Klaipėdos miesto „Padėkos kaukės“ teatralams bus įteiktos virtualiai | kl.lt

KLAIPĖDOS MIESTO „PADĖKOS KAUKĖS“ TEATRALAMS BUS ĮTEIKTOS VIRTUALIAI

  • 0

Trimis „Padėkos kaukėmis” Klaipėdos miestas šį penktadienį, Tarptautinės teatro dienos išvakarėse, apdovanos sėkmingiausiai 2020-aiaisiais uostamiestyje kūrusius teatralus ir pagerbs juos už nuopelnus menui. Jau antrus metus iš eilės tradicinė Klaipėdos miesto „Padėkos kaukių“ įteikimo ceremonija vyks virtualioje erdvėje.

Simbolinis skrydis pajūriu

Išsiilgę teatro scenos artistai, šokėjai, aktoriai ir kūrybinė šventės organizatorių komanda susitelkė į filmavimo darbus, kurie nors trumpam suteikė džiaugsmo vėl aplankyti išsiilgtą sceną.

Šiemetės ceremonijos organizatorius įkvėpė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatytas spektaklis „Skrajojantis olandas“, todėl šiemet „Padėkos kaukių“ kurjeriu tapo teatro orkestro muzikantas, parasparnininkas Irmantas Pazdrazdys, skraidinęs „kaukes“ virš pajūrio, miškų, miesto erdvių. pToks simbolinis skrydis per praėjusius metus ir vaizdinga apžvalga iš paukščio skrydžio, kas pernai nuveikta uostamiesčio teatruose.

Renginio svečias iš Vilniaus – režisierius Oskaras Koršunovas, atvykęs į Klaipėdą, dalijosi mintimis ir palinkėjimais, kuriuos teatralai ir publika išgirs ir pamatys šįvakar vyksiančioje virtualioje apdovanojimų ceremonijoje.

Renginyje dalyvaus Klaipėdos teatralai ir svečiai iš sostinės, dovanosiantys scenos kolegoms ir miestiečiams savo meninius pasirodymus ir sveikinimus.

Solistė J. Grikšienė. (O. Kasabovos nuotr.)

Miesto dėkingumo ženklas

Už reikšmingiausius praėjusių 2020 metų teatro darbus uostamiestyje bus įteiktos trys „Padėkos kaukės“. Dailininko Vido Bizausko sukurtos „Padėkos kaukės“ – juvelyrikos meno miniatiūros iš sidabro, puoštos auksu ir brangakmeniais. Tai miesto apdovanojimas, nuo 2005-ųjų teikiamas už Klaipėdoje kuriančių teatralų pasiekimus, ryškiausius teatrinio gyvenimo įvykius.

„Padėkos kaukių“ nominantus ir laureatus išrinko specialiai suburta komisija: režisierius, teatro meno pedagogas Ramūnas Kaubrys, menotyrininkė, kultūros vadybininkė Goda Giedraitytė, teatrologė Jūratė Grigaitienė, kultūros žurnalistė, teatrologė Rita Bočiulytė, kultūros vadybininkas, choreografas Arūnas Peštenis, muzikologė Laima Sugintienė ir režisierius Romandas Žiubrys.

Įvertinusi gautus pasiūlymus ir geriausius uostamiesčio profesionalaus scenos meno darbus 2020 m., komisija pirmiausia išgrynino aštuonias nominacijas, kuriose dėl miesto apdovanojimo varžėsi 25 pretendentai.

Geriausi spektakliai

Geriausiu Klaipėdos „Metų spektakliu“ siekė tapti Richardo Wagnerio opera „Skrajojantis olandas“ (rež. Dalius Abaris, muzikos vad. ir dirig. Modestas Pitrėnas, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras), pernai pastatyta senajame Klaipėdos elinge, Maksimo Gorkio „Saulės vaikai“ (rež. Laura Groza, Klaipėdos dramos teatras) ir Gintaro Grajausko „Tinklas“ (rež. Agnija Leonova, Klaipėdos dramos teatras).

Scena iš R.Wagnerio „Skrajojančio olando“. (M. Aleksos nuotr.)

Nominacijoje „Metų spektaklis vaikams ir jaunimui“ konkuravo dar trys pastatymai: „Debesų lopšinė“ (rež. Laura Geraščenko, šokio teatras „Judesio erdvė), „Didysis sprogimas“ (rež. Zvi Saharas, Klaipėdos lėlių teatras ir „Itim Ensemble“ (Izraelis) ir virtualus spektaklis „Kalėdų giesmė“ pagal Charleso Dickenso novelę (rež. Kamilė Kondrotaitė, klounų teatro studija „Dulidu“).

Į apdovanojimą geriausio „Metų režisieriaus“ nominacijoje pretendavo D. Abaris – už R. Wagnerio operos „Skrajojantis olandas“ režisūrą, L. Groza – už spektaklio „Saulės vaikai“ režisūrą, A. Leonova – už spektaklio „Tinklas“ režisūrą ir Jonas Tertelis – už spektaklio „Jūrinės šviesos“ Klaipėdos jaunimo teatre režisūrą.

Metų vaidmenys

„Metų vaidmens“ nominacijoje varžėsi Klaipėdos muzikinio teatro pastatytoje R.Wagnerio operoje „Skrajojantis olandas“ Zentos vaidmenį sukūrusi Sandra Janušaitė, olando vaidmenį atlikęs Almas Švilpa, taip pat Inga Jankauskaitė, nominuota už Jelenos vaidmenį Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Saulės vaikai“, ir Laima Akstinaitė, Klaipėdos jaunimo teatro spektaklyje „Jūrinės šviesos“ įkūnijusi Klaipėdos gyventojas.

Scena iš spektaklio vaikams „Didysis sprogimas“. (Klaipėdos lėlių teatro archyvo nuotr.)

„Metų antraplanio vaidmens“ nominacijoje „Padėkos kaukei“ pristatyti Eglė Jackaitė – už Melanijos vaidmenį ir Linas Lukošius – už Mišos vaidmenį Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Saulės vaikai“, taip pat Rimantas Pelakauskas – už chirurgo vaidmenį ir Karolis Maiskis – už „bičiuko“ vaidmenį Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Tinklas“.

Už bendradarbiavimą

Nominacijoje „Metų kūrybinis bendradarbiavimas“ į apdovanojimą pretendavo Šeiko šokio teatras ir „Maciej Kuzminki company“ (Lenkija) – už šiuolaikinio šokio spektaklį „i“, taip pat Šeiko šokio teatras ir Klaipėdos koncertų salė – už šiuolaikinio šokio ir gyvos muzikos spektaklį „Esamas laikas“.

Nominacijoje „Metų teatro dailininkas“ konkuravo Sigita Šimkūnaitė ir D. Abaris – už R.Wagnerio operos „Skrajojantis olandas“ scenografiją, Renata Valčik – už J.Offenbacho operetės „Orfėjas pragare“ (rež. Rūta Bunikytė, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras) scenografiją ir kostiumus, Irina Komisarova ir Artis Dzervė – už spektaklio „Tinklas“ scenovaizdį, Martinas Vilkarsis ir Jolanta Rimkutė – už spektaklio „Saulės vaikai“ scenovaizdį.

Laurai – trims

Iš didžiulio nominantų būrio komisijai teko išrinkti tris laureatus.

Geriausiu Klaipėdos metų spektakliu tapo ir „Padėkos kauke“ bus apdovanotas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro R. Wagnerio operos „Skrajojantis olandas“ pastatymas, vos jam pasirodžius pavadintas Lietuvos operos metų įvykiu.

„Padėkos kauke“ taip pat bus įvertintas Klaipėdos lėlių teatro ir „Itim Ensemble“ (Izraelis) bendras kūrybinis darbas „Didysis sprogimas“, apdovanojimui pristatytas metų spektaklio vaikams ir jaunimui kategorijoje.

Už nuopelnus teatro menui „Padėkos kaukė“ bus įteikta ilgametei Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro artistei – solistei Jadvygai Grikšienei.

Renginys šį penktadienį 19 val. bus transliuojamas internetu Klaipėdos miesto savivaldybės „Facebook“ paskyroje, taip pat miesto teatrų bei kitais kultūrai neabejingais kanalais. Renginio nuoroda feisbuke – https://www.facebook.com/events/280082697032837/, „Klaipėdos“ dienraščio feoisbuko paskyroje – https://fb.me/e/3pDWKqARz.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS