I. Simonaitytės bibliotekoje – paroda „Savanos“ | kl.lt

I. SIMONAITYTĖS BIBLIOTEKOJE – PARODA „SAVANOS“

  • 0

Trečiadienį 17.30 val. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje, Baltojoje galerijoje, atidaroma Verdenės Monikos Valkiūnaitės tapybos darbų paroda „Savanos“.

Ekspozicijoje – 30 ciklo „Savanos“ kūrinių, sukurtų per pastaruosius dvejus metus. Šiuos savo kūrinius V. M. Valkiūnaitė jau pristatė Vilniuje ir Tartu (Estijoje).

Klaipėdoje jos paroda veiks iki balandžio 20 d.

„Pirmoji savanų ciklo užuomazga pasirodė 2020 m., antrojo karantino metu, gyvenant su draugais vienkiemyje. Užsnigti, įkalinti ir atskirti tarp neišvažiuojamų kelių ir vyriausybės judėjimo ribojimų, pradėjome vesti dailininko dienoraštį, kuriame vaizdavome gyvūnus, ilgainiui nubloškusius į tolių ir vaikystės ilgesį. Daug galvojau apie Afriką, apie tai, jog niekada ten nebuvau, kad ten viskas turėtų būti visiškai kitaip nei Lietuvoje, kurioje vien pusnys ir šaltis, kartais po langais prabėganti ta pati lapė“, – pasakojo V. M. Valkiūnaitė.

Gyvūnai, kurių mintį, užuomazgą autorė vaizduoja paveiksluose, jai buvo matyti tik zoologijos soduose didesniuose Europos miestuose, nuotraukose ir pagrindiniu įkvėpimo šaltiniu tapusiose vaikiškų enciklopedijų iliustracijose.

„Ciklo paveiksluose vaizduojamos savanos bei gyvūnų nenorėjau nei tiksliai atkartoti, nei pabrėžtinai „disnėjiškai“ sulengvinti, vienintelis noras buvo atskleisti santykį su niekaip nesibaigiančia vaikyste, nuolat tūnančia pasąmonėje tiksliai neapibrėžtais pavidalais“, – teigė V. M. Valkiūnaitė.

Anot jos, visas tapybos ciklas – savotiška savanos pavidalo scenografija, skirta suaugusio žmogaus vaikystei dideliame ir kartais baisiame pasaulyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS