su Šeiko šokio teatru pristatys garso ir šokio spektaklį „Akmenimi srūvantis laikas“.

Apie miesto istoriją

Ši choreografinė-istorinė kompozicija – apie žmogaus kelionę, kurios metu jis pereina vandenį, ugnį, akmenį ir šlovę. Simbolinis mitinis laikas susipina su gyvenusių žmonių likimais.

Tai – jau trečiasis Šeiko šokio teatro spektaklis apie Klaipėdos miesto istoriją. Pirmieji – „Keliaujančios bažnyčios. Klaipėda transit Memel“ (2015) ir „Šachas Prūsijai. Luizė Mėmelyje“ (2018), kaip ir „Akmenimi srūvantis laikas“ (2023), – sukurti bendradarbiaujant choreografei, režisierei Agnijai Šeiko, kompozitoriui Kristijonui Lučinskui ir scenaristei Sondrai Simanai. Kostiumų autorė – Polina Nimrea į kūrybinę komandą įsiliejo pirmą kartą. Naujojo spektaklio scenografiją kūrė Sigita Šimkūnaitė, choreografiją – A. Šeiko, Inga Kuznecova, Dovilė Binkauskaitė ir Marija Untulytė. Spektaklyje šoka I. Kuznecova, D. Binkauskaitė, M. Untulytė ir LMTA Klaipėdos fakulteto Šokio katedros studentai.

Kviečia į kelionę

Spektaklio meninė realybė, fragmentiškai suausta iš istorijų ir poetinių tekstų, pristato šios vietos dvi tapatybes – tai sunaikintos senosios miesto kapinės ir jų vietoje sovietmečiu įkurta skulptūros meno ekspozicija. Parko kraštovaizdis virsta scenovaizdžiu. Kelionė prasideda pirmykščiame rojaus sode, kur auga skulptoriaus Sauliaus Šiukštos pasodintas „Augalas“, ir baigiasi ties XIX a. fortifikacine lauko kalvele, perkeista į švytintį kalną, nuo kurio viršūnės skamba vario triūbos. Tai ir kalnas-skulptūra, ir ledainė atminčiai išsaugoti ar kita galima keisčiausia metamorfozė žiūrovų vaizduotėje.

Siurrealistinėje kelionėje žiūrovus lydi pirmieji žmonės – Ieva ir Adomas – bei varnas, kelis šimtus metų gyvenantis tankiausiame parko medyje. Spektaklio žaismingumui sukurti pasitelkta tikra istorija apie papūgėles, kurias vaikai laidodavo po karo apleistose kapinėse. Varnas spektaklyje veikia kaip gilioji išmintis, o papūgėlės – kaip šio pasaulio spalvos, lengvumas ir džiaugsmas.

„Kur gyvenimas, ten mirtis. Ir atvirkščiai. Tai tarsi banguojanti drobulė, užmesta ant žmonijos kūno. Belieka banguoti drauge“, – sakė spektaklio kūrėjai, kviesdami į kelionę paskui akmenimi srūvantį laiką.

Nemokamai, bet reikia registruotis

Parko istorijos šio projekto kūrėjai kvies pasiklausyti ir vėliau. Nuo šių metų lapkričio 1 d. spektaklio garso takelis parko lankytojams nemokamai bus pasiekiamas nuskaičius QR kodą dviejuose kompiuteriniuose terminaluose, stovinčiuose prie įėjimų į parką nuo Liepų g. ir nuo K. Donelaičio g.

Žiūrovų registracija į nemokamą spektaklio premjerą vyksta internetu. Į spektaklį spalio 5 d. 18.30 val. registruotis – https://forms.gle/hMnLKDJm7JpZctCT8, į spektaklį spalio 6 d. 16.30 val. registruotis – https://forms.gle/2HUXEcyMMsuBCZ6ZA, į spektaklį spalio 6 d. 18.30 val. registruotis – https://forms.gle/xitVgSBr5WMrGMJFA.

Projektą vykdo Mažosios Lietuvos istorijos muziejus, bendradarbiaudamas su Šeiko šokio teatru. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Žiūrėjo žiūrėjo

į vertingiausią parko paukštuko skulptūrą ir nusprendė išgimdyti ;D)

bvfgyuknbvgf

Laikas visagalis, jo nesustabdys jokie akmenys, o tos kvailos skulptūros, pav. Europos parke, rodo sustojusį kažkieno smegenų laiką

idomiua

Kodly griuvo Kalavijas, be draudžiamos simbolikos?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS