Klaipėdos knygų mugė: pasiduok traukai! | kl.lt

KLAIPĖDOS KNYGŲ MUGĖ: PASIDUOK TRAUKAI!

  • 1

Spalio 1 d. prasidės VIII Klaipėdos knygų mugė, kuri kvies pasiduoti nenumaldomai žmonių, kultūros ir knygų traukai. Knygų mugės lankytojų laukia daugiau nei 80 skirtingų renginių – naujų knygų pristatymai, diskusijos, susitikimai, koncertai, performatyviosios poezijos vakarai, parodos ir edukaciniai užsiėmimai.

Šių metų kultūros festivalis įgavo tarptautiškumo atspalvių. Klaipėdos knygų mugė sulauks rašytojų, kūrėjų ir edukatorių iš užsienio. Ypatingu traukos objektu turėtų tapti kultūriniai-literatūriniai duetai. Muzikos smagurių laukia nuostabi dovana – išskirtinio garso audiotekos atidarymas. Ištikimieji Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos skaitytojai bus kviečiami kartu paminėti bibliotekos 70-metį.

Unikalūs duetai

Knygų mugės metu lankytojams bus pristatyti unikalūs literatūriniai-kultūriniai duetai, kuriuose susitiks žymūs kūrėjai ir jiems oponuojančios ryškios kultūrinės erdvės asmenybės. Laukia susitikimas su rašytoju Valdu Papieviu ir literatūros istoriku Dariumi Kuoliu. Jie kalbės apie dviejų kultūrų – lietuvių ir prancūzų – skirtumus ir panašumus ir kaip tai atsispindi rašytojo kasdienybėje bei kūryboje.

Tomas Venclova ir Vygantas Vareikis diskutuos istorinių romanų tematika. Pokalbis su Sauliumi Tomu Kondrotu ir Sondra Simana nuves prie to, kas yra už rašymo ribos, kokios situacijos ir veikėjai sukuriami logiškai ir kaip jie toliau gyvena alogišku būdu – atskilę nuo juos sukūrusios žmogaus sąmonės.

Aktorių duetas – Giedrius Savickas ir Darius Meškauskas nuteiks tiesiam ir atviram pokalbiui apie teatro scenos ir kasdienio buvimo kaitą, apie tai, kas dažnai lieka tarp eilučių.

Kristinos Sadauskienės moderuojamas duetas su Migle Anušauskaite ir Akvile Naudžiūniene pristatys egodukumentikos žanrą ir jo specifiką: kaip dienoraščiai ar autobiografijos tampa viešais tekstais, kiek tokie tekstai yra patikimi kaip laikmečio realijų atspindys ir kodėl juos svarbu skaityti.

Elena Selena ir Rasa Jančiauskaitė dalysis mintimis apie kūrybinį kelią į vaikų literatūrą bei pripažinimą užsienio šalyse. Berta Tilmantaitė ir Agnė Bukartaitė kalbės apie žurnalistikos subtilybes, aptardamos dabartinę medijų situaciją ir bandydamos prognozuoti jos ateitį.

Duetų erdvėje taip pat vyks specialus renginys, skirtas Leonido Donskiio atminimui. Prisiminimais dalysis filosofas, kultūros teoretikas, antropologas Gintautas Mažeikis, rašytojas Sergejus Kanovičius, istorikas Alvydas Nikžentaitis ir Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius, dailininkas, filosofas Arūnas Gelūnas. Renginį ves žurnalistas Rytis Zemkauskas.

Tarptautiniai svečiai

Dalis knygų mugės dalyvių – rašytojai, menininkai, kiti kūrėjai – yra iš kitų pasaulio šalių. Pirmiausia tai lietuviai, kuriantys svetur: rašytojas, prozininkas V. Papievis ir erdvinių knygų kūrėja E. Selena iš Prancūzijos, ilgai JAV gyvenęs ir į Lietuvą grįžęs poetas, publicistas, vertėjas, literatūros tyrinėtojas, profesorius T. Venclova, Briuselyje gyvenusi dailininkė Lina Mumgaudytė.

Mugės metu bus pristatomi animacinių filmų režisierės Urtės Oettinger iš Danijos kurti filmai. Nuotoliniu būdu prisijungs ir savo knygą pristatys lietuviškų šaknų turintis vokiečių rašytojas Martinas Baltscheitas. Šiuo metu JAV gyvenantis rašytojas, fotografas S. T. Kondrotas į duetų susitikimą jungsis irgi nuotoliniu būdu.

Erdvinių knygų iliustratoriai Dario Cestaro iš Italijos ir Philippe Ug iš Prancūzijos mugės metu pristatys savo kūrybą, dalysis žiniomis, supažindins su įvairiomis „pop-up“ knygų kūrimo technikomis bei ves užsiėmimus vaikams ir jaunimui.

Tarptautinių svečių Klaipėdos knygų mugė sulauks ir pirmą renginio dieną vyksiančioje specialistų diskusijoje – nuotoliniu būdu prisijungs bibliotekininkai iš Danijos ir Suomijos, kurie dalysis savo patirtimi šiuo sudėtingu laikotarpiu.

Edukacijų erdvėje

Vaikų literatūros erdvėje mažiausių mugės lankytojų lauks Martin Baltcheit knygos „Apie lapiną, kuris pametė protą“ pristatymas, kelionė į Afriką, susitikimas su Kotryna Zyle bei sugrįžimas į Hogvartsą kartu su Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos savanoriais Sidu ir Paulina.

Gerlacho palėpėje įsikūrusioje Jaunimo erdvėje vyks susitikimai su Šarūnu Dignaičiu, Migle Anušauskaite, Jonu Mindaugu Urbonu, Indre Valantinaite. Kiekvieną dieną ten užbaigs DJ Alberto muzika.

Edukacijų erdvėje kasdien vyks kūrybiniai knygų ir personažų kūrimo užsiėmimai.

Veiks audioteka

Knygų mugės lankytojams pirmiesiems bus pristatyta bibliotekos naujovė – audioteka. Joje kiekvienas galės išbandyti aukščiausios kokybės „high–end“ garso įrangą – „Reed“ patefoną – ir susipažinti su išskirtine vinilo plokštelių kolekcija.

Knygų mugės metu čia pasirodys Danielius Rusys, Ernestas Noreika, Mindaugas Valiukas, vinilais gros DJ Vladas. Nėrius Pečiūra savo penktąją knygą „Egzistencija underground'e“ pristatys išskirtinai tik Klaipėdos knygų mugėje. Originaliu DIY būdu išleistos knygos sutiktuvės vyks ekspresyvia koncerto forma.

Audioteka – kaip muzikos gerbėjų klubas – veiks ir po Klaipėdos knygų mugės. Jame vyks muzikos vakarai, perklausos, diskusijos, edukacijos moksleiviams ir kiti gilesnio muzikos pajautimo užsiėmimai.

Bibliotekai – 70 metų

VIII Klaipėdos knygų mugė ypatinga ne tik renginių gausa, bet ir minimu I. Simonaitytės bibliotekos 70-mečiu. Šia proga biblioteka išleido ir pirmąją knygų mugės dieną pristatys net dvi knygas: Jurgos Bardauskienės „Kultūros palikimo beieškant: Klaipėdos biblioteka 1920–1945 metais“ ir Juozo Šikšnelio „Septyni dešimtmečiai kaitos ir pastovumo: Klaipėdos Ievos Simonaitytės biblioteka 1950–2020 metais“.

Spalio 1–3 dienomis visi klaipėdiečiai kviečiami pasiduoti kūrybos, pažinimo, atradimų, bendravimo traukai. VIII Klaipėdos knygų mugė vyks Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje (Herkaus Manto g. 25). Daugiau informacijos apie mugės renginius galima rasti Knygų mugės interneto puslapyje www.kkm.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

AK

Programa žaižaruoja šiek tiek, šaunuoliai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS