„Grammy“ laureatai Klaipėdoje atliks lenkų genijų muziką | kl.lt

„GRAMMY“ LAUREATAI KLAIPĖDOJE ATLIKS LENKŲ GENIJŲ MUZIKĄ

  • 2

Pavasarį į Lietuvą sugrįžta svetur žiemoję paukščiai, o į Klaipėdos koncertų salę sugrįš orkestras „Kremerata Baltica“, įkurtas ir vadovaujamas smuiko maestro Gidono Kremerio. Šį kartą jie muzikuos su prancūzų pianistu Lucu Debargue.

Regiono kultūros ambasadorius

„Kremerata Baltica“ – iš talentingiausių jaunųjų Latvijos, Lietuvos ir Estijos muzikantų sudarytas ir šių šalių kultūros ministerijų remiamas kolektyvas, baltiškojo regiono kultūros ambasadorius. Aukštai vertinamą orkestro meninę kokybę lemia ypač muzikalūs atlikėjai ir novatoriškas vadovo G.Kremerio požiūris į repertuarą. „Kremerata Baltica“, kaip ir Klaipėdos kamerinis orkestras, pasižymi stipriu ansambliškumo pojūčiu ir neturi nuolatinio dirigento, tad dažnai koncertuoja be jo.

Pripažintas Baltijos šalių kolektyvas jau išleido daugiau nei 20 kompaktinių plokštelių, tarp jų – prestižiniais „Echo Klassik“ ir „Grammy“ apdovanojimais įvertintas „After Mozart“, „Grammy“ nominuoti Georgeso Enescu ir Mieczyslawo Weinbergo muzikos albumai. Šiandien šį orkestrą, išsiskiriantį subtiliu skambesiu, gyvybingumu ir originalumu, žino visas pasaulis. Per pastaruosius du dešimtmečius G.Kremeris ir jo įkurtas kolektyvas intensyviai koncertavo, pasirodė garsiausiuose pasaulio festivaliuose ir koncertų salėse, praturtino muzikos lobyną genialiomis interpretacijomis.

Proveržis pianisto karjeroje

Jaunosios kartos pianistas L.Debargue’as mokyklos laikais muziką buvo iškeitęs į literatūrą, tačiau būdamas 20-ies nusprendė grįžti prie fortepijono ir skirti savo gyvenimą muzikai. L.Debargue’as savo ryžtą įrodė sėkmingai dalyvaudamas pianistų konkursuose.

2015 m. P.Čaikovskio tarptautiniame pianistų konkurse jis laimėjo ketvirtąją vietą ir buvo apdovanotas Maskvos muzikos kritikų prizu „už neeilinį pianisto talentą, meninę įžvalgą ir kūrybinę laisvę, palikusius neišdildomą įspūdį tiek kritikams, tiek publikai“.

Tai buvo proveržis talentingojo pianisto solinėje karjeroje – L.Debargue’as sulaukė daugybės kvietimų surengti rečitalius ar koncertuoti su žymiausiais orkestrais prestižinėse pasaulio koncertų salėse.

Programoje – trys kompozitoriai

Programoje „Lenkų muzikos genijai“ skambės trijų kaimyninės šalies kompozitorių – Krzysztofo Pendereckio, Miloszo Magino, M.Weinbergo – kūriniai. K.Pendereckis laikomas bene žymiausiu dabarties kompozitoriumi, o XX a. genijus M.Weinbergas vis dar iki galo neatrastas.

Pernai buvo minimas pastarojo autoriaus gimimo 100-metis, todėl „Kremerata Baltica“, dažnai įtraukdama jo kompozicijas į savo programas, siekė atskleisti visą M.Weinbergo rimtųjų partitūrų galybę.

Beje, orkestro griežiama ir Mirgos Gražinytės-Tylos diriguojama M.Weinbergo II simfonija pernai buvo įrašyta „Deutsche Grammophon“ išleistoje kompaktinėje plokštelėje, kuri nominuota „Grammy“ apdovanojimui.

Koncertas vyks kovo 5 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.

GALERIJA

  • Pianistas L. Debargue.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

va

Gaila, kad virusas siaučia, laaabai gaila

virusas

Pačiu laiku..?.tai ką reiškia ekstremali padėtis? Ogi,nieko :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS