Į Klaipėdą suvažiuos chorai iš Lietuvos ir pasaulio | kl.lt

Į KLAIPĖDĄ SUVAŽIUOS CHORAI IŠ LIETUVOS IR PASAULIO

  • 0

Uostamiestyje kitą savaitę vyks tradicinis, jau XXI tarptautinis Stasio Šimkaus chorų konkursas.

Kultūros reiškinys

Klaipėdos miesto chorvedžių, vėliau Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ daugiau nei 40 metų po kruopelytę augintas konkursas, išsiplėtojo iki tarptautinio renginio. Jo kūrėjų ir pagrindinių organizatorių – Vytauto Blūšiaus, Roberto Varno, Algio Zaboro bei dabartinės Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ tarybos pastangomis konkursas tapo solidžiu chorinės kultūros reiškiniu, turinčiu savas tradicijas, sukaupusiu didžiulę patirtį, yra pripažintas tarptautinis chorinio žanro renginys.

Nuo 1976 m. rengiamas, turtingą istoriją turintis tarptautinis S.Šimkaus chorų konkursas yra gerai žinomas ne tik Klaipėdoje, Lietuvoje, bet ir Europoje. Jis garsėja kaip konkursas, į kurį gali patekti ne bet kas, atrenkami tik aukšto meninio lygio žinomi Lietuvos ir užsienio kolektyvai. Konkurso vertinimo komisijos darbe dalyvauja žymūs šalies ir užsienio chorvedžiai.

Garbė ir atsakomybė

Šis renginys įtrauktas į Europos chorų konkursų ir festivalių rejestrą, informacija apie jį skelbiama prestižiniame Europos chorų sąjungos periodiniame žurnale „Europa Cantat“ bei Tarptautinės chorinės muzikos federacijos (International Federation for Choral Music, Choral Festival Network) internetinėje svetainėje.

Tarptautinis konkursas Klaipėdoje – tai klaipėdietiškų chorinių tradicijų tąsa, papildant jas chorų konkursu. Kartu tai yra miesto garsinimas bei pripažinimas tarptautinėje erdvėje. Kaip teigė konkurso meno vadovas ir direktorius, Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ tarybos pirmininkas doc. Algirdas Šumskis, toks renginys Klaipėdai – didžiulė ir ypatinga garbė, taip pat – ne mažesnė atsakomybė.

Varžysis ir koncertuos

XXI tarptautinis S.Šimkaus chorų konkursas vyks gegužės 10–13 dienomis Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36). Rengėjai – Klaipėdos miesto chorinė bendrija „Aukuras“ kartu su Klaipėdos miesto savivaldybe ir Lietuvos nacionaliniu kultūros centru.

Šiemet konkurse ketina dalyvauti 14 chorų. Jie atvyks iš Ganos, Rusijos, Latvijos ir Lietuvos. Konkurso vertinimo komisijai vadovaus žymus chorvedys, chorų konkursų organizatorius, kompozitorius Johnas Galea (Malta), žiuri dirbs prof. Romanas Vanagas (Latvija), prof. Vytautas Miškinis (Lietuva), prof. A.Zaboras (Ispanija).

Be chorų konkurso, gegužės 10–13 dienomis numatyti devyni konkurso dalyvių koncertai, kurie vyks Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bei Klaipėdos Šventojo Pranciškaus Asyžiečio bažnyčiose (po vakarinių mišių) bei Klaipėdos koncertų salėje, Palangos Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčioje (po vakarinių mišių), Kretingos kultūros centre.

Geriausi iš geriausių

O konkurso atidarymo koncerte gegužės 11 d. 17 val. Klaipėdos koncertų salėje koncertuos iškilus choras „Vilnius“ (vyriausiasis dirigentas Artūras Dambrauskas). Konkurso metu bei koncertuose publika išgirs garsius chorus: įžymų mišrų chorą iš Ganos „One Voice Choir – Ghana“ (vad. Derickas Asare Antwi), puikų Karelijos vyrų chorą bei gerai žinomą Viktoro Popovo didįjį vaikų chorą (vad. Anatolijus Kisliakovas) iš Rusijos.

Dainuos ir geriausi mūsų šalies kolektyvai: „Ąžuolų klubo“ vyrų choras (vad. prof. Povilas Gylys), Kauno kultūros centro „Tautos namai“ mišrus choras „Kamertonas“ (vad. Kęstutis Jakeliūnas), jaunas, tačiau labai įdomus Vilniaus moterų choras „Viva“ (vad. Vilija Mažintaitė) bei kiti.

Diskutuos seminare

Be koncertų, Klaipėdos koncertų salėje gegužės 13 d. 9.30 val. vyks diskusija-seminaras prie apvalaus stalo konkurso dalyviams bei svečiams, pokalbį ves konkurso vertinimo komisija. Numatyta ir kitų renginių.

„Tikimės sulaukti didelio žiūrovų dėmesio tiek pačiame konkurse, tiek konkurso dalyvių koncertuose, o diskusijoje-seminare ypač lauksime visų choro dirigentų, muzikos mokytojų bei norinčiųjų daugiau sužinoti apie pasaulio ir Europos chorinę muziką bei jos aktualijas“, – sakė A.Šumskis.

Daugiau apie renginį bei visą jo programą galima rasti Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ konkurso internetiniame puslapyje www.aukuras.org/simkus bei socialiniuose tinkluose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS