Intriguoja naujas Klaipėdos kamerinio orkestro skambesys | kl.lt

INTRIGUOJA NAUJAS KLAIPĖDOS KAMERINIO ORKESTRO SKAMBESYS

  • 0

Mindaugo Bačkaus vadovaujamas Klaipėdos kamerinis orkestras šį koncertinę sezoną pradėjo atsinaujinusios sudėties. Orkestro koncertmeisterės pareigas užėmė Dalia Dėdinskaitė, altų grupės koncertmeistere tapo Ugnė Petrauskaitė, o violončelių grupės lyderiu – Glebas Pyšniakas. Naujų koncertmeisterių prisistatymo koncertas „Orkestras. Naujas skambesys“ – kitą savaitę.

Pati aranžavo

„Klaipėdos kamerinis orkestras – tai gyvas organizmas, todėl man čia patinka. Čia yra puiki atmosfera ir nuoširdūs žmonės. O dar smagiau, jog visa tai – prie jūros. Koncerte atliksiu savo labai mėgstamą kūrinį – Maurice’o Ravelio rapsodiją „Čigonė“. Jį pirmą karą grosiu su orkestru“, – sakė D.Dėdinskaitė. Ji yra daugelio respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) bei Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universiteto absolventė. Smuikininkės koncertų geografija aprėpia visą Europą ir JAV, joje užfiksuoti solo pasirodymai su orkestrais bei kamerinės muzikos programos.

„Klaipėdos kamerinis orkestras – tai vieta, kur truputį daugiau grožio, truputį daugiau laisvės ir truputį daugiau kūrybos. Džiaugiuosi čia būdama“, – teigė U.Petrauskaitė. Ji neseniai baigė studijas LMTA. Altininkė solo su orkestru pagrieš George'o Gershwino operos „Porgis ir Bessė“ fragmentus „It Ain't Necessarily So“ ir „Bess, You Is My Woman Now“. Pati Ugnė juos aranžavo altui ir orkestrui: „Tai mano pirmas aranžuotas kūrinys, todėl ypač mielas ir brangus.“

Gros A.Piazollą

„Jūra ir gamta mane visada inspiravo, o muzikuoti su gerais žmonėmis ir nuostabiems klausytojams visada buvo didelis malonumas. Džiaugiuosi, kad, be savo solinės veiklos, galiu būti ir šio orkestro dalimi,“ – sakė G.Pyšniakas. Respublikinių bei tarptautinių konkursų laureatas studijavo LMTA, Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete bei Vienos konservatorijoje. Jis dažnai pasirodo kaip solistas su Lietuvos ir užsienio orkestrais, atlieka daug kamerinės muzikos.

Pirmajam koncertui su Klaipėdos kameriniu orkestru Glebas pasirinko Ástoro  Piazzollos „Le Grand Tango“. „Būdamas 14 metų dalyvavau žymaus violončelininko Yo-Yo Ma meistriškumo kursuose, kurie vyko LMTA. Po jų pasikeitė mano požiūris į violončelę, pradėjau rimtai groti. Kai kursų metu Yo-Yo Ma paklausė, kokia muzika man patinka, prisipažinau, jog tango. Neilgai trukus gavau iš jo siuntinį su tango natomis, tarp jų buvo ir šis A.Piazollos kūrinys“, – pasakojo Glebas.

Berlyne – ovacijos

Šių puikių jaunosios kartos atlikėjų – Dalios, Ugnės ir Glebo – muzikavimas kolektyvo grojimui turėtų suteikti naujos energijos.

Naujas ir ryškus orkestro skambesys būsimame koncerte užpildys salės erdvę, interpretuojant Piotro Čaikovskio „Serenadą styginiams“. Ją orkestras prieš porą savaičių grojo Berlyno filharmonijoje, diriguojant maestro Davidui Geringui. Kūrinys buvo palydėtas stovinčios publikos aplodismentais.

Tikimasi, jog ir orkestro pasirodymas lapkričio 4 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje klaipėdiečiams suteiks daug įsimintinų akimirkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS