Kaligrafijos ir rašto meno mokykla Klaipėdoje kviečia į parodą ir kūrybines dirbtuves | kl.lt

KALIGRAFIJOS IR RAŠTO MENO MOKYKLA KLAIPĖDOJE KVIEČIA Į PARODĄ IR KŪRYBINES DIRBTUVES

  • 0

Dailininko kaligrafo Algio Kliševičiaus atminimą Klaipėdoje puoselėjanti Kaligrafijos ir rašto meno mokykla besidominčius rašto menu kitą savaitę buria į gotiškojo šrifto kūrybines dirbtuves ir Suomijos kaligrafijos draugijos narių darbų parodą „Laiškai kaip brangakmeniai“, kurią galima apžiūrėti jau dabar.

Rašys gotiškuoju šriftu

Gotiškasis šriftas Europoje atsirado brandžiaisiais viduramžiais, maždaug XII a., ir buvo vienas ilgiausiai naudotų kaligrafinių bei spaudos šriftų Senajame žemyne. Bėgant šimtmečiams šis šriftas įgavo daugybę stilistinių atmainų (fraktura, švabachas, rotunda ir kt.), viena jų – gotiškąja tekstūra – buvo surinkta pirmoji spausdintinė knyga Europoje – Gutenbergo Biblija (XV a. vid.). Paskutinės spausdinto gotiškojo šrifto apraiškos sutinkamos XX a. 5 deš. Vokietijoje, o šiandien gotika vėl aktuali ir sparčiai populiarėjanti, kaligrafijos mėgėjų ir profesionalų rankose ji įgauna iki šiol nematytas stiliaus ir ekspresijos formas.

Gotiškojo šrifto kaligrafijos dirbtuvių dalyviai susipažins su kaligrafijos rašymo principais ir įrankiais, gotiškojo šrifto specifika, istorija, įgis jo rašymo pagrindus, patys išbandys mažųjų ir didžiųjų šio šrifto raidžių rašymą bei kaligrafinių kompozicijų kūrimą. Dirbtuvėse gotiškasis šriftas taip pat bus pristatytas paskaitos ir demonstracijos forma.

Užsiėmimus ves Linas Spurga (jaunesnysis) – kaligrafas, grafikos dizaineris ir Vilniaus dizaino kolegijos dėstytojas, bakalauro (2015) ir magistro (2017) laipsnius įgijęs Vilniaus dailės akademijos Grafikos katedroje. Kaligrafijos kūrybinėje praktikoje jis užsiima netradiciniu, eksperimentiniu rašymu, neįprastų įrankių naudojimu, domisi kaligrafijos istorija ir filosofija.

Suskaitmeninti kūrybinių dirbtuvių dalyvių darbai bus eksponuojami Kaligrafijos ir rašto meno mokyklos tinklalapyje ink4.art ir mokyklos socialinėse paskyrose internete.

Kūrybinių dirbtuvių dalyvių amžius – nuo 16 metų, pasiruošimas – pradedantieji ir jau turintys įgūdžių. Užsiėmimai nemokami, įrankiais ir medžiagomis aprūpins organizatoriai. Užsiėmimai vyks rugsėjo 20–24 dienomis Klaipėdos meno kiemo dirbtuvėse (Bažnyčių g. 4). Būtina išankstinė registracija e. paštu: ruta@ink4.art. Dalyvavimas galimas tik su galimybių pasu.

„Laiškai kaip brangakmeniai“

Nuo rugsėjo 15 d. iki spalio 8 d. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje (Herkaus Manto g. 25) galima apžiūrėti Suomijos kaligrafijos draugijos narių darbų parodą.

Suomijos kaligrafijos draugija pernai šventė 20-metį. Parodos tema „Laiškai kaip brangakmeniai“ buvo pasirinkta neatsitiktinai – norėta, kad ji vizualiai iliustruotų 20 kūrybinių metų, draugijos nariams savo kūriniuose nevaržomai naudojant skirtingas priemones, medžiagas, pasirenkant įvairiausias temas, motyvus. 20 kaligrafijos kūrinių, 10-ies jų autorių linkėjimai iš Suomijos laukia žiūrovų dėmesio Klaipėdoje.

Suomijos kaligrafijos draugija yra A.Kliševičiaus kaligrafijos ir rašto meno mokyklos partnerė. Draugijai vadovauja kaligrafė Pauliina Yliniitty. Anot jos, kaligrafija Suomijoje neturi itin gilių tradicijų dėl kelių priežasčių. Viena vertus, visi rašytiniai dokumentai Suomijoje, kurie datuojami viduramžiais, yra lotynų, švedų ir vokiečių kalbomis. Antra vertus, suomių rašymo įgūdžiai, rašto kultūra vystėsi gana lėtai dėl ekonominių priežasčių – galimybių mokytis neturėjo visi norintys. Tik 1921 m. Privalomojo ugdymo įstatymas veiksmingai įtraukė suomius į visuotinio raštingumo mokymą.

Kaligrafija kaip mokymosi disciplina pradėta dėstyti Suomijoje nuo 2011 m. Ją dėstė Londone gyvenantis tiek Skandinavijoje, tiek kitose šalyse žinomas kaligrafas Veiko Kespersaksas. Satakuntos universitetas buvo vienintelė aukštojo mokslo institucija Šiaurės šalyse, siūliusi profesionalias kaligrafijos studijas. Deja, nuo 2016 m. kaligrafija kaip disciplina šiame universitete nebedėstoma. Suomijos kaligrafijos draugija ėmėsi iniciatyvos gražinti kaligrafijos discipliną į formalaus ugdymo procesą. Jos iniciatyva 2020 m. buvo sudaryta darbo grupė, rengianti kaligrafijos studijų programą.

Parodą organizuoja prof. A.Kliševičiaus kaligrafijos ir rašto meno mokykla. Parodos idėjos autorės ir koordinatorės – Rūta Jakštonienė ir P.Yliniitty.

Prof. A.Kliševičiaus kaligafijos ir rašto meno mokyklos projektai yra Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus veiklos programos dalis.

GALERIJA

  • L. Spurga.
  • L.Spurgos kaligrafijos kūrinys.
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS