Gatvės teatrų festivalyje – ugningas prancūziškas desantas | kl.lt

GATVĖS TEATRŲ FESTIVALYJE – UGNINGAS PRANCŪZIŠKAS DESANTAS

  • 0

Liko lygiai savaitė iki liepos 5 d. 19 val., kai Klaipėdos Teatro aikštėje simbolinės fanfaros praneš apie XX tarptautinio gatvės teatrų festivalio „Šermukšnis“ atidarymą.

Klaipėdos Žvejų rūmų ruoštas renginys praūš per tris dienas, o ruoštasi daugiau kaip metus. Beveik šimtas artistų iš Ispanijos, Italijos, Lenkijos, Lietuvos, Meksikos, Nyderlandų, Prancūzijos, Rusijos Federacijos, dvi dešimtys (simboliška!) renginių. Papasakoti neįmanoma, reikia pamatyti.

20 – tiek gatvės teatro renginių vyks 20-ajame festivalyje „Šermukšnis“.

Tango ritmu

Atidarymo vakaras žada būti ypatingas, alsuojantis prancūziška elegancija ir beprotybe, nevaldoma ugninga aistra ir žaižaruojančia (iš tikro) išmone. Abu šio vakaro kolektyvai iš Prancūzijos savo meną pirmąkart pristatys ne tik Lietuvoje, bet ir šiapus Baltijos.

„Compagnie BiLBobaSSo“ 2006 m. Bezansone įkūrė Hervé Perrinas ir Delphine Dartus. Jų kūryba – tai Argentinos tango (šokio), muzikos ir ugnies meno junginys, spinduliuojantis energingą emociją gatvės šurmulyje. Ši trupė išsikovojo ypatingą nišą modernaus gatvės meno pasaulyje, demonstruodamas originalų, itin poetišką stilių, suprantamą įvairaus amžiaus bei skirtingų pomėgių publikai. Klaipėdoje „BiLBobaSSo“ parodys spektaklį „Polar“ – stulbinamą ugningojo tango istoriją. Tai ir modernus trileris, ir archyvinis nebylus filmas vienu metu gryname ore. Veiksmas žiūrovus nukels į Buenos Airių kabaretą, pilną „gangsterių“. Komplikuoti vaidinimo personažų santykiai kelia aistrų bangas. Sprogstantis pianinas, degančios skrybėlės ir vėduoklės – viskas kibirkščiuoja ir skęsta ugnies lietuje.

Spektaklis: „Polar“ – ir stulbinama ugningojo tango istorija, ir modernus trileris, ir archyvinis nebylus filmas vienu metu. (Organizatorių nuotr.)

„Polar“ rodytas plačiai nuo Kanados iki Didžiosios Britanijos, o 20-ajame „Šermukšnyje“ šį spektaklį bus galima pamatyti liepos 5 ir 7 d. 22 val.

Pasidalijimas ugnimi

Pirmąjį festivalio „Šermukšnis“ vakarą užbaigs kitas kolektyvas iš Prancūzijos – Tulūzos mieste reziduojantys „Les Commandos Percu“. Kad to „Klaipėdoje dar nebuvo“, galės pasakyti tik pamatę jų ugnies koncertą („Le Concert de Feu“). Net nuo 1996 m. rodomas taip vadinamas šou yra tikra šio perkusininkų teatro vizitinė kortelė, geidžiamiausias viso pasaulio tarptautinių festivalių svečias ir „vinis“. Galima iš anksto „atverti paslaptį“, kad tai finansiškai brangiausiai kainuojantis šiųmečio „Šermukšnio“ spektaklis.

Šou: „Ugnies koncerte“ susipins ritmingi būgnų garsai ir ugnis – pagrindinė pasirodymo meninės išraiškos priemonė. (Organizatorių nuotr.)

Dar lapkritį trupės vadovai buvo atvykę į Klaipėdą suderinti sudėtingo vaidinimo techninių idėjų įgyvendinimo Teatro aikštėje. Šou kūrėjai (režisūra – Raymondo Gabrielio, trupės meno vadovas – Vincentas Gonzalezas) teigė, kad tai ne koncertas ar fejerverkų šou, nors pagrindinė pasirodymo meninės išraiškos priemonė yra ugnis. Trupė „Les Commandos Percu“, apkeliavusi visą pasaulį, tvirtina: tai ritmas, o būgnų ritmas visose kultūrose yra vienodai suprantama universali muzika, kurią kiekvienas jaučia intuityviai. Ritmingai skambantys būgnų garsai, žiūrovų klegesys virsta tarsi įelektrinto oro bangomis. „Ugnies koncertas“ yra „pasidalijimas ugnimi“. „Les Commandos Percu“ siunčia žiūrovams šimtus stebuklingų kibirkščių, virstančių žvaigždėmis. „Ugnies koncertas“ – tai muzika, išjudinanti kiekvieną kūno ląstelę.

„Les Commandos Percu“ iš Tulūzos Klaipėdos Teatro aikštėje – liepos 5 d. 23 val.

XX tarptautinį gatvės teatrų festivalį „Šermukšnis“ organizuoja Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centras Žvejų rūmai (www.zvejurumai.lt). Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS