„Mes laukiam Kalėdų“: teatro choro koncerte skambės spiričiueliai ir gospelai | kl.lt

„MES LAUKIAM KALĖDŲ“: TEATRO CHORO KONCERTE SKAMBĖS SPIRIČIUELIAI IR GOSPELAI

  • 0

Šį penktadienį LMTA Klaipėdos fakulteto koncertų salėje Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro choras, vadovaujamas vyriausiojo chormeisterio Vladimiro Konstantinovo, surengs ypatingą koncertą „Mes laukiam Kalėdų“.

Kas sušildo šventų Kalėdų laukimą? Žinoma, Kalėdų giesmininkų balsai, šlovinantys Jį, užgimusį atpirkti pasaulio nuodėmių ir palengvinti žmonių vargus savo beribe meile. Apie tai byloja visų šioje šventinėje Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro choro programoje skambėsiančių krikščioniškų giesmių žodžiai. Šiandien, kai pasaulį laiko apgaubusi tamsa, ne meilė, o karai, žudymas, neapykanta, šis koncertas – tai puiki proga apmąstyti paskutinės Advento savaitės prasmę.

Be kita ko, tai dar ir proga išgirsti retai koncertuose pasirodantį teatro chorą, kuris įprastai matomas ir girdimas dalyvaujantis Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro spektakliuose. Čia jis taps pagrindiniu scenos veikėju, vadovaujamu ir diriguojamu vyriausiojo chormeisterio V. Konstantinovo. Negana to, kaip solistai pasirodys balsingieji choro artistai Saulė Narvydienė, Ernesta Stankutė, Farshadas Abbasabadi’s, Vilius Trakys. Be kitų, skambės vieno iš choro naujokų – tik šio sezono pradžioje prie kolektyvo prisijungusio italų dainininko ir kompozitoriaus Ivano Cancialosi – giesmę „Pater noster“ („Tėve mūsų“). Chorui akompanuos koncertmeisterė Aušra Valentienė ir specialiai šiam koncertui susibūręs teatro muzikų instrumentinis ansamblis, kuriame gros klavišininkas Carmelo Giuseppe Longo, kontrabosininkė Martyna Rudelytė (keliuose kūriniuose ji taip pat atliks ir vokalines improvizacijas) ir perkusininkas Gintautas Stankevičius. Koncerto programą komentuos Dalia Kužmarskytė.

E. Stankutė. / O. Kasabovos nuotr.

Programoje susijungs krikščioniškos giesmės iš Senojo ir Naujojo Pasaulių. Pirmajam atstovaus tiek geriau žinomos kalėdinės melodijos – tokios kaip tikinčiuosius džiaugsmingai garbinti Dievą Vaikelį kviečianti giesmė „Adeste fideles“ („Ateikite, žmonės“) ir koncerto pabaigoje „Džiaugsmingų šventų Kalėdų“ visiems linkinti tradicinė anglų giesmė, tiek mažiau žinomos senovinės giesmės ar pirmąkart Lietuvoje skambėsiantis I. Cancialosi kūrinys. O Naujasis Pasaulis krikščioniškos muzikos repertuarą gerokai papildė afroamerikietiškos kilmės religinių giesmių žanrais – tradiciniais spiričiueliais ir autoriniais gospelais. Joms ir skirta didžioji šios programos dalis.

M. Rudelytė. / O. Kasabovos nuotr.

Chormeisteris V. Konstantinovas pasakojo, kuo jam ypatingas spiričiuelis „Elijah Rock“, aranžuotas šio žanro puoselėtojo Jesterio Hairstono. „Šis XX a. pradžioje gimęs kompozitorius, aranžuotojas, chorų dirigentas ir aktorius autentiškus spiričiuelius girdėjo dainuojant savo senelę, dar menančią vergovės laikus. J. Hairstonas (mirė sulaukęs 99-erių 2000 m.) šią dėl rasinės diskriminacijos sunkiai besiskinančią kelią kultūrą kėlė naujam gyvenimui, jau ir akademinėje, chorinėje terpėje. Turėjau laimės matyti jį gyvai, diriguojant jungtiniam chorui savo garsųjį „Amen““, – didžiuodamasis kalbėjo V. Konstatinovas.

Koncerto pradžia – 18.30 val.

GALERIJA

  • „Mes laukiam Kalėdų“: teatro choro koncerte skambės spiričiueliai ir gospelai
  • „Mes laukiam Kalėdų“: teatro choro koncerte skambės spiričiueliai ir gospelai
  • „Mes laukiam Kalėdų“: teatro choro koncerte skambės spiričiueliai ir gospelai
  • „Mes laukiam Kalėdų“: teatro choro koncerte skambės spiričiueliai ir gospelai
  • „Mes laukiam Kalėdų“: teatro choro koncerte skambės spiričiueliai ir gospelai
O. Kasabovos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS