Archyvinių fotografijų parodos atidaryme – žvilgsnis į kūrėjo pasaulį | kl.lt

ARCHYVINIŲ FOTOGRAFIJŲ PARODOS ATIDARYME – ŽVILGSNIS Į KŪRĖJO PASAULĮ

Penktadienį, lapkričio 4 d., 16 val. Klaipėdos dramos teatre vyks legendinio režisieriaus Povilo Gaidžio (1937–2021) atminimui skirtos archyvinių fotografijų parodos atidarymas.

P.Gaidys ne tik režisavo, bet ir pats vaidino televizijoje bei kine, o per savo gyvenimą sukūrė per 80 spektaklių.

Taip pat ilgus metus jis dėstytojavo dabartiniame Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakultete. Šiuo metu Dramos teatro trupėje dirba aktoriai iš trijų P.Gaidžio ruoštų laidų.

Parodos atidarymas vyks Klaipėdos dramos teatro antro aukšto fojė. Joje bus galima pamatyti įvairių archyvinių fotografijų iš teatro gyvenimo, asmeninių režisieriaus darytų kadrų.

Šalia fotografijų taip pat bus eksponuojami 15 pjesių tekstai, pagal kuriuos P.Gaidys režisavo spektaklius, juose liko režisieriaus pastabos, žymos, komentarai – maži didžiulės asmenybės kūrybinio proceso pėdsakai.

P.Gaidys visą savo gyvenimą susiejo su Klaipėda ir miesto kultūra. Už nuopelnus Lietuvos teatrui ir kultūrai jam skirta Valstybinė premija, jis taip pat apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi. 2005 m. režisieriui buvo suteiktas Klaipėdos miesto kultūros magistro vardas.

Vieni paskutinių režisieriaus spektaklių "Elzės žemė" (pagal J.Pulinovič) ir "Kalėdos Kupjelų namuose" (pagal E.de Filippo) tebėra populiarūs Klaipėdos dramos teatro repertuare.

Vyriausiuoju teatro režisieriumi P.Gaidys tapo 1963 m. Jis į vieningą kūrybinį ansamblį suvienijo dvi skirtingas tuo metu teatre buvusias trupes ir ėmė formuoti brandų repertuarą, per jį ir naują uostamiesčio žmonių požiūrį į teatro meną.

Ne vienas jo režisuotas spektaklis sulaukė nemažo rezonanso, tarp jų ir spektakliai pagal Justino Marcinkevičiaus trilogiją: "Mindaugas" (1969), "Mažvydas" (1976), "Katedra" (1980).

Fotografijų parodos lankymas – nemokamas. Ji veiks iki lapkričio 29 d.

Ją aplankyti bus galima ir prieš spektaklius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS