Muzikinis sausis Klaipėdos koncertų salėje | kl.lt

MUZIKINIS SAUSIS KLAIPĖDOS KONCERTŲ SALĖJE

  • 0

Naujus kalendorinius metus Klaipėdos koncertų salė pradeda su dar didesne energija ir ryškiais koncertais. Pirmą kartą skambėsiančios ir klausytojų pageidavimu kartojamos koncertinės programos, pažįstamos ir dar negirdėtos atlikėjų bei kūrėjų pavardės – visa tai laukia publikos sausį.

Violončelės fiesta

2022-ųjų koncertų kalendorių sausio 14-ąją atvers „Violončelės fiesta“, kviesdama pasinerti į nuostabios šio instrumento muzikos pasaulį. Programa taip pat tęsia Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovo Mindaugo Bačkaus 2014 m. pradėtą instrumentinių fiestų ciklą. Ši Klaipėdos kamerinio orkestro ir solistų programa dedikuojama Romanui Armonui, vienam įtakingiausių šalies violončelės mokytojų. Praėjusį rudenį į amžinybę išėjusio pedagogo atminimui skirtas koncertas, pasak M. Bačkaus, bus galimybė surinkti kartu tuos žmones, kurių gyvenimus visam laikui paveikė šios nepaprastos asmenybės atsidavimas muzikai ir violončelei. „Noriu surinkti scenoje bent kelis R. Armono mokinius bei jo mokinių mokinius, nes, kaip sakė Donatas Katkus, „jie neša R. Armono moralės ir estetikos pasaulį, tai, kas išlieka, kas yra visos mūsų muzikos savastis“, – teigė M. Bačkus.

Dalis jų kaip solistai pasirodys „Violončelės fiestos“ programoje. Tai Rimantas Armonas, Ramutė Kalnėnaitė (beje, pirmoji lietuvaitė, tarptautinio konkurso laureatė), Edmundas Kulikauskas, M.Bačkus. Taip pat solo gros ir R. Armono mokinių mokiniai Kornelija Kupšytė, Karolis Vaičiulis – jauniausios kartos violončelininkai, Klaipėdos kamerinio orkestro nariai. Koncerte muzikuos ir kiti šalies violončelininkai.

Koncerto programoje skambės Arvydas Malcio, Giovanni Sollima, Maxo Brucho, Roberto Molinelli, Davido Popperio, Karlo Davydovo ir kitų autorių kūriniai.

Bilietai – po 14 eurų, taikomos nuolaidos.

Šitas, Kitas ir Anas

Šitas, Kitas ir Anas – tai trys geriausi draugai, kurie kartu kuria jiems patinkančią muziką. Vieną dieną jie nusprendžia dalyvauti geriausios dainos konkurse. Noras laimėti konkursą, būti pripažintu ir žinomu draugus išskiria. Nors kiekvienas tiki savo sukurta daina ir siekia laimėjimo, jie susiduria su tam tikrais sunkumais ir iššūkiais. Kaip negalvoti vien tik apie save? Kaip neužsidaryti savo kambaryje ir mokėti išsaugoti tikrą draugystę? Tokie klausimai yra aktualūs kiekvienam jaunam žmogui, ne tik norinčiam kurti ir atlikti savo muziką, bet ir žengiančiam pirmuosius savarankiškus žingsnius.

Teatralizuotame koncerte visai šeimai „Šitas, Kitas ir Anas“ sausio 20-ąją skambės autorinės pačių atlikėjų – Kristupo Biržiečo ir Gyčio Šimelionio – kurtos dainos pagal Juozo Erlicko, Justino Marcinkevičiaus, Teofilio Tilvyčio, Violetos Palčinskaitės ir kitų poetų eiles (Rimanto Giedraičio aranžuotės brass kvintetui). Šiuolaikiškai, drąsiai ir paprastai kalbantys jaunosios kartos aktoriai siekia sudominti savo bendraamžius, paskatinti kurti ir laisvai kalbėti jiems aktualiomis temomis. Koncerto režisierė – Evelina Šimelionė.

Koncerte muzikuos Klaipėdos brass kvintetas: Sigitas Petrulis (meno vadovas, trimitas), Jonas Katauskas (trimitas), Mindaugas Paškauskas (valtorna), Arvydas Stakvilevičius (trombonas), Vidmantas Liasis (tūba). Prie jo prisijungs Donatas Mickūnas (vokalas, klavišiniai) K.Biržietis (vokalas, elektronika) G.Šimelionis (vokalas, gitara).

Muzika – tai tyriausia kalba, kuri girdima ir suprantama tada, kai esi atviros širdies, sąmoningai priimi save ir kitus. Tuomet ji paliečia kiekvieną iki sielos gelmių.

Bilietai – po 8 eurus, taikomos nuolaidos.

Sielų dialogai

„Muzika – tai tyriausia kalba, kuri girdima ir suprantama tada, kai esi atviros širdies, sąmoningai priimi save ir kitus. Tuomet ji paliečia kiekvieną iki sielos gelmių“, – teigė sausio 21-ąją skambėsiančios programos „Sielų dialogai“ atlikėjai. Tai pripažintas operos solistas, baritonas Vytautas Juozapaitis, perspektyvus jaunosios kartos sopranas Ieva Barbora Juozapaitytė ir įdomiausių meninių idėjų generatorius pianistas Darius Mažintas.

„Mūsų koncerto koncepcija grįsta nuoširdaus noro išpažinti savo vertybes, pasidalyti kūrybine patirtimi, gauta iš gyvenimo pamokų, prisiliesti prie pasaulinės muzikos šedevrų ir pasiūlyti klausytojams mūsų interpretaciją, pripildytą tyro jausmo, neatsiejamo nuo buvimo scenoje nostalgijos, – tvirtino V. Juozapaitis. – Tikimės, kad klausytojams bus labai įdomu palyginti ir įvertinti, kaip to paties laikmečio kompozitorių kūrybą supranta skirtingų kartų dainininkai, kuriuos sieja pats stipriausias tėvo ir dukters ryšys. Na, o kūrybinė bendrystė drauge su nuostabiu pianistu D. Mažintu į koncertą įneš ypatingo jaudulio, nes kiekvienam iš mūsų tai bus premjera.“

Programoje – Gustavo Mahlerio, Francisco Asenjo Barbieri, Miguelio Marquéso, Maurice’o Ravelio, Vytauto Barkausko muzikos kūriniai.

Bilietai – po 14 eurų, taikomos nuolaidos.

Vokiečių muzikos spinduliai

Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas M. Bačkus ir dirigentas, obojininkas Vilmantas Kaliūnas tuo pačiu metu mokėsi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje Vilniuje. Šiuo metu buvę bendraklasiai gyvena skirtinguose miestuose ir šalyse, todėl retai susitinka tiek koncertinėse scenose, tiek gyvenime. „Vokiečių muzikos spinduliai“ bus pirmoji jų bendrai parengta ir V. Kaliūno diriguojama Klaipėdos kamerinio orkestro programa, skambėsianti sausio 29-ąją.

„Su Mindaugu jau daugelį kartų kalbėjome apie galimą bendradarbiavimą. Kelios idėjos jau buvo subrendę beveik iki įgyvendinimo, bet vis kažkas išardydavo mūsų planus. Ir štai pagaliau pavyko rasti programą ir laiką, – džiaugėsi V. Kaliūnas. – Aš labai nekantrauju atvykti į Klaipėdą. Puiki Klaipėdos kamerinio orkestro reputacija žinoma net Vokietijoje, ir aš labai džiaugiuosi galimybe dirbti kartu su juo. Po mano beveik 30-ies Vokietijoje gyventų metų „Vokiečių muzikos spinduliai“ man labai gerai pažįstami – koncertas bus lyg muzikinis tiltas tarp mano abiejų „gimtinių“.

Solo klarneto partiją šioje programoje gros Karolis Kolakauskas, savo profesinį kelią pradėjęs Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijoje.

Koncerte skambės Roberto Fucho, Carlo Maria von Weberio ir Franzo Schuberto muzika.

Bilietai – po 14 eurų, taikomos nuolaidos.

Visų koncertų pradžia – 18.30 val.

GALERIJA

  • Teatralizuoto koncerto „Šitas, Kitas ir Anas“ akimirka
  • V. Kaliūnas
  • I. B. Juozapaitytė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS