Klaipėdos koncertų salės „Skambantys miestai“ – chorinės muzikos kelionė | kl.lt

KLAIPĖDOS KONCERTŲ SALĖS „SKAMBANTYS MIESTAI“ – CHORINĖS MUZIKOS KELIONĖ

  • 1

Chorinės muzikos programa pratęs Klaipėdos koncertų salės pavasario repertuarą. Šįkart Alfonso Vildžiūno vadovaujamas Klaipėdos choras „Aukuras“ paklus dirigento Egidijaus Kavecko mostams – skambės žinomų lietuvių kompozitorių kūriniai. Programa „Skambantys miestai“ klausytojus pasieks internetu gegužės 5 d. 18.30 val.

Vienas profesionaliausių jaunosios kartos lietuvių choro dirigentų, diriguosiančių šią programą, E.Kaveckas savo kelią pasirinko mokydamasis Klaipėdos S.Šimkaus konservatorijoje. Šiuo metu profesinę veiklą jis sieja su Vilniumi: jis yra choro „Bel Canto“, kuriam vadovauja, jis taip pat yra valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ dirigentas. „Tikiu, kad tik nušlifuoti deimantai šviečia skaisčiausiai“, – atsakingai į kiekvieną ruošiamą kūrinį žiūri E.Kaveckas. Kalbėdamas apie šio koncerto programą, jis sakė, kad visos kompozicijos puikios, jau patikrintos laiko, bet ne taip dažnai skambančios, tad labai džiaugiasi kartu su choru „Aukuras“ galėdamas jas materializuoti.

Aktyvus uostamiesčio muzikinio gyvenimo dalyvis Klaipėdos choras „Aukuras“ vertinamas už turtingą ir sodrų choro skambesį, gerą intonaciją bei dėmesį moderniems kūriniams, kuriuos jis atlieka su dideliu entuziazmu. Choras daug dėmesio skiria ir lietuviškam repertuarui, pavyzdys – ir šis koncertas.

Pasak E.Kavecko, šios programos sumanymas „gimė intuityviai, gal net iš pasąmonės – laisvės“ ir kviečia pakeliauti. Pirmiausia, įvairiomis transporto priemonėmis po įvairiausius pasaulio miestus. „Viskas čia turi perkeltinę prasmę. Kelionė – tarsi gyvenimas ir judėjimas su labiau įsimintinomis stotelėmis“, – sakė kūrinio „Miestai“ / „Cities” autorius Donatas Zakaras. Po kelionių norisi grįžti namo: tai simbolizuoja kūrinio pabaigoje nuskambanti Juozo Gudavičiaus kūrinio „Kur giria žaliuoja“ citata.

Su šia kompozicija gražiai koreliuoja ir Ramintos Šerkšnytės trijų dalių kūrinys „Aurei Regina Caeli“. „Jame susipina savitas kompozitorės neoromantiškasis kūrybos pradas su viduramžiams būdingomis muzikos išraiškos priemonėmis,“ – sakė dirigentas E.Kaveckas. Pati kompozitorė teigė kad „puikūs M.K.Arbievijaus eilėraščiai apie Mariją Magdalietę ir Mergelę Mariją bei sakralumo ilgesys paskatino atsigręžti į bažnytinės muzikos tradiciją ir savaip „rekonstruoti“ kai kuriuos viduramžių bažnytinės muzikos bruožus“.

Trečiasis programos kūrinys – D.Zakaro „Laiškai Sofijai“, kurtas specialiai Mikalojaus Konstantino Čiurlionio mirties šimtmečiui. 2011 m. lietuvių kompozitoriai rašė muziką, įkvėpti didžiojo kūrėjo palikimo. D.Zakaras savo kūrinyje leido suskambėti tekstams iš M.K.Čiurlionio laiškų žmonai Sofijai.

Koncertą „Skambantys miestai“ galima bus nemokamai stebėti internetu Klaipėdos koncertų salės „Facebook „arba „YouTube“ platformose.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Internetu

ne tas..Bet reikės pažiūrėt. Gal greitai bus galima bent atšilus orams, mieste rasti štai tokį koncertą?Pasiilgau vertų renginių iki neįmanomumo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS