„Beethovenas ir trys Baltijos autoriai“: koncertas vyks be publikos | kl.lt

„BEETHOVENAS IR TRYS BALTIJOS AUTORIAI“: KONCERTAS VYKS BE PUBLIKOS

  • 0

Šiemet minimos 250-osios kompozitoriaus Ludvigo van Beethoveno gimimo metinės. Jubiliejiniai metai įkvėpė menininkus sukurti programą „Beethovenas prie Baltijos“ ir kartu su klasikinės muzikos genijaus opusais į ją įtraukti žymių kompozitorių iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos kūrinius. Juos Klaipėdos koncertų salėje pristatys smuikininkė Dalia Dėdinskaitė, violončelininkas Glebas Pyšniakas ir pianistė Simona Zajančauskaitė.

D. Dėdinskaitę ir G. Pyšniaką klaipėdiečiai prisimena iš tų laikų, kai jie grojo Klaipėdos kameriniame orkestre. Šiuo metu abu atlikėjai dirba Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje: Glebas griežia Čiurlionio kvartete, o Dalia neseniai pradėjo eiti Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertmeisterio pareigas. Ji yra viena ryškiausių jaunosios kartos Lietuvos smuikininkių, koncertuoja daugelyje Europos valstybių, JAV ir Naujojoje Zelandijoje, griežia solo su simfoniniais ir kameriniais orkestrais. G. Pyšniakas groja garsiausiose pasaulio salėse, pasirodo solo su įvairiausiais orkestrais. Kartu su Čiurlionio styginių kvartetu ir kitais kolegomis Glebas atlieka daug kamerinės muzikos. „Svajonių duo“ – taip Nyderlandų laikraštis „Noordhollands Dagblad“ apibūdino D. Dėdinskaitės ir G. Pyšniako dueto koncertą.

S. Zajančauskaitė aktyviai koncertuoja kaip solistė ir įvairiuose kameriniuose ansambliuose. Ji yra pasirodžiusi Rusijoje, Estijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Šveicarijoje ir Austrijoje. Simona inicijavo kelis tarptautinius kamerinės muzikos projektus. Nuo 2007 m. kartu su seserimi smuikininke Justina Zajančauskaite savo gimtajame mieste ji rengia Rokiškio klasikinės muzikos festivalį, kurio pagrindinis tikslas – pristatyti jaunąją Lietuvos ir užsienio šalių menininkų kartą ir plėsti kultūrinę erdvę Šiaurės Lietuvoje.

Programoje „Beethovenas prie Baltijos“ atlikėjai sujungs didžiojo Vienos klasiko ir trijų Baltijos šalių kompozitorių kūrinius. Į programą, be L.van Beethoveno Fortepijoninio trio D-dur (beje, turinčio intriguojančią paantraštę „Vaiduoklis“), jie įtraukė Baltijos šalių autorių Pēterio Vasko, Arvo Pärto ir Anatolijaus Šenderovo kūrinius – tarsi muzikinę refleksiją.

Lapkričio 11 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje be publikos vyksiantis koncertas bus gyvai transliuojamas Klaipėdos koncertų salės „Facebook“ platformoje. Rengėjai kviečia virtualiai būti kartu su puikiais atlikėjais ir nuostabia muzika.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS