E. Balsio 100-osioms gimimo metinėms – renginių puokštė | kl.lt

E. BALSIO 100-OSIOMS GIMIMO METINĖMS – RENGINIŲ PUOKŠTĖ

  • 0

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras iš pajūrio krašto kilusio kompozitoriaus Eduardo Balsio (1919–1984) jubiliejiniams metams skirs net dvi premjeras ir koncertą.

E.Balsio jubiliejinių metų renginių programą Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau sausio 15 d. 19 val. pradės iškilmingu koncertu Žvejų rūmuose. Vasarą bus pristatyta E.Balsio šokio spektaklio „Eglė žalčių karalienė“ premjera, o rudenį Klaipėdos žvejų rūmuose po ilgos pertraukos į Lietuvos sceną sugrįš kompozitoriaus opera „Kelionė į Tilžę“.

Iškilmingame sausio 15-osios koncerte nuskambės 1954 m. E.Balsio parašytas Pirmasis koncertas smuikui ir orkestrui. Jį atliks jauna, užsienyje mokslus baigusi klaipėdietė smuikininkė Lina Marija Songailė ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras.

Antroje koncerto dalyje klausytojai išgirs Siuitą simfoniniam orkestrui iš vienintelio E.Balsio sukurto baleto „Eglė žalčių karalienė“. Ji taps kitos būsimos E.Balsio jubiliejinių metų premjeros – to paties pavadinimo šokio spektaklio savotiška įžanga. Pagal lietuvių liaudies pasakos siužetą sukurta „Eglė žalčių karalienė“ tiks ne tik gilesnius jos prasmių kodus lukštenantiems suaugusiesiems, bet ir pasakas mėgstantiems vaikams bei paaugliams.

Vieno talentingiausių pokario kartos kompozitorių E.Balsio pažintis su muzika prasidėjo pajūrio krašte, 1929–1939 m. jam besimokant Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijoje. Būsimasis kompozitorius dainavo gimnazijos moksleivių chore ir grojo pučiamųjų orkestre, be to, turėjo galimybę klausytis Klaipėdoje gastroliuojančių muzikantų koncertų ir Valstybės teatro atvežamų operų spektaklių. 1939-aisiais jis įstojo į Karo mokyklą Kaune, tačiau dėl užgriuvusios sovietų okupacijos joje tesimokė metus ir grįžo į Palangą, kur jo tėvai statėsi namą. 1941–1945 m., vykstant karui, mokytojavo Kretingos gimnazijoje, dirigavo moksleivių chorui, jo repertuarui kūrė dainas.

1945 m. E.Balsys pradėjo studijuoti kompoziciją Kauno valstybinėje konservatorijoje ir nuo to laiko tėvų namuose Palangoje, dabartinėje J.Šliūpo gatvėje, tebūdavo svečias. Tačiau būtent čia, Palangoje, jis su šeima daugelį metų leisdavo vasaras, čia parašė ir nemažai savo kūrinių.

E.Balsys – vienas žymiausių Lietuvos kompozitorių marinistų, Klaipėdos ir Baltijos jūros tematikai paskyręs nemažai savo kūrinių. Tai – ne tik baletas „Eglė žalčių karalienė“ bei opera „Kelionė į Tilžę“, bet ir poema styginių orkestrui „Jūros atspindžiai“, taip pat kelios dešimtys populiariomis tapusių ir lig šiol klaipėdiečių prisimenamų dainų pajūrio tema.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS