Festivalyje „TheATRIUM“ vėl vyks Lietuvos teatro vitrina | kl.lt

FESTIVALYJE „THEATRIUM“ VĖL VYKS LIETUVOS TEATRO VITRINA

  • 1

Gegužės viduryje uostamiestyje prasidės ir beveik visą birželį tęsis tarptautinis teatro festivalis „TheATRIUM“. Po smarkiai jį ribojusių pastarųjų dvejų metų šiemet festivalis vyks visu pajėgumu. Jame – intensyvi savaitė, skirta Lietuvos teatro vitrinai, ir ryškiais, Europoje gerai pažįstamais vardais pasipuošusi tarptautinė programa.

Svarbus humanistiniu požiūriu

„Mūsų festivalis yra apie teatrą, laisvę, laisvą žmogų, apie jam svarbias vertybes, – kalbėjo festivalį rengiančio Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys. – Karas teatre jau seniai buvo eskaluojamas kaip tema. Lyg nujausdami, teatralai pastaruoju metu kūrė daug spektaklių susipriešinimo, kariavimo, pasaulio dalijimo tematika. Bet kad kažkada karo zonoje kursime festivalį, buvo sunku patikėti.“

Teatro vadovas prisiminė, kad jau porą metų visi kalbėjo, jog dirbti tenka įdomiomis, neįprastomis aplinkybėmis, bet staiga jos tapo dar aštresnės: „Visos aplinkybės tik dar labiau prieš teatrą – mes atsidūrėme karo zonoje, Europa kariauja, pasaulis kariauja – nebegalime slapstytis ir sakyti, kad kariauja tik Ukraina ir Rusija. Kare maža humaniškumo, o teatras visada – apie žmogų ir humaniškumą. Tad mūsų balsas turi būti girdimas, renginiai yra svarbūs ir festivalis šiuo metu svarbus ne tik dėl paties teatro ir jo žiūrovų raidos, bet ir humanistiniu požiūriu – gyvenimas vyksta, žmonės turi jausmus ir juos išsako.“

Kare maža humaniškumo, o teatras visada – apie žmogų ir humaniškumą.

Šūkis skamba simboliškai

Tokiame kontekste simboliškai nuskamba ir šiemetis „TheATRIUM“ šūkis „Vivos Voco“ – jis nurodo į Friedricho Schillerio „Dainą apie varpą“, parašytą dar XVIII a. pabaigoje. Kūrinyje pasakojama apie sunkų, daugybės jėgų reikalaujantį varpo gimimą, apie pirmąjį galingą jo suskambėjimą.

„Vivos Voco“ („Gyvuosius šaukiu“) yra tik dalis frazės. „Gyvuosius šaukiu, mirusius laidoju“, – toks yra dažnai pasitaikantis užrašas ant varpo. – pasakojo „TheATRIUM“ meno vadovas Gintaras Grajauskas. – Antros frazės pusės nenaudojame, užuomina ir taip aiški. Ta pirmoji frazės pusė, tapusi mūsų šūkiu, atsirado dar gerokai iki karo, tada ji mums buvo susijusi su jau slopstančia pandemija. Manau, kad šūkis dabar, vykstant karui, dar aktualesnis. Mes pataikėme. Tikiu, kad žmoniškumo pergalę skelbiantis varpas galiausiai bus nulietas, iškeltas ir suskambės.“

Tarptautinės programos akcentai

Gyvenimo patvirtinimu karo akivaizdoje tapo ir kultūrinis bendradarbiavimas su Ukraina. „Tikrai nėra taip, kad kariaujanti, užpulta valstybė nebeturi kultūros, teatro – ji viską turi, bet joje vyksta karas ir jiems sunku dirbti, rodyti spektaklius. Galime kažkiek prisidėti, suteikti aikštelę veikti“, – apie karo lemtus pokyčius festivalio programoje pasakojo T.Juočys. Festivalio rengėjams įveikus visus logistinius iššūkius, „TheATRIUM“ tarptautinėje programoje bus galima pamatyti Tamaros Trunovos režisuotą spektaklį pagal Natalijos Vorožbit pjesę „Blogi keliai“. Jis buvo kurtas Kyjivo akademiniame dramos ir komedijos teatre kairiajame Dnipro krante. Šio spektaklio kūrybinė grupė, jau prasidėjus karui, apdovanota Taraso Ševčenkos premija – pagal svarbą ji atitinka mūsiškę Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją.

Tarptautinėje programos dalyje taip pat bus galima pamatyti pernai festivalio auditoriją meistrišku preciziškumu sužavėjusio italo Alessandro Serra naujausią spektaklį „Audra“ pagal W.Shakespeare’ą. Pirmą kartą atvyks Grzegorzas Bralas iš Lenkijos teatro „Pieśń Kozła“ su sava W.Shakespeare’o „Tito Androniko“ interpretacija „Andronicus-Synecdoche“. Be to, festivalyje bus rodomas Oskaro Koršunovo kartu su katalonų teatro žvaigždėmis kurtas „Dėdė Vania“ pagal A.Čechovą.

Šiemet per šešias vitrinos dienas pristatysime 13 spektaklių.

Žiūrovai taps ekspertais

Bene didžiausia šių metų „TheATRIUM“ naujiena – visa jėga grįžta Lietuvos teatro vitrina. Tai koncentruotas naujausio Lietuvos teatro pristatymas iš įvairių užsienio šalių atvykstantiems teatro festivalių atstovams.

„Spektaklius į vitriną atsirenkame demokratiniu balsavimo būdu. Komandą sudaro įvairių sričių teatro darbuotojai. Tad tokiu būdu išlaikome platų žiūros lauką. Kartu nepamirštame, kad spektaklių parodymo tikslas yra parduoti juos užsienio svečiams į jų organizuojamus festivalius“, – pasakojo Kultūrinės veiklos ir žiūrovų aptarnavimo padalinio vadovė Kristina Žiogaitė. Bet, anot jos, net jei tikslinė auditorija – svečiai iš užsienio, Lietuvos teatro vitrinos programa dėliojama taip, kad būtų patogiai pasiekiama ir saviems žiūrovams: „Šiemet per šešias vitrinos dienas pristatysime 13 spektaklių. Jau dabar matome, kad lietuviškas teatras tikrai įdomus publikai, bilietai perkami iš anksto. Labai tuo džiaugiamės ir kviečiame pasinaudoti proga žiūrovams tapti Lietuvos teatro ekspertais.“

Atvyks festivalių rengėjai

Pirmoji Lietuvos teatro vitrina buvo surengta 2019 m., šiemet ją organizuoti, pasak K.Žiogaitės, buvo daug lengviau nei tada. „Anuomet viskas buvo nauja, ir niekas tiksliai nežinojo, kaip kas turi atrodyti. Bet panašu, kad mums puikiai pavyko, nes vitrinos tikslas buvo pasiektas, užmegzti nauji kontaktai, sudarytos sutartys ir keletas teatrų vyko į užsienio gastroles, pakviesti būtent vitrinoje viešėjusių festivalių organizatorių. Tad dėl šiemečio festivalio dirbome labai nuosekliai, dar pernai rugsėjį buvo pradėti paruošiamieji darbai, užsienio ekspertams labai anksti išsiuntėme kvietimus dalyvauti vitrinoje, kad jie galėtų rezervuoti reikiamas datas. Jau po pirmojo kvietimo prasidėjo aktyvi registracija ir sulaukėme susidomėjimo iš skirtingų pasaulio šalių – Prancūzijos, Italijos, Vokietijos, Nigerijos, Indijos, JAV, Serbijos, Taivano ir kitur“, – pasakojo teatro atstovė.

Antrojo kvietimo į vitriną metu, padedant Lietuvos kultūros institutui, vyko virtualus vitrinos pristatymas Lietuvos kultūros atašė, jie informacija dalijosi savo kanalais. „Dabar turime užsiregistravusius 43 užsienio atstovus, o tai yra būtent tiek, kiek ir planavome. Toks aktyvus ekspertų susidomėjimas vitrina maloniai džiugina, nes tai patvirtina, kad pasaulyje Lietuvos teatras yra žinomas ir labai gerbiamas, o mūsų darbas prasmingas. Visų labai laukiame ir rūpinamės, kad užsienio teatrų ekspertai Klaipėdoje pamatytų ne tik puikų Lietuvos teatrą. Jiems sudarome galimybes pažinti ir kitas miesto grožybes, kultūrines vietas, paveldą ir, žinoma, mūsų gamtą“, – apibendrino K.Žiogaitė.

„TheATRIUM“ festivalis prasidės gegužės 17 d. Visa festivalio programa: www.theatrium.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Žiūrovai taps ekspertais:

Kai klausdavau žiūrovo "ką pamatei spektaklyje", dažnas ekspertas sugebėdavo pasakyt: "Nu, fainas spektaklis" Ir tai viskas. "Bet kaip rėkė, kaip keikėsi" - dar vienas argumentas eiti į spektaklį. Taip.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS