Klaipėdos koncertų salė pasitinka 15-ąjį gimtadienį | kl.lt

KLAIPĖDOS KONCERTŲ SALĖ PASITINKA 15-ĄJĮ GIMTADIENĮ

  • 0

2005 m. balandžio 1 d. profesionalaus scenos meno koncertinė įstaiga Vakarų Lietuvoje Klaipėdos koncertų salė atvėrė duris meno mylėtojamas. Per 15 veiklos metų įstaiga įleido šaknis į Klaipėdos miesto kultūrinį gyvenimą: per metus surengia daugiau nei 380 renginių, siekdama patenkinti net reikliausių klausytojų kultūrinius poreikius.

Koncertų salė yra bene vienintelė tokia įstaiga vakarų Lietuvoje, kuri nuolatos pristato klaipėdiečiams tiek savo ir kitų Lietuvos bei užsienio kolektyvų, solistų ir dirigentų koncertinę veiklą.

„Stengiamės pristatyti geriausių Lietuvos ir užsienio atlikėjų koncertus, kad klaipėdiečiai savo mieste niekur neišvykdami galėtų plėsti kultūrinį akiratį, tenkinti meninius poreikius. Mūsų tikslas yra parodyti pačias įdomiausias, profesionaliausias, vertingiausias akademines menines programas“, – tikslus pabrėžė Klaipėdos koncertų salės pavaduotoja kultūrinei veiklai Loreta Narvilaitė.

Koncertų salės organizuojami festivaliai „Permainų muzika“, „Salve musica“, „Klaipėdos muzikos pavasaris“, „Klaipėdos karilionos festivalis“ ir Vasaros koncertų ciklas 15-ame sezone bus gausūs naujų projektų ir muzikinių programų, kompozitorių kūrinių premjerų, pasaulinio lygio užsienio atlikėjų ir kitų staigmenų. 

Sezoną atidarys „Permainų muzika”

„Permainų muzika“ – tai šiuolaikinės klasikinės muzikos festivalis, pristatantis geriausią muziką, sukurtą XX–XXI a.

„Tai yra geriausia muzika, kuri buvo sukurta XX-XXI a. ir jau įėjo į muzikos istoriją, lėmė permainas joje. Šiuo festivaliu siekiame skatinti klaipėdiečius susipažinti ir pamilti šiuolaikinę akademinę muziką“, – pasakojo L. Narvilaitė.

Tai yra geriausia muzika, kuri buvo sukurta XX-XXI a. ir jau įėjo į muzikos istoriją, lėmė permainas joje.

Kaip ir visų ankstesnių, taip ir šiųmetinio festivalio koncepcija išliks ta pati – publikai pristatyti geriausią šiuolaikinę akademinę muziką. 15–oje „Permainų muzikoje“, kuri startuos rugsėjo 20 d., klausytojai išgirs jau gerai pažįstamų kompozitorių kūrinių premjeras. Nė vienas „Permainų muzikos“ festivalis neapsieina be Klaipėdos ir Lietuvos kolektyvų.

Festivalio publika ne kartą scenoje išvys Klaipėdos kamerinį orkestrą, kuris yra vienas jauniausių ir dinamiškiausių tarp profesionalių Lietuvos kamerinių orkestrų. Orkestras visais keturiais metų laikais aktyviai dalyvauja uostamiesčio muzikinio gyvenimo epicentre, diegia vis naujas muzikos kultūros tradicijas. Dar didesnį postūmį profesionalumo ir modernumo link orkestrui suteikia meno vadovas violončelininkas 2019 m. kultūros magistras Mindaugas Bačkus.

Klausytojai mėgstantys sodrią ir turtingą choro muziką klausysis Klaipėdos choro „Aukuras“ koncerto. Choras ir jo meno vadovas Alfonsas Vildžiūnas yra aktyvus Klaipėdos muzikinio gyvenimo dalyvis. Įvairių epochų ir stilių bažnytinė bei pasaulietinė muzika, džiazo kompozicijos, spiričiuelų aranžuotės, artistiškumas, demokratiškas repertuaras chorui pelno dideles publikos simpatijas.

Taip pat „Permainų muzikos“ festivalyje svečiuosis Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas ), Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Modestas Barkauskas), choras „Jauna muzika“ (meno vadovas Vaclovas Augustinas) ir kiti atlikėjai.

Festivalyje netrūks ir staigmenų. Organizatoriai atskleidė paslaptį, kad šiemet Koncertų salėje pasirodys grupės, kurių pavadininimai yra žinomi melomanams visame pasaulyje. Viena iš jų – vieninteliam koncertui Klaipėdoje atvykstanti garsi Niujorko mušamųjų instrumentų grupė „Sō Percussion“. Ji žada įkvėpti klausytojus tiek savo atlikimo precizika, tiek kūrybine netvarka scenoje. Taip pat Koncertų salės scenoje siautės ir belgų grupė „Het Collectief“, taip pat paruošusi intriguojančią programą.

Šiemet Koncertų salėje pasirodys grupės, kurių pavadininimai yra žinomi melomanams visame pasaulyje.

„Unikalūs kolektyvai suteikia klaipėdiečiams galimybę plėsti akiratį, o taip pat maloniai praleisti vakarus, emociškai pasikrauti, pasisemti geros energijos, kurią suteikia būtent šiuolaikinė akademinė muzika“, – akcentavo L. Narvilaitė.

Prieš didžiąsias žiemos šventes – „Salve musica“

Šventinės klasikos festivalyje „Salve musica“ klausytojai turės galimybę pasimėgauti visiems gerai žinomais ir mėgastamais, laiko patikrintais klasikiniais kūriniais. Kaip sako festivalio organizatoriai, koncertų programomis siekiama perteikti prasmingo šv. Kalėdų  laukimo jausmą, sukurti šventinę nuotaiką. 

„15-ame „Salve musica“ sezone, žinoma, bus ir šiuolaikinės klasikos autorių, tokių kaip Argentinos tango kompozitoriaus Ástoro Piazzolla‘os, kūrinių. Išgirsime ir du unikalius vyrų vokalinius kolektyvus. Į Koncertų salę jau antrą kartą atvyks vyrų vokalinis sekstetas iš Didžiosios Britanijos, kuris dainuoja net pačiai karalienei Elžbietai II“, –  atskleidė L. Narvilaitė.

Festivalio organizatoriai publikai pateiks dar vieną siurprizą. Pirmą kartą Koncertų salėje originalią senosios ir šiuolaikinės improvizacinės muzikos programą pristatys Grigališkojo choralo atlikėjai ir šiuolaikinės perkusijos grupė iš Rygos.

„Salve musica“ scenoje pasirodys ir klaipėdiečiams puikiai pažįstamas varinių pučiamųjų ansamblis, Klaipėdos brass kvintetas, vadovaujamas meno vadovo trimitininko Sigito Petrulio. Ansamblis jau tris dešimtmečius yra neatsiejama uostamiesčio kultūros panoramos dalimi. Jis yra visų Klaipėdos koncertų salės, įvairių festivalių, miesto renginių ir švenčių dalyvis.

Seniausias klasikinės muzikos festivalis  – „Klaipėdos muzikos pavasaris“

15-ąjį koncertinį sezoną pasitiks ir 45-asis „Klaipėdos muzikos pavasario“ festivalis. Lietuvos nacionalinės filharmonijos inicijuoto festivalio organizavimą nuo 2005 metų perėmė Klaipėdos koncertų salė. Kasmet „Klaipėdos muzikos pavasaryje“ vyksta didelės apimties renginiai, stambios formos projektų ir tokių kolektyvų, kaip simfoninių, kamerinių orkestrų, chorų, bei koncertinių operos atlikimų pristatymas Klaipėdos publikai.

„Jubiliejiniame, 45-ajame, „Klaipėdos muzikos pavasario” festivalyje laukiame atvykstant ypatingo meistriškumo simfoninio kolektyvo iš užsienio. Norime sudaryti klaipėdiečiams išskirtinę galimybę savo mieste išgirsti pasaulinio lygio orkestro atliekamą muziką. Taip pat labai laukiame atvykstant Rygos Operos ir Baleto Teatro Simfoninio orkestro ir solistų“, – teigė L. Narvilaitė.

Be užsienio atlikėjų Koncetrų salės scenoje išvysime ir išgirsime Lietuvos Nacionalinį sSimfoninį orkestrą (meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas), Klaipėdos kamerinį orkestrą (meno vadovas Mindaugas Bačkus), Šv. Kristoforo kamerinį orkestrą (meno vadovas ir dirigentas Modestas Barkauskas) ir kitus kolektyvus. Į festivalio programą įtrauktas ir smagus koncertas visai šeimai „Trimito miestas“.

Išskirtinė varpų muzika „Klaipėdos kariliono festivalyje“

„Klaipėdos kariliono festivalis“ – vienas jauniausių festivalių, kuriuos rengia Koncertų salė. Eilę metų šv. Joninių dieną rengiamas tradicinis „Varpų muzikos koncertas“ 2014 m. išaugo į vienos dienos kariliono festivalį. Birželio 24-ąją rengiami 4 festivalio koncertai skirti unikaliam ir galingam varpų instrumentui garsinti.

„Šiuo festivaliu siekiame, kad klaipėdienčiai susipažintų, dar geriau išgirstų ir pamiltų tą savotišką miesto balsą Klaipėdos karilioną. Kaip žinia, visi trys didelieji Lietuvos miestai – Vilnius, Kaunas ir Klaipėda – turi karilionus, bet mes esame pirmieji, kurie pradėjome rengti Kariliono festivalius. Koncertų salės priedermė – plėsti žinomumą apie šį instrumentą, o tam puikiai tarnauja „Klaipėdos kariliono festivalis“, – sakė L. Narvilaitė.

Šiuo festivaliu siekiame, kad klaipėdienčiai susipažintų, dar geriau išgirstų ir pamiltų tą savotišką miesto balsą Klaipėdos karilioną.

Šiame festivalyje karilionas skamba ne tik solo, bet yra jungiamas ir su kitais muzikos instrumentais, chorais ar orkestrais. Kaip pasakoja festivalio organizatoriai, būdamas specifiniu instrumentu karilionas neturi plataus originalaus repertuaro, todėl jam specialiai rašomi nauji lietuvių kompozitorių kūriniai. 7-ajame „Klaipėdos kariliono festivalyje“  klausytojai išgirs naujas muzikines programas, kurias atliks profesionaliūs karilionieriai iš Lietuvos ir užsienio šalių.

Lengvesnio turinio koncertai „Vasaros koncertų cikle“

Dešimtą kartą rengiamas koncertų ciklas tarp kitų Koncertų salės festivalių išsiskiria savo forma. Esant palankioms oro sąlygoms, vasaros vakarais koncertai rengiami prie Koncertų salės esančio parko estradoje. Koncertai, kurie dažnai ištrina ribas tarp klasikinės, džiazo ir profesionalios lengvosios muzikos, skirti įvairialypei auditorijai.

„Įstaigos veiklos pradžioje koncertinį sezoną baigdavome birželio mėnesį, tačiau pajutome poreikį, kad ir vasarą vyktų klasikinės muzikos koncertai. Suprantama, juk tada gali patirti tikrą muzikos klausymo malonumą ir smagiai praleisti laiką atvirame ore, žaliuojančios gamtos prieglobstyje“, – dalijosi mintimis L. Narvilaitė.

Šiemet festivalio organizatoriai žada nustebinti vasarojančią publiką dar nematytais muzikiniais projektais.

15-ojo Klaipėdos koncertų salės sezono svarbiausias akcentas – balandžio 1-ąją įvyksiantis iškilmingas šventinis koncertas, kuriame publikos taip pat laukia ypatingi siurprizai.

Daugiau informacijos: www.koncertusale.lt

GALERIJA

  • Klaipėdos koncertų salė pasitinka 15-ąjį gimtadienį
  • Klaipėdos koncertų salė pasitinka 15-ąjį gimtadienį
  • Klaipėdos koncertų salė pasitinka 15-ąjį gimtadienį
Klaipėdos koncertų salės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS