Klaipėdos galerijoje – jungtinė tapybos, grafikos ir skulptūrinės formos paroda „3“ | kl.lt

KLAIPĖDOS GALERIJOJE – JUNGTINĖ TAPYBOS, GRAFIKOS IR SKULPTŪRINĖS FORMOS PARODA „3“

  • 0

Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) Klaipėdos skyriaus galerijoje šį penktadienį, 17 val., lankytojams duris atvers Rūtos Eidukaitytės, Aušros Jasiukevičiūtės ir Daivos Kairevičiūtės kūrinių paroda „3“.

Tapyba, grafika ir formos menas

Trys moterys menininkės pristatys ekspoziciją-kolekciją, kuri atstovauja trims vaizduojamojo meno sritims – tapybai, grafikai ir skulptūrai. R. Eidukaitytė ir D. Kairevičiūtė rodys tapybą ir grafiką, skulptorė A. Jasiukevičiūtė – mažosios formos skulptūras.

Visos menininkės atstovauja kitokiam požiūriui į šiuolaikinį meną – joms svarbu priminti žmogiškos būties sudėtingumą, poetinio mąstymo būtinybę, kreipiant dėmesį į šiuolaikinio žmogaus gilesnius poreikius, o ne vien į dabar ypač akcentuojamą socialinės kritikos paradigmą ar visuomeniškumą.

Autentiškumas ir moters gyvenimo savastis autorėms rūpi labiau nei socialiai angažuotos moters aktyvizmas ar gyvenimo „išorėje“ pozicija. Nebijodamos būti savimi, jos kreipia dėmesį į archajinį, pirmapradį santykį su savimi ir aplinka, siekdamos apie tai kalbėti ir savo kūryba priminti apie „šiuolaikybėje“ pasimetusią žmogaus esmę. Menininkių kūrybai nebūtini jokie specialieji efektai – užtenka vizualios, jau tūkstantmečius žmonijos naudojamos „vaizduojamosios kalbos“, kurią autorės yra puikiai įvaldžiusios. Tikslas – prisibelsti, pasiųsti žinutę į kuo platesnės bendruomenės protus ir širdis, sukelti veikiau nuostabą, nei ilgiau užlaikyti prie įmantraus, konceptualizuoto teksto, kuris dažnai klaidina.

Santūri, solidi ekspozicija... Ir to pakanka.

Kasmet kuria Paryžiuje

Tapytoja R. Eidukaitytė (gim. 1977 m.) mokėsi Vilniaus M.K.Čiurlionio menų gimnazijoje, vėliau Vilniaus dailės akademijoje (VDA) baigė bakalauro ir magistro studijas.

Galerijos „Ra“ Vilniuje savininkė organizuoja parodas ir plenerus, LDS narė. Jos kūrinių yra įsigiję Lietuvos mokslų akademija, Kauno žydų muziejus, privatūs kolekcininkai Lietuvoje, Norvegijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir kitur.

2014 m. ji tapo A. Gudaičio premijos laureate. Nuo 1999 m. surengė daugiau nei 30 personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje, apie 40-ies jungtinių parodų dalyvė Lietuvoje, Rumunijoje, Šiaurės Makedonijoje, Latvijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Bulgarijoje, Sakartvele, Rusijoje, Baltarusijoje.

Nuo 2015-ųjų kasmet gyvena ir kuria meno rezidencijoje „Cite Internationale Des Arts“ Paryžiuje.

Skulptūros meno entuziastė

Viduriniosios kartos menininkė A. Jasiukevičiūtė (gim. 1973 m.) – skulptūros meno entuziastė, besidominti visomis šio meno apraiškomis, rūšimis ir porūšiais.

1997 m. baigė tapybos bakalauro studijas, 2000 m. – kamerinės skulptūros magistrantūros studijas. Nuo 2015 m. yra LDS narė. Buvo Vilniaus skulptorių sekcijos pirmininkė. Dirbo įvairiose meno kūrėjo statuso ir menininkų socialinės apsaugos komisijose Kultūros ministerijoje. Nuo 2020 m. – Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjungos Edouardo François André klubo narė ir VDA Grafinio dizaino katedros lektorė.

Surengė keturias personalines parodas, iš kurių viena įvyko rezidencijoje Paryžiuje. Aktyviai dalyvauja jungtinėse meno parodose Lietuvoje ir užsienyje, aplinkos ir žemės meno projektuose, plenerų metu yra sukūrusi darbų viešose erdvėse Lietuvoje, Prancūzijoje ir Didžiojoje Britanijoje. 2020 m. jai Lietuvos kultūros tarybos skirta stipendija projektui „Pokalbiai su Aleksandra Kašuba. Protas žvelgia pats į save”. Yra parašiusi kelias publikacijas apie parodas, paminklus ir aplinkos, žemės meno problematikos klausimais.

Grafikė, tapytoja, fotografė

D. Kairevičiūtė (gim. 1971 m.) – grafikė, tapytoja, fotografė. 1996 m. baigė VDA, grafikos magistrė. Nuo 2002 m. – LDS narė. Nuo 2019 m. – Lietuvos fotomenininkų sąjungos narė. Surengė 18 autorinių grafikos ir fotografijos parodų. Yra gavusi penkias Kultūros tarybos stipendijas. Aktyviai dalyvauja Lietuvos ir tarptautiniuose pleneruose, jungtinėse meno parodose.

Menininkė savo kūriniuose negatyvo principu kuriamose figūrose talpina tiek estetiškojo „dieviškojo“, tiek „chtoniškojo-demoniškojo“ pasaulio elementus. Žaidimas alegorijomis yra esminis jos kūrybos variklis.

Parodos atidarymo metu skambės autorinės dainos, kurias atliks R. Eidukaitytė ir Sigitas Kubilis.

Paroda „3“ Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) lankytojų lauks iki 2022 m. sausio 8 d.

GALERIJA

  • A. Jasiukevičiūtė. Moliūgėliai ir kriaušė. Iš ciklo „Aušros daržas“. 2021. Sidabruota bronza, pusbrangiai akmenys, h 11, 14, 15 cm.
  • R. Eidukaitytė. Varnos. 2021. Drobė, aliejus, 70 X 50 cm.
  • D. Kairevičiūtė. Lotosas. 2021. Piešinys, skaitmeninis atspaudas.
  • R. Eidukaitytė. Muzikinė dėžutė. 2021. Drobė, aliejus, 70 X 50 cm.
Klaipėdos galerijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS