Jūrų muziejuje – L. Mažylio tarpukario kalėdinių atvirukų kolekcija | kl.lt

JŪRŲ MUZIEJUJE – L. MAŽYLIO TARPUKARIO KALĖDINIŲ ATVIRUKŲ KOLEKCIJA

  • 10

Lietuvos jūrų muziejaus centrinėje kasoje eksponuojama mokslininko, Europos Parlamento nario Liudo Mažylio tarpukario kalėdinių atvirukų kolekcija, pranešė muziejus.

Lankytojai, net neužeidami į muziejų ir neįsigydami bilieto, gali pamatyti 64 jautrios kolekcijos atvirukus. Jie apima didesnį nei 100 metų laikotarpį. Anksčiausias atvirukas datuotas 1918 metais, vėliausi – jau iš XXI amžiaus.

L. Mažylio surinkti įvairių laikų kalėdinės tematikos atvirukai liudija XX a. įsitvirtinusią tradiciją: sveikinti vieniems kitus ne tik dovanomis, bet ir paštu siunčiant atvirukus.

Su pašto plėtra paklausa teminiams atvirukams ėmė didėti, kartu plėtojosi ir jų gamyba bei įvairovė, ėmė nusistovėti tam tikra įvairius atvirukus vienijanti simbolika. Eglutė, sniegas, kalėdiniai papuošimai, angelai – vaizduojami visais laikotarpiais. Taip pat dažnai atsiranda ir kiti augalai, šventinio stalo vaizdai, žvėreliai.

Anot muziejaus, senesniuose atvirukuose dominuoja religinis turinys, o vėlesnio leidimo atvirukai jau pasižymi vaizdų įvairove. Užrašai ant atvirukų lietuviški, tačiau tik nedaugelis iš jų buvo spausdinami Lietuvoje, o daugiausiai – Vokietijoje bei Prancūzijoje. Tačiau kalėdinės spalvos bei siužetai įvairiose Europos valstybėse tarpukariu ne kažin kuo skyrėsi.

Sovietmečiu Kalėdų šventimas buvo draudžiamas, įsigalėjo sveikinimai su Naujaisiais metais. Tai rodo ir keletas eksponuojamų to laikotarpio atvirukų.

Atvirukai muziejuje bus eksponuojami iki sausio 8 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Tą \\\\\\...//////

bjaurasį pamatai ir nuotaika-0.___Matyt specijaliai tą lanz'koncerviai daro,nes jų devizas:-kuo blogiau,tuo geriau.

Ikyrejo .....

.... net prieš Naujus į spaudą lenda su "interviu" ......

Cha cha cha

Geriau fleškučiu vodkos kolekcija parodytu gal jau uzsikodaves
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS