Knygos į namus – teatro ir bibliotekos akcija Klaipėdoje | kl.lt

KNYGOS Į NAMUS – TEATRO IR BIBLIOTEKOS AKCIJA KLAIPĖDOJE

  • 0

Klaipėdos jaunimo teatras (KJT) ir Klaipėdos apskrities viešoji Ievos Simonaitytės biblioteka pradėjo naują bendradarbiavimo akciją. Šios iniciatyvos tikslas – karantino laikotarpiu rizikos grupėje atsidūrusius gyventojus bendromis jėgomis aprūpinti jų pageidaujamomis knygomis ir tai padaryti mažiausiai rizikos keliančiu būdu – pristatant knygas į namus.

Reikalingos kaip niekada

Pasak bibliotekos Abonementų skyriaus vedėjos Tomos Gergelienės, nuo pat karantino pradžios buvo jaučiamas didelis gyventojų noras skaityti.

„Paskelbus karantiną savo vartotojus konsultuodavome telefonu bei elektroniniu paštu ir pajutome padidėjusį gyventojų skaitymo poreikį. Kai kurie skaitytojai skambino ir teigė, kad mes atverti duris turėtume vieni iš pirmųjų, nes literatūra gydome sielas. Sušvelninus karantiną ir atvėrus bibliotekas, vartotojų antplūdis yra dar didesnis. Stengiamės jį riboti vadovaudamiesi visais saugumo reikalavimais. O ši akcija yra vienas iš būdų aptarnauti rizikos grupei priklausančius skaitytojus“, – teigė bibliotekos darbuotoja.

Šiuo metu biblioteka veikia konkrečių užsakymų principu – internetu užsakytą literatūrą skaitytojai gali atsiimti patys bibliotekoje. Vis dėlto bibliotekos darbuotojai ragina senjorus, neįgaliuosiuos ir kitus karantino metu rizikos grupėje atsidūrusius klaipėdiečius pasinaudoti galimybe norimas knygas gauti tiesiai į namus.

Konkrečius knygų užsakymus bibliotekos darbuotojai priima telefonu, o bendradarbiaujant užsakymai perduodami akcijos savanoriams, Klaipėdos jaunimo teatro aktoriams, kurie, išvengdami nereikalingų kontaktų, knygas pristato prie gyventojų durų. Tokiu būdu knygų sulaukę skaitytojai gali grąžinti ir jau perskaitytus leidinius. Viso proceso metu apsauginėmis priemonėmis užtikrinamas tiek savanorių, tiek klientų saugumas.

Iniciatyva padės ir menui

Klaipėdos jaunimo teatras ir I.Simonaitytės biblioteka bendradarbiauti pradėjo pačiu laiku: su bet kokios pagalbos siūlymu į biblioteką kreipęsi teatralai pataikė būtent tuomet, kai jos darbuotojai sprendė, kaip įgyvendinti knygų pristatymo į namus idėją. Teatro automobilius naudosiantys akcijos savanoriai – KJT aktoriai – tapo vartotojų užgultos bibliotekos ir saugiai namuose karantiną leidžiančių gyventojų tarpininkais.

Pirmieji knygas skaitytojams pristatė KJT aktoriai Artūras Lepiochinas ir Donatas Želvys. Pastarasis teigė, kad knygos jo gyvenime labai svarbios, o dviejų kultūrinių įstaigų bendradarbiavimas – natūralus, nes šia veikla padedama ne tik skaityti norintiems žmonėms, bet ir menui apskritai.

„Skaitymas man yra ne laisvalaikis, o darbas, kurį atlieku su pasimėgavimu. Mūsų profesija tiesiog įpareigoja skaityti, nes to nedarant indas su įžvalgomis, vaizduote, intelektu greitai išseks ir dėl to nukentės kūryba. Suprasdamas skaitymo svarbą, noriai prisidedu prie šios akcijos, nes tai ir naudinga, ir prasminga pagalba: padėsime ne tik žmonėms, bet ir menui. Kaip skaitytojams reikia knygų, taip ir knygoms ar bet kokiam kitam meno kūriniui reikia juo susidomėjusio žmogaus“, – mintimis dalijosi prie bibliotekos ir KJT akcijos prisidėjęs aktorius.

Nauja paslauga – perspektyvi

Iki šiol I.Simonaitytės biblioteka knygas buvo platinusi tik žaliosiose miesto erdvėse, tačiau knygų pristatymo į namus paslaugos neteikė. Bibliotekos atstovė teigė, kad tokia iniciatyva būtų prasminga ir ne karantino laikotarpiu.

„Bibliotekoje susiduriame su žmonėmis, kurie paatvirauja, kad dėl sveikatos, amžiaus ar kitų priežasčių atvykti pasiimti knygų jiems tikrai yra sunku. Tad ateityje tai galėtų būti viena iš reguliarių bibliotekos paslaugų. Nors dalis vyresnio amžiaus skaitytojų džiaugiasi galėdami išeiti iš namų bent iki bibliotekos, vis dėlto raginame juos pasinaudoti šia nauja galimybe, saugoti savo bei kitų sveikatą ir ramiai skaityti namuose“, – sakė bibliotekos darbuotoja T. Gergelienė.

Dėl knygų pristatymo į namus galima kreiptis tel. (8 46) 412 531. Karantino metu knygos pristatomos penktadieniais nuo 11 val. Užsisakyti galima ne daugiau kaip 10 knygų. Grąžinti jau perskaitytas knygas galima užsakymų pristatymo metu arba atvykstant į biblioteką.

GALERIJA

  • Knygos į namus – teatro ir bibliotekos akcija Klaipėdoje
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS