Klaipėdoje svečiuosis festivalis „Muzikos ruduo“: koncerte – netikėtas instrumentų derinys | kl.lt

KLAIPĖDOJE SVEČIUOSIS FESTIVALIS „MUZIKOS RUDUO“: KONCERTE – NETIKĖTAS INSTRUMENTŲ DERINYS

  • 0

Gruodžio viduryje Klaipėdoje svečiuosis vienas seniausių šalyje, nuo 1972 m. rengiamas šiuolaikinės lietuvių muzikos festivalis „Muzikos ruduo“. Į nekasdienių garsų kelionę Kultūros fabrike (Bangų g. 5 A) gruodžio 15 d. 19 val. leisis styginių kvartetas „Chordos“ ir šiuolaikinės trombono muzikos virtuozas Mike Svoboda. Derinys netikėtas – trombonas ir styginių kvartetas. Koncerte skambės lietuvių bei užsienio kompozitorių kūriniai, tarp kurių – ir pasaulinė premjera.

Atvyks trombono muzikos žvaigždė

Pernai 25-metį minėjęs „Chordos“ yra tarp ilgiausiai gyvuojančių nevalstybinių kolektyvų Lietuvoje. Nuo pat pirmųjų koncertinių programų išryškėjo styginių kvarteto kūrybinis tikslas – skleisti ir populiarinti naujausią lietuvių kompozitorių muziką, pristatyti svarbiausių pasaulio autorių kūrybą. Ketvirtį amžiaus išlaikęs šią savo misiją „Chordos“ tapo neatsiejama Lietuvos šiuolaikinės scenos dalimi, įkvėpimo šaltiniu ir publikai, ir jaunesnės kartos muzikams.

Vokietijoje gyvenantis amerikietis M. Svoboda – tikra šiuolaikinės muzikos legenda. Tarptautiniu mastu žinomas atlikėjas, dirigentas ir kompozitorius Lietuvoje lankysis jau nebe pirmąkart ir su mūsų šalies šiuolaikine muzika yra susipažinęs gerai – tiek čia, tiek Vokietijoje ar kitose šalyse jis yra atlikęs ne vieno lietuvių kompozitoriaus kūrinį.

Labiausiai M. Svoboda vertinamas būtent dėl novatoriško požiūrio į muzikos atlikimo meną, taip pat dėl šiuolaikinės muzikos trombonui sklaidos. Lemiamą įtaką jo kūrybinio kelio formavimuisi turėjo, kaip pats sakė, bendradarbiavimas su ikoniniu XX a. kompozitoriumi vokiečiu Karlheinzu Stockhausenu, taip pat su kitais žinomais šių dienų kūrėjais. Šiandien atlikėjas yra vienas iš pagrindinių K. Stockhauseno muzikos ir viso jo kūrybinio palikimo puoselėtojų pasaulyje.

Trombonininkas M. Svoboda. / S. Kopie nuotr.

Publikos laukia premjera

Festivalio „Muzikos ruduo“ vadovas ir vienas iš styginių kvarteto „Chordos“ įkūrėjų altininkas Robertas Bliškevičius pasakojo, kad Klaipėda, kaip vienas iš koncerto miestų, pasirinkta siekiant Vakarų Lietuvos publiką plačiau supažindinti su šiuolaikinės muzikos įvairove ir su mūsų šalies bei užsienio kūrėjais.

„Šiuolaikinė muzika atspindi tai, kuo visuomenės gyvena šiandien. Vis dar gajus stereotipas, kad tokia muzika yra nesuprantama ar sunkiai jos klausomasi. Tai yra klaidingas požiūris, nes dabarties muzika yra labai įvairi, o ir klausytis jos reikia visai kitaip nei klasikinės ar romantinės muzikos. Čia grožį rasime netikėtuose sąskambiuose, ieškodami asociacijų tarp garsų ir savo būsenos, sąsajos tarp kūrinio minties ir girdimos muzikos“, – sakė R. Bliškevičius.

Styginių kvartetas „Chordos“ ir M. Svoboda koncerte pristatys kompozitoriaus Mariaus Baranausko festivalio ir Lietuvos kompozitorių sąjungos užsakyto kūrinio premjerą. Šio kūrėjo muzika ypatingo susidomėjimo sulaukė dar 2004 m., kai jo simfoninė kompozicija „Kalbėjimas“ laimėjo trečiąją premiją Toru Takemitsu kompozicijos konkurse Japonijoje. Kaip apibūdino muzikologė Veronika Janatjeva, „kompozitorius ypač domisi tembru, siekdamas šį muzikinės kalbos parametrą savo kūriniuose iškelti į pirmąjį planą“.

Taip pat programoje skambės iš Rytų kultūroms būdingos ramybės muzikoje atpažįstamo Ramūno Motiekaičio kompozicija „Light on Light“. Jo kūryba užima tarsi rezistencinę poziciją naujojoje lietuvių muzikoje, renkasi intymų kalbėjimą užuominomis, kur svarbiau pats garsas, įsiklausymas į jį. Pasak autoriaus, „tam gali padėti tyla, kaip didžiausią krūvį turinti potencija“.

Ir šiuolaikinės muzikos klasikai

Be mūsų šalies autorių, publika išgirs ir didžiųjų Europos šiuolaikinės muzikos klasikų kūrybą. Muzikantai atliks M. Svobodai parašytą britų kompozitoriaus Benedicto Masono kūrinį „Trombonas ir styginių kvartetas“. Šio kompozitoriaus kūriniai Lietuvoje atliekami ypač retai, tačiau jo kūryba žavi visą pasaulį. Ypač didelį dėmesį kūrėjas prikaustė savo ciklu „Muzika koncertų salėms“. Kaip galima suprasti iš pavadinimo, kūriniai buvo specialiai sukurti skirtingų šalių koncertinėms erdvėms, atskleidžiant jų architektūrą ir akustiką.

„Muzikoje mane labiausiai žavi, kokia svarbi ekspresijai, meninei įtampai ir konfliktui yra atskirų elementų logika bei jų išsidėstymas. Lyg filme – kadras seka kadrą, nors žiūrovai to net nepastebi“, – leidiniui „The Guardian“ yra sakęs kompozitorius.

Programoje suskambės ir jau minėto vokiečių kompozitoriaus K. Stockhauseno kūrinys „Zodiakas“ (M. Svobodos aranžuotė styginių kvartetui ir trombonui). Šis kompozitorius nuo XX a. 6-ojo dešimtmečio darė stiprią įtaką visos Europos muzikos, ypač elektroninės, formavimuisi.

Prestižinė muzikos įrašų leidybos kompanija „Deutsche Grammophon“ kompozitorių pristatė taip: „K. Stockhausenas yra vienas kontroversiškiausių moderniosios muzikos figūrų. 6–7 dešimtmečiais jis buvo pokario kartos inicijuoto muzikos kūrybos lūžio epicentre, o 8-ajame dešimtmetyje tapo kultiniu kūrėju, traukusiu klausytojus. Jo atsidavimas avangardinės muzikos estetikai ir religiniam misticizmui iki šių dienų sukelia stiprų klausytojų atsaką.“

Ši programa, pasak R. Bliškevičiaus, neabejotinai bus įdomus potyris publikai: „Festivalis, kuris iki šiol buvo skirtas tik lietuvių kompozitorių kūrybos pristatymui, pasipildo nauja kryptimi – tarptautine programa, kurioje šalia mūsų autorių kūrinių atsiranda ir pasaulio muzika. Džiaugiamės šį „Muzikos rudens“ etapą galėdami pradėti būtent nuo tokio koncerto.“

Bilietus į gruodžio 15 d. 19 val. Klaipėdos kultūros fabrike vyksiantį koncertą platina kakava.lt.

GALERIJA

  • Klaipėdoje svečiuosis festivalis „Muzikos ruduo“: koncerte – netikėtas instrumentų derinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS