Dedikacija R. Schumannui, apipinta meilės istorijomis | kl.lt

DEDIKACIJA R. SCHUMANNUI, APIPINTA MEILĖS ISTORIJOMIS

  • 0

Birželio 10 d. klasikinės muzikos gerbėjai kviečiami paklausyti paskutinio Klaipėdos kamerinio orkestro pasirodymo Klaipėdos koncertų salėje šį koncertinį sezoną. Orkestro meno vadovo Mindaugo Bačkaus iniciatyva kolektyvas savo programą dedikuoja kompozitoriui Robertui Schumannui jo gimtadienio proga. Koncerte bus atlikti trys šio vokiečių kompozitoriaus kūriniai, tarp jų – du koncerto žanro opusai.

R. Schumanno kūrinius kartu su klaipėdiečiais gros svečiai – prancūzų violončelininkas Florianas Pons ir Vokietijoje reziduojanti lietuvaitė pianistė Guoda Gedvilaitė.

R. Schumannas buvo vienas žymiausių XIX a. kompozitorių romantikų, talentingas pianistas ir įtakingas muzikos kritikas. Savo gyvenimo kelią jis rinkosi tarp teisininko ir pianisto. Jis siekė tapti pianistu virtuozu, tačiau po rankos traumos atsisakė šio tikslo ir paniro į kūrybą bei muzikos kritiką.

R. Schumannas buvo vedęs savo mokytojo dukrą Clarą Vyk, kuri tapo jo gyvenimo ir kūrybos mūza, aistringa daugelio jo kūrinių įkvėpėja, atlikėja bei propaguotoja.

Skaitant Claros biografiją, magiška jėga mane įtraukė į jos gyvenimo atsiminimų sūkurį. Tai buvo labai stipri asmenybė.

Svarbiausią kompozitoriaus kūrybinio palikimo dalį sudaro fortepijoninė muzika. Jis sukūrė daug programinių pjesių ir sujungė jas į ciklus. Vienas tokių ciklų yra „Vaikų scenos“, kuriuo prasidės koncerto „Dedikacija R. Schumannui“ programa.

Tačiau fortepijonui parašytą kūrinį išgirsime Klaipėdos kamerinio orkestro interpretacijoje – skambės Joshua Chloe sukurta jo versija styginių orkestrui.

M. Bačkus pasakojo, kad rinkdamas programą nutarė „pakviesti prancūzų violončelininką F. Pons, laimėjusį mūsų orkestro simpatijų prizą II Tarptautiniame Klaipėdos violončelės konkurse 2019 m. Jis atliks R. Schumanno Koncerto violončelei ir orkestrui solo partiją“. Skambės kūrinio versija su styginių orkestru, kurią aranžavo Arthur H. Lilienthal.

Be Klaipėdos konkurso, kuriame F. Pons tapo II vietos laureatu, jis taip pat yra dalyvavęs ir pelnęs prizus (tarp jų – I vietas) dar keliuose tarptautiniuose konkursuose. Talentingas violončelininkas studijuoja Paryžiaus nacionalinėje aukštojoje šokio ir muzikos konservatorijoje.

Antroji koncerto „Dedikacija R. Schumannui“ solistė – charizmatiška pianistė G. Gedvilaitė, aktyvi R. Schumanno ir jo žmonos Claros Schumann kūrybos propaguotoja Vokietijoje ir Lietuvoje. Ji skambins solo partiją R. Schumanno Koncerte fortepijonui ir orkestrui, kurio versiją su styginių orkestru aranžavo Jeremy Liu.

G. Gedvilaitė, baigusi Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą ir Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, išvyko tęsti studijų į Vokietiją. Frankfurte prie Maino ji baigė Muzikos ir vaizduojamojo meno aukštąją mokyklą, kurioje dabar dėsto. Aktyviai koncertuojanti pianistė dažnai pasirodo ir gimtojoje Lietuvoje, o kolegas iš Lietuvos noriai įtraukia į savo kūrybinius sumanymus Vokietijoje. 2019 m. vasarį G. Gedvilaitės iniciatyva ten įvyko Klaipėdos kamerinio orkestro koncertinis turas. Su šiuo kolektyvu pianistė jau ne kartą muzikavo ir Klaipėdoje.

G. Gedvilaitė pasakojo: „R. Schumanną pamilau per C. Schumann. Prieš daug metų gavau užsakymą išmokti kelis jos kūrinius. Pradėjau domėtis jos gyvenimu, veikla, nes neįmanoma gerai atlikti kūrinius, jeigu nesi susipažinęs su kompozitoriaus biografija, nepažįsti jo laikmečio. Skaitant Claros biografiją, magiška jėga mane įtraukė į jos gyvenimo atsiminimų sūkurį. Tai buvo labai stipri asmenybė, kurios intensyvus koncertuojančios pianistės gyvenimas labai pasikeitė ištekėjus už R. Schumanno. Išskirtinio talento menininkė labai mylėjo savo vyrą, su juo susilaukė net 8 vaikų (7 iš jų užaugo). Tačiau netrukus kompozitorius mirė, tad žmonai teko vienai rūpintis tiek vaikais, tiek vyro muzikiniu palikimu.“

R. Schumanno Koncertas fortepijonui ir orkestrui parašytas vos metams praėjus po jo ir Claros vestuvių, pačiu aistringiausiu jų meilės laikotarpiu. Tad pianistė jį interpretuos tarsi dviejų kūnų (kartu fortepijono ir orkestro) susijungimą.

Anot G. Gedvilaitės, fortepijonas su orkestru yra tiek susipynę, kad neįsivaizduojami vienas be kito. Tai tikras meilės kūrinys.

Dviejų menininkų meilės istorijomis apipinta Klaipėdos kamerinio orkestro ir solistų programa „Dedikacija R. Schumannui“ skambės birželio 10 d., šeštadienį, 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS