Džiazo ir klasikinės muzikos draugystė | kl.lt

DŽIAZO IR KLASIKINĖS MUZIKOS DRAUGYSTĖ

  • 0

XX a. muzikos istorijos vienam ypatingam koncertui subūrė Šiaurės Europos šalių komandą. Klausytojai jame patirs ne tik lietuvių muzikų kūrybinę draugystę su švedų ir suomių atlikėjais, bet ir vienoje scenoje persipinančius džiazą bei klasikinę kūrybą. Koncertas „Klasika sutinka džiazą“ Klaipėdos koncertų salėje skambės šiandien, penktadienį, 18.30 val.

Pasak Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovo Mindaugo Bačkaus, koncerto istorija kuriama aplink vieną legendinę džiazo asmenybę.

Charlie’is Parkeris – XX a. viduryje gyvenęs amerikiečių saksofono virtuozas ir kompozitorius. Trumpos karjeros metu jis pristatė daug revoliucingų ritmo bei harmonijos idėjų, pakeitusių džiazo muzikos pasaulį.

Įdomu, kad jo ilgametė ir galiausiai išpildyta svajonė buvo muzikuoti su styginių instrumentų grupe.

Kūrėjas daug dėmesio skyrė ir klasikinei muzikai. Visa tai įkvėpė naujo tipo kūrybą, kurioje kartu skamba džiazo ir klasikinės muzikos elementai.

Būtent apie šią skirtingų muzikos stilių draugystę ir yra koncertas „Klasika sutinka džiazą“. Jame skambės suomių kompozitoriaus, aranžuotojo ir pedagogo Vellu Halkosalmi parengtos C. Parkerio kūrinių aranžuotės.

Kaip solistas koncerte (ir pirmą kartą Klaipėdos koncertų salėje) altiniu saksofonu gros suomių atlikėjas Jukka Perko.

Jis savo veikloje taip pat derina džiazą ir klasikinę muziką, tad daug pasiekęs ir su džiazo kolektyvais, ir su svarbiausiais Suomijos orkestrais.

Karjeros pradžioje daugiausia grojo orkestruose, vėliau susikoncentravo į solinę karjerą, yra išleidęs net 12 saksofono muzikos albumų.

„Šalia C. Parkerio norime padaryti sąsajas su tuo metu kūrusiais kompozitoriais, buvusiais džiazo įtakoje, bet nebūtinai tiesiogiai“, – likusią programą apibendrino Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas M. Bačkus.

Tarp kompozitorių – XX a. kūręs švedas Dagas Wirénas, kurio žymiausias kūrinys „Serenada styginiams“ skambės šiame koncerte.

Dar vienas svarbus koncerto kūrinys – Aarono Coplando Koncertas klarnetui ir styginiams. Jį užsakė žymus džiazo atlikėjas, svingo karaliumi pramintas klarnetininkas Benny’is Goodmanas. Šį kartą solo partija patikėta pirmą kartą Klaipėdos koncertų salės scenoje pasirodysiančiai jaunosios kartos atlikėjai Mortai Kacion.

Koncerto dirigentas Leifas Karlssonas turi artimą ryšį su Lietuvos muzikos kultūra. Jis yra Lietuvos simfoninio pučiamųjų orkestro meno vadovas ir dirigentas.

Jo biografijoje – virš 250 pasaulinių premjerų, pasaulinio pripažinimo sulaukusio perkusijos ansamblio „Kroumata“ įkūrimas, darbas ir pelnyti apdovanojimai su įvairiais Skandinavijos orkestrais.

Pirmą kartą L. Karlssonas diriguos nuolatinio dirigento neturinčiam Klaipėdos kameriniam orkestrui.

Uostamiesčio kolektyvas išsiskiria savo meistriškumu, kūrybine energija ir polėkiu stebinti netikėtais eksperimentais, įdomiomis klasikos ir šiuolaikinių autorių kūrinių interpretacijomis. Kolektyvas nuolat bendradarbiauja su įkvepiančiais atlikėjais iš viso pasaulio.

Klaipėdiečiai kviečiami į tarptautinę komandą subūrusį koncertą, kuriame triumfuos XX a. džiazo ir klasikinės muzikos draugystė.

GALERIJA

  • Džiazo ir klasikinės muzikos draugystė
  • Džiazo ir klasikinės muzikos draugystė
  • Džiazo ir klasikinės muzikos draugystė
V. Dranginio ir organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS